Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, máte někdo podobné zkušenosti s prořezáváním zoubků u miminek? Naše malá (8 M) má momentálně 8 vylezlých zoubků a dva další se hlásí o slovo.. Nikdy nespala celou noc a budila se i jako malinká, ale co jí to začalo (od 4.měsíce), je to horší a horší. Poslední dva měsíce jsou extrém, vylazly 4 zuby a jakmile se jeden prořeže, hned začíná další. Přes den je velmi mrzutá a tím pádem se jí ani moc nechce hýbat a pořádně začít lézt, noci jsou horor.
Někdy se „jen“ často vrtí a chce potulit (máme ji u sebe), jindy poplakává, teploty nemá. Když je nejhůř, dostane Nurofen, ale tím ji nemůžu dopovat pořád. Ráno se budí totálně nevyspalá, mne si oči a za chvíli chce zas spinkat. Mudr doporučila Vibarcol, myslíte, že zabere? Máte/měly jste to někdo podobné? Kdy to odezní?
Díky všem.
To ale může trvat ještě pěkně dlouho, když jich má teprv 8!!!
Když má takové bolesti a starosti, nemůžu ani uvažovat o tom, že bych ji odstěhovala do vlastní postýlky..Každá minuta je drahá.
Dcera měla taky takhle nelidné spaní, pořád jsem to sváděla na zuby a první jí narostl v 11m. Nechala jsem jí spát samotnou ve svém pokojíčku a bylo to v pohodě. Třeba to vůbec nemusí být zuby? A že neleze v 8m.? Času má dost, moje malá začala lézt v roce.
A spala s vámi předtím v posteli? Chci malou naučit spinkat v postýlce, ale myslím, že když jí něco bolí, že by to bylo pro obě drastické, to jí nemůžu udělat. O odsunu do jiného pokoje uvažujeme, ale až se zrovna nic nebude prořezávat. Což je neustále..
Jak jsi docílila toho, že ti začala vedle lépe spinkat?
Díky za útěchu s lezením, doktorka řekla, že je motoricky 2 měsíce pozadu ![]()
My máme teď doma úplně to samé. Myslím, že nezbývá nic jiného než vydržet. Malému teď lezou spodní stoličky a je to taky katastrofa. Ještě je kojený a v noci je ktomu co hodinu u prsa je to hrozné. Ale nám v noci nepomáhá nic. Když je nejhůř dávám Nurofen sirup.
AnitAma: tak si můžem podat ruce..
A spinká špatně až teď, nebo ho to taky trápí už delší dobu?
@pampeliš do 8m. jsem uspávala na míči, poté přesunuta do postýlky, po prvním kojení v noci zůstávala ve velké posteli, od 8m. jsem jí dala do velké postele, buď já nebo přítel jsme u ní leželi a když usla, tak jsem jí přenesla do postýlky, po prvním kojení zůstala ve velké posteli. Do 8.m. jsem s ní spala v pokojíčku, pak jsem se přesunula zpět do ložnice a vstával k ní přítel. První týden byl špatný, to se budila hodně, chodil k ní jen přítel, po týdnu nastal zlom, začala spát vkuse do 5ti ráno. Od necelého roka usíná ve své postýlce a spí do 7. Dodnes si myslím, že spala hůř proto, že jsem s ní byla v jedné místnosti. Příteli ráno zvoní do prááce budík už v 6, někdy se naštvu a jdu dospat k ní do pokojíku a dítě je do 5min vzhůru! Když tam nejdu, tak spí dýl. To teda máte „dobrou“ pediatru
.
Tyyy jo, moc díky, micelinko! Takže to jde přesunout dítě z velké postele do postýlky bez použití Estivillovy metody? ![]()
A když se vám v pokojíčku budila a šli jste ji utěšit, tak jste ji zas museli uspat v náručí nebo chovat, aby znovu usnula?
Naše malá usíná ochotně ve své postýlce přiražené k té naší, držím ji za ruku, ale jak se začně v noci vrtět beru si ji k sobě, je to jednodušší. Někdy chce ale ruku celou noc, případně se o mě ráda opře ![]()
@pampeliš v tom roce jsem zkusila Estevilla, měla jsem z toho neskutečnou hrůzu, první večer plakala minutu a od té doby usíná sama. Přítel nejdřív zkoušel dudlíka a když nezabral, tak pochoval. Obvykle stačil jen dudlík. Malá je ještě ujetá na to, že potřebuje mít něco připláclýho na obličeji, takže jí na něj položil polstářek.
@pampeliš a taky jsem si přišla na to, že to, že se dítě vrtí nezmanemá, že mě potřebuje
.
No s tím vrtěním, to bych taky nějak potřebovala zjistit
Myslím si, že se v té posteli zbytečně navzájem budíme. Teď už jen vzít odvahu do kapsy..
Moc díky!!
@pampeliš mě teda pořád to její vrtění budilo. Tak jí večer po usnutí zkus přenést do postýlky, která bude v jiné místnosti a uvidíš. Jak jsem psala, po prvním kojení jsem si jí už nechávala v posteli. Možná by to pro začátek stačilo.
Určitě, lepší bude začít postupně. Ona budí mě, já ji dám ruku, i když ji třeba ani nechce, ale v tom rozespání člověk nepřemýšlí, že, to zase mnohdy vzbudí jí = nekonečný kolotoč, znáš to.. ![]()