Neschválené neplacené volno

29.8.22 20:47

Neschvalené neplacené volno

Ahojky :)
Mam rodičák na 3 roky.. budu v práci žádat o prodloužení ( tedy nejspíš se podává žádost o neplacené volno? ) abych byla s malou doma do 4 let.. co když by mi to neschválili a ja musela dát tedy výpověď.. Musim se jit nahlásit na pracák nebo to „neřešit“ až do 4 narozenin? Rodičovský příspěvek mam již od začátku nastavený na 4 roky. Děkuji 🍀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
696
29.8.22 20:52

Ano když ti volno neschválí, budeš bez práce. Takže pracák nebo se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let. Rodičovský příspěvek do 4 let s tím nemá nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
29.8.22 20:56
@johanka.1987 píše:
Ano když ti volno neschválí, budeš bez práce. Takže pracák nebo se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let. Rodičovský příspěvek do 4 let s tím nemá nic společného.

To není pravda, pobírání rodičáku pro ni znamená uhrazené zdravotní pojištění a mnohem méně omezení než nahlášení na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě. Tzn. vyplatí se jí pobírat ten rodičák a na pojišťovnu max. nahlásit, že skončil pracovní poměr, ale dál trvá pobírání rodičovského příspěvku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37139
29.8.22 20:56

Pokud budeš pobírat RP, tak nic řešit nemusíš. Zdravotní je ti placeno z titulu toho rp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69033
29.8.22 21:01

Byla jsem ve stejné situaci. Volno neschválili, měla jsem RP rozložený do 4 let. Takže jsem podala výpověď (dohodli jsme se na okamžitém odchodu ke 3. narozeninám). Zašla jsem na pojišťovnu, nahlásila, že již nejsem zaměstnaná, ale pobírám nadále RP, a tím to haslo, do konce pobírání RP jsem nadále státním pojištěncem. Nechtěla jsem se stát osobou pečující o dítě do 7 let, protože ten rok si přivydělávám an dohodu a potřebuji dávat dítě do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.22 21:08

:palec: Dekuji

Příspěvek upraven 29.08.22 v 21:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.22 21:09

@ugluk super, super mockrat vam dekuji!! 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42375
29.8.22 21:10
@Veroniikaaa píše:
@zrcadlo přesně.. to mam ověřené že po celou dobu co pobírám rodičovský příspěvek za mě platí zdravotní, jen to musím nahlásit na pojištovnu.. jen mi jde o to kdyz by mi neschvalili neplacene volno a ja dala tedy vypoved.. jestli se musim nekam hlasit nebo ne

Nahlásit to na zdravotní pojišťovnu a to je všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5933
29.8.22 21:15
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101854
29.8.22 21:26
@Kriss Tina píše:
Pokud budeš pobírat RP, tak nic řešit nemusíš. Zdravotní je ti placeno z titulu toho rp.

To sice ano, ale má povinnost nahlásit změnu na zdravotní pojišťovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
29.8.22 21:36

A když půjde na pracak, tak je ale nárok na podporu ne? Do dohody napsat, že je to kvůli dítěti, ještě bych si zjistila tohle část. Na odstupné to uhrát nejde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24741
29.8.22 21:38
@Bubla Bůčková píše:
A když půjde na pracak, tak je ale nárok na podporu ne? Do dohody napsat, že je to kvůli dítěti, ještě bych si zjistila tohle část. Na odstupné to uhrát nejde?

Odstupné z jakého důvodu? A když bere RP, nepotřebuje podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
29.8.22 21:45

@lucad77 kdyz třeba pro ni nemají místo a náramně se jim hodí, že sama podá výpověď apod. Přitom by stačilo třeba poresit pár dní hlídání. S podporou nevím jak to je za další h 12 mesi u, když ebude čerpat teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
29.8.22 21:45
@Bubla Bůčková píše:
A když půjde na pracak, tak je ale nárok na podporu ne? Do dohody napsat, že je to kvůli dítěti, ještě bych si zjistila tohle část. Na odstupné to uhrát nejde?

Nárok na podporu je, ale musí si aktivně hledat práci a chodit na schůzky, což předpokládám nechce, a pak už člověk musí mít žaludek na to něco předstírat a stát frontu na pracáku.
A to odstupné je fakt vtipné - ona nastoupit zpět nechce/nemůže. Pokud ji zaměstnavatel zpátky potřebuje v těch 3 letech věku dítěte a ona nechce, tak proč by ji proboha měl něco platit? Jo, občas to nějaké ženy zkusí, většinou po telefonu mají hrozný zájem se vracet a čekají na zprávu „místo pro vás nemáme, domluvíme se“, aby si nechaly nasypat. Když se dozví „to je dobře, potřebujeme vás, můžeme s vámi tedy od září počítat?“, tak najednou začnou couvat, a pak je otázka pár dotazů zjistit opravdu reálný zájem o práci, nikdo nebude platit odstupné zbytečně. Ale v dnešní době je spíš velký nedostatek zaměstnanců, takže ochota dávat neplacené volno do 4 let věku dítěte u zaměstnavatelů podle mě spíš klesá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24741
29.8.22 22:02
@Bubla Bůčková píše:
@lucad77 kdyz třeba pro ni nemají místo a náramně se jim hodí, že sama podá výpověď apod. Přitom by stačilo třeba poresit pár dní hlídání. S podporou nevím jak to je za další h 12 mesi u, když ebude čerpat teď.

Ale to ona nechce nastoupit ve třech letech dítěte. Nikde nepsala, že by jí bránili. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat