Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Měla jsem to podobně;-) Nejdůležitější je uklidnit se!!! Ty se musíš smířit s tím, že to třeba nepůjde a užívat si každé kojení jako by to bylo naposled;-) Každý den, který kojíš je super bonus:) A kdyby byl poslední tak jsi udělala maximum:)
S těmi čaji to nepřeháněj. Neznamená to, že když piješ dva různé čaje na max dávku, že je to v pořádku. Mě se teda nejvíc osvědčil Kojící od Lerosu (kupuju v DM). Pak ještě beru homeopatika Ricinus comunis 5CH 2×denně 5kuliček. A ještě je toto https://www.benu.cz/…-sacky-14x5g
Jinak klidně koj tak jak to děláš - co si vezme z toho horšího, to si vezme a pak dej druhé. Taky to tak dělám. Malý má 2,5měs a přes krizi v 6 týdnech stále kojíme ![]()
Zakladatelko, velký úspěch je u kojení v hlavě. Zkus se hodit především do klidu. Mimčo prospívá, není důvod to vzdávat. Mimčo může mít ještě růstový spurt, může to být první bojkot a jak už tady zaznělo, přestávají působit hormony, kterými se tvoří nadbytek mléka a teď je to už na miminku a principu poptávky. Ale neboj, ono se to utřepe. Jak se dostanete přes první měsíce, tak to potom už půjde samo. ![]()
Holky tu radí moc dobře. Já bych ještě přidala, že bych z toho neoblíbeného prsa kojila hlavně v noci. Když jsou mimča v polospánku, většinou to jde. Nastěhovala bych si ho postele, kojila kůže na kůži a věřila nám. Já poslední dítko rodila císařem, mělo 5 kg. Rozkojovala jsem se měsíc, měl dokrm. Pak jsem ho zahodila, prošly jsme si dvěma bojkoty, růstovými spurty. To všechno do toho prvního půl roku. Teď kojím už skoro 11 měsíců a vypadá to, že ještě dlouho budu. Od toho půl roku je to naprosto bez problémů. Když pominu kousání v době, kdy mu lezou zuby. ![]()
EDIT: Jo a kojit se dá i z jednoho. Nebyla bys první ani poslední na světě. ![]()
Děti často preferují leve prso, je blíže k srdicku - nemá to tak tvé miminko taky tak? Jinak holky mají pravdu, kojit se dá klidně i jedním prsem. Někde jsem četla, že pokud nejde kojit jedním prsem, bývá za tím něco nevyreseneho z minulosti v hlavě matky… často problém s někým blízkým
Pamatuji se, že jsem malého jeden čas kojila převážně z levého v sedě a z pravého v leže. Nevím proč, časem se to srovnalo. Vypadalo to tak, že se u pravého v sedě začal vztekat a vůbec u toho nevydržel :/. Možná něco podobného? Nečetla jsem celou diskuzi, ale zkus se zaměřit na různé polohy. Jo a z toho prsa které odmítá kojit co nejvíc v noci, to jsou miminka taková oblbnutá
. Tím si navýšíš laktaci, protože se v noci spouští důležitý hormon, který má vliv na tvorbu mlíka. Souhlasím s těmi, co radí nepřikrmovat.
Bych nekojila vůbec, um je dnes takové kvality, že nač se tím zatěžovat.
@Klopotkova píše:
Tak koj hlavně z jednoho, já to tak dělám víceméně rok a půl a je to v pohodě. Z levého pije tak minutu, možná ani to ne a normálně pije z pravého.
@Evulina píše:
Nevím, jak může směs sušeného kravského mléka s přidáním palmového oleje a pár umělých vitaminů nahradit mateřské mléko, které mmch. krom složení vhodného právě pro lidské mládě má i benefit protilátek.
Zakladatelka jasně píše, že kojit chce..neházela bych v jejím případě flintu do žita.
To jsou takové kecy v kleci, ať si každý dělá to, co chce, já nejsem žádná kojofilka, nekojila bych ani 5 minut.
Pro dítě jsou daleko důležitější věci než nějaké mm a kvůli tomu se omezovat a kazit si postavu, ne-e. ![]()
Delas maximum a jestli pribira,tak bych se nestresovala. Mam jedno prso taky vetsi a oblibenejsi. Pry je to dane mlecnou zlazou,coz pry je vec anatomie kazdeho cloveka.
Jestli ti to kojeni za to stoji.tak koj a zkousej,ono se to ustali.
Chapu te.ono to je proste krasny mit to miminko u sebe a jak na tebe kouka a drz se. To je proste laska. Ja mam zrovna akutne vyhrezlou plotynku a muzu max paralen a cekam na termin operace. Tu mi udelaji ambulantne a kojit nebudu kvuli lekum cca 2dny. Budu odsavat a vylevat.maly bude na um. Premyslela jsem v silenych bolestech,jestli.mi to za to.stoji a nemam se radsi odvezt rychlou a operovat normalne,coz by byl konec kojeni a vypadek na tyden minimalne. Pak jsem.lezela s malym a kdyz pil,tak me zalila takova vlna lasky a dojeti,ze jsem se kousla a rekla si,zeto.ma cenu.ze o tohle proste nechci prijit ![]()
@Klopotkova @Klopotkova já myslím, že zakladatelka se jasně ptala na něco jiného. Každý ať si dělá co chce.
Nech si každý dělá co chce. Někdo si nechce kazit postavu kojením, ale riskne to že si pokazí postavu těhotenstvím a riskuje že přibere 10 a víc kilo? Prosím. Nechápu. Nejsem vykojená matka a ani bych nešla přes mrtvoly (a ani jsem nešla) ale prohlašovat tohle - to fakt nechápu.
Kojím převážně z levého, pravé dcera prostě nechce. Žádné rozkojování nepomohlo, prostě nechce, ať je den, noc, Velikonoce nebo Svátek práce. Nemá ho ráda
. Mám na pravé straně přídatnou mléčnou žlázu, tak mám podezření, že kus mechanismu je holt někde jinde a to rozkojení ani nejde.
A jsem od začátku kojoflašková máma (ten termín jsem našla někde tady v diskuzích a dost se mi líbi:)). Jen neměla a nemá flašku jako dokrm, ale jako jedno regulérní jídlo denně před spaním. Někdy (ale to nemá ani interval, opravdu jen tak jednou za několik týdnů) si ji vyžádá i přes den, přijde mi, že na to má chuť. Kojení nám flaška nepokazila, naopak. Mne to hodilo do klidu, že je alternativa a kojím dlouhodobě (už jsem ve fázi, že se mě lidé ptají, jako že JEŠTĚ kojím?).
Je teda pravda, že dcera je žravec, baštila i navzdory její nemoci a horečce, baštila i navzdory mé nemoci a horečce (a atb).
@Evulina píše:
Nevím, jak může směs sušeného kravského mléka s přidáním palmového oleje a pár umělých vitaminů nahradit mateřské mléko, které mmch. krom složení vhodného právě pro lidské mládě má i benefit protilátek.
Zakladatelka jasně píše, že kojit chce..neházela bych v jejím případě flintu do žita.
Může. U někoho musí. Já jsem o kojení stála a zároveň jsme na začátku o to kvůli zdrav.stavu dcery bojovaly. Když to jen trochu jde, jsem pro kojení, ale ne za cenu psychické a fyzické likvidace matky (občas tady ty rady typu přikládej každou hodinu).
Tohle neustálé zdůrazňování nenahraditelnosti MM, skoro až škodlivosti UM mi však vadí a to hlavně kvůli těm, které nemají jinou variantu. Má blízká příbuzná má adoptované dítě. Mimino bylo prostě od počátku na UM. Ani si nemohli vybrat značku, dítě bylo z kojeňáku na něco naučené a jiné nechtělo.
Myslete prosím i na ty ženy, které vážně kojit nemohou a jak se cítí.
Anonym P., kvůli příbuzné
Taky mi prijde.ze mam leve prso defo. Delalo problemy uz pri prvnim diteti a dcera mela v pul roce 10kg a nejmladsi ma ted ve 4,5m s defo prsem 8kg. V noci mu treba 2× za sebou nabidnu to spatne a vdycky neco vytahne
@Klopotkova píše:
Ja mela to same a vsichni rikali, prikladejte vzdy nejdriv na to odmitane prso. Dodrzovala jsem to poctive a obcas i odsavala. Kojeni je hodne o tom, jak moc je mimco u tebe, pekne telo na telo. Prikladej co to jde, mej ho klidne na noc u sebe. Hodne ale hodne pij a dost jez.