Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Muzes s nimi mluvit uplne normalne, jako s kýmkoliv jinym. Tenhle pocit často vzniká z předsudků.
@Anora Ale ja mam pocit, ze ti lide musi byt nejakym zpusobem nestastni. Ze prece neni v poradku pochybovat o sve identite. Ja jsem ja a nevim, co by me vedlo k tomu to chtit menit. Jako chapu, ze chlap miluje chlapa, zenska zenskou. To pochopit dokazu. Ale ze se jednou citi byt muz, pak zena… ze jemu jedno, jestli bude mit sex s zenskou nebo s chlapem…, ze se oslovuje ve 3. rode… to uz nedokazu pochopit vubec. To uz mi prijde bud jako porucha nebo nejaka pretvarka. A s takovym clovekem ja proste nevim jak mluvit, jaky postoj vuci nemu zaujmout. Me to na jednu stranu desi. Je mi neprijemne s takovym clovekem byt, mluvit s nim. Mozna se deism zbytecne, ale nezname a nepochopitelne me desi. A nechci to myslet nijak utocne zle.
@Anonymní píše: Více
Za me nejaky trend jako bylo emo. Par lidi to tak opravdu citi a ostatni nechteji byt ovce, takze se presne jako ovce chovaji a vymysli si pseudo uchylky. Ja uznavam gaye a lesby. To se ze mi nelibi pohlavi podle tabulek je za me v poradku, to ze ma nekdo potrebu si vymyslet, ze se citi jako lama nebo kocka uz je porucha a mel by to resit. Bezny homosexual se od LGBT+ distancuje, protoze nema potrebu se vystavovat - tech normalnich mam v okoli nekolik. Takze ja to ignoruji, chovam se k nim jako ke vsem bez vymysleni onikani nebo kupovani misek pro psa. Strasne se mi libi hlaska, ze az nekdo vykope za 100 let kosti tak stejne pozna jen jestli to byl chlap nebo zenska a tim bychom se meli ridit.
Ked niekomu urobi dobre ze ho miesto zenskym rodom budem oslovovat muzskym, alebo strednym tak to pre neho urobim. Ale onikat nikomu nebudem.
Ak sa niekto citi ako macka, tak macku tiez oslovujem bud v muzskom, zenskom, alebo strednom rode - za mna ziaden rozdiel a nemam s tym problem.
Pokial neblokuju cesty, neoslovuju cudzich ludi/deti a nedozaduju sa odomna ziadnych chvalospevov, tak mi fakt nevadi ze niekto chodi po ulici obleceny ako macka (pokial teda nema zakrytu tvar).
Co chcu tiez nechapem, ale evidentne neprestanu kym to nedostanu. Ci to chapu oni sami tazko pvedat, moj typ je ze nie, ale akceptujem ak si niekto mysli ze ano ![]()
A ty normálně potřebuješ proniknout do hloubky každému s kým se potkáš, nebo koho znáš, aby ses s ním pak mohla bavit? Potřebuješ znát sexuální praktiky svých známých, abys s nimi navázala rozhovor? Prostě se s nimi bav, jako s každým jiným. Ani s despektem, ale ani s nějakou přehnanou korektností. Zkrátka normálně. Co se týká mě, pokud by ten člověk chtěl, abych ho oslovovala jako opačné pohlaví, vyhověla bych mu. Proč ne, jsem tolerantní. Kdyby chtěl, abych ho oslovovala v množném čísle nebo onikala, omluvila bych se, že je to pro mě nezvyk a oslovovala ho jeho pohlavím. Jistě by to pochopil.
@Roxy ