Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vokishka píše:
Mozna tim mysli, ze nemuze dostat petku za nedoneseny ukol.
Jediné, co je tam zásadní, je, že není přípustné, aby byly úkoly znamkovany, ale jinak se mohou hodnotit jakkoliv (puntíky, postihy, přihlédnutí k výsledné známce).
@Fazulina píše:
U nás alternativa není, resp. děti si do notysku musí zapisovat úkoly, učitele odmítají úkoly vkládat do bakalářů, ostatní agenda je zcela online…
já úkoly do Bakalářů taky nevkládám. Jen učivo pro chybějící žáky. Alternativa je vždycky, jen se o ni občas musí zabojovat. Nenabízí se automaticky, protože ve většině případů je to pěkný voser. Je určena pro opravdu minimum případů, rozhodně to není nabídka „buď tak nebo tak, vyberte si“.
U nás ve škole jsou učitelé normální a za nedonesený úkol žádné pětky nedávají. A úkoly nedávají na víkendy hlavně ![]()
Celkově bych DÚ nedávala, neboť škola má vše probrat ve výuce. Ne organizovat dětem jejich volný čas.
Je to jako kdyby mě úkolovali z práce po mé pracovní době.
@vokishka píše:
Mozna tim mysli, ze nemuze dostat petku za nedoneseny ukol.
Jo, to jsem tím myslela, pardon. Jinak hodnocení úkolů i tak mi přijde naprd…
@neumisa píše:
já úkoly do Bakalářů taky nevkládám. Jen učivo pro chybějící žáky. Alternativa je vždycky, jen se o ni občas musí zabojovat. Nenabízí se automaticky, protože ve většině případů je to pěkný voser. Je určena pro opravdu minimum případů, rozhodně to není nabídka „buď tak nebo tak, vyberte si“.
Hele, a jak těm rodičům chybějících dětí úkoly a učivo posíláš? Díky, fakt mě to zajímá.
@matkabagristy píše:
Jediné, co je tam zásadní, je, že není přípustné, aby byly úkoly znamkovany, ale jinak se mohou hodnotit jakkoliv (puntíky, postihy, přihlédnutí k výsledné známce).
Omlouvám se, blbě jsem to podala… máš pravdu.
@Fazulina píše:
Hele, a jak těm rodičům chybějících dětí úkoly a učivo posíláš? Díky, fakt mě to zajímá.
přes Google Učebnu - každé dítě má zřízený školní mail propojený s Učebnou. Rodičům neposílám nic (ale u těch prťat je jasné, že ten školní účet obsluhují rodiče). Případně si rodiče dojdou osobně po předchozí domluvě. Ti, co jsou ve škole, si úkol píší do notýsku.
účet dětem zůstává po celou dobu školní docházky, od nějaké 5. třídy bývá plně v jejich režii.
Mě by tedy zajímala konkrétní situace. Učitelka zadá úkol, jehož vypracování smí vyžadovat. Dítě ho však nemusí přinést a ona nesmí dát pětku. Tedy by neměla na situaci nijak reagovat, např. dítěti vyhubovat ani jinak komentovat, že úkol nemá. Dejme tomu, že si k sobě někam poznačí, že úkol dítě nepřineslo. Nevyhrožuje, že za 5 puntíku bude pětka, protože nesmí. Zkrátka to bere jako fakt a k dítěti se chová stejně jako k tomu, co úkol přineslo. Nemělo by to tedy být takto?
Dítě má jinak jedničky, predmet zvládá i bez úkolů…
@neumisa píše:
přes Google Učebnu - každé dítě má zřízený školní mail propojený s Učebnou. Rodičům neposílám nic (ale u těch prťat je jasné, že ten školní účet obsluhují rodiče). Případně si rodiče dojdou osobně po předchozí domluvě. Ti, co jsou ve škole, si úkol píší do notýsku.účet dětem zůstává po celou dobu školní docházky, od nějaké 5. třídy bývá plně v jejich režii.
Skvělé, díky za to
. My tohle nemáme, psala jsem to už v jiné diskusi. Ale letos máme jiné učitele a snad budou sdilnejsi a učivo nemocných žáků budou též posílat…
@matkabagristy píše:
@Fazulina v tom dokumentu z msmt je napsano, ze se ukoly hodnoti dle klasifikacniho radu. Ne, ze se nesmi znamkovat. Proc to holky nectete poradne
Když my v klasifikačním řadu o úkolech nic nemáme
. A pokud vím, každý učitel si to dělá po svém.
Jediné, co tak je, že za zapomínání domácích úkolů může dostat napomenutí nebo dutku… ![]()
Loni se nám stalo, že dcera dostala od učitelky z AJ puntík za nesplněný úkol. Došlo tehdy k nedorozumění, neboť ho měla, ale byla chudák celá bez sebe, že má puntík a za 5 puntíku dostane pětku. Nakonec jsem musela učitelce napsat, že dcera úkol měla, vysvětlila situaci a ona si to smazala a uznala chybu. Ok… Ale víte co, ono to vylo nakonec tak, že učitelka mylně myslela, že dcera udělala jedno cvičení navíc, chápete to???
Navíc, ta cvičení jsou tak na 5 sekund, nějaké doplňování, dcera angličtinu umí a tyhle úkoly jsou jí stejně k prdu…
Takže celodenní stres kvůli blbině. A tato učitelka dělá ve škole psycholožku…
Mě prostě toto přijde zbytečné. Ona to byla maličkost, ale když se jich sejde víc, dokáže to dítěti pěkně znechutit školu i predmet…
@Fazulina píše:
Mě by tedy zajímala konkrétní situace. Učitelka zadá úkol, jehož vypracování smí vyžadovat. Dítě ho však nemusí přinést a ona nesmí dát pětku. Tedy by neměla na situaci nijak reagovat, např. dítěti vyhubovat ani jinak komentovat, že úkol nemá. Dejme tomu, že si k sobě někam poznačí, že úkol dítě nepřineslo. Nevyhrožuje, že za 5 puntíku bude pětka, protože nesmí. Zkrátka to bere jako fakt a k dítěti se chová stejně jako k tomu, co úkol přineslo. Nemělo by to tedy být takto?Dítě má jinak jedničky, predmet zvládá i bez úkolů…
Dítě nedonese a bude po čase kvalifikováno kázeňským postihem.
Ale tak hlavně, té nemá pětku z ukolum. ![]()
Btw, ve školním řádem i je, že dítě se má řádně připravovat na výuku. No tak když nebude dělat domácí přípravu/úkoly, a pochytit ve škole mu nebude stačit, tak bude dite duté jak bambus a rupne, vo co go. ![]()
Loni půlka čtvrté třídy neuměla nasobit a cist. Ti sami, co nenosí úkoly a podepsanou čtecí kartu (případně rodiče podepisují, ale dítě necte- nezapomněli se pochlubit spolužákům, jak má skvele rodice
) a jejichž rodice zásadně nechodí na rodicak.
@Alyssa98 píše:
Jakože nevím jak to mají u nich na škole, jestli vůbec mají něco jako tablety a připojení na půjčení. Proto, jsem hned řekla, ať mamka toto řeší spíše s ředitelkou než s učitelkou…A upřímně mám i strach, aby se mé sestře nezačaly ostatní děti smát, že je chudá nebo tak něco…
Děti se nebudou posmivat, že něco nemáte nebo rodina nemá tolik peněz. Ale všimnou si, že rodič není schopný při dítě nic udělat.
Jak říká můj syn „Zuzana má nějaký divný rodice, když s ní nic do školy nedělají, když je nemocná.“ nebo že Péťu ještě neobjednala maminka do PPP, když se trápí v češtině.
@Svistice píše:
Dítě nedonese a bude po čase kvalifikováno kázeňským postihem.
Ale tak hlavně, té nemá pětku z ukolum.
Btw, ve školním řádem i je, že dítě se má řádně připravovat na výuku. No tak když nebude dělat domácí přípravu/úkoly, a pochytit ve škole mu nebude stačit, tak bude dite duté jak bambus a rupne, vo co go.:
Loni půlka čtvrté třídy neuměla nasobit a cist. Ti sami, co nenosí úkoly a podepsanou čtecí kartu (případně rodiče podepisují, ale dítě necte- nezapomněli se pochlubit spolužákům, jak má skvele rodice) a jejichž rodice zásadně nechodí na rodicak.
Tak tohle je věc rodičů a ne učitele… ten má nabízet a hodnotit vzdělání, zbytek by ho asi neměl moc zajímat. Podobný názor má spousta učitelů, pravidelně si čtu učitelkou skupinku na fb
.
Ten ukol je nabídla k procvičení, kdo chce, ho může využít. A jak se shodneme asi, není úplně ideální, že všechny děti bez ohledu na znalosti mají mít stejný úkol…
A každý normální rodič, když vidí, že dítěti něco nejde, ten úkol splní…
Čtecí karta je vopruz, promiň, nikdy jsem ji nevyplňovala a bylo mi to fuk, ucitelka to asi se mnou vzdala
. Dcera číst umí a čte…, nikdy ani v hodině neměla se čtením problém. Tak snad za učitelka v hodině pozná, zda dítě čte dobře nebo mu to dělá problém. Tak dám vědět rodičům, že Pepa má víc procvičit čtení a zaměří se na to, ale nenutím denně všechny cist doma 5 stran že stejné knihy, že…
Teď už to mají zase, 4. třída, ach jo… Líbí se mi však čtení s porozuměním a to plně podporuju, dceru to i baví…
Ad Kázeňský postih… premiant bude mít dutku, že nenosí zbytečné úkoly, učivo umí, a úkol je pro něj akorát pruda… jo neřekla bych, kdyby učitelka dala žákovi navic úkol zábavný (dobrovolný), kterým se třeba něco navíc naučí a tak… ale otrocké vyplňování cvičení a počítání stovek příkladů je fakt naprd.
Ale já třeba vím, že dcera potřebuje zopaknout vyjmenovaná slova, tak to procvičovat budem…
@Fazulina píše:
Když my v klasifikačním řadu o úkolech nic nemáme. A pokud vím, každý učitel si to dělá po svém.
Jediné, co tak je, že za zapomínání domácích úkolů může dostat napomenutí nebo dutku…
Loni se nám stalo, že dcera dostala od učitelky z AJ puntík za nesplněný úkol. Došlo tehdy k nedorozumění, neboť ho měla, ale byla chudák celá bez sebe, že má puntík a za 5 puntíku dostane pětku. Nakonec jsem musela učitelce napsat, že dcera úkol měla, vysvětlila situaci a ona si to smazala a uznala chybu. Ok… Ale víte co, ono to vylo nakonec tak, že učitelka mylně myslela, že dcera udělala jedno cvičení navíc, chápete to???
Navíc, ta cvičení jsou tak na 5 sekund, nějaké doplňování, dcera angličtinu umí a tyhle úkoly jsou jí stejně k prdu…
Takže celodenní stres kvůli blbině. A tato učitelka dělá ve škole psycholožku…
Mě prostě toto přijde zbytečné. Ona to byla maličkost, ale když se jich sejde víc, dokáže to dítěti pěkně znechutit školu i predmet…
však v pohodě, ať nenosí, jeho volba - ale ve chvíli, kdy bude mít nerozhodnou známku, s naprostým klidem dám tu horší.
@neumisa píše:
však v pohodě, ať nenosí, jeho volba - ale ve chvíli, kdy bude mít nerozhodnou známku, s naprostým klidem dám tu horší.
Ok, to je zase tvoje právo.
Je zajímavé, že existují školy, nebo i jednotliví učitelé, kteří úkoly nedávají. Jak oni to dělají? ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.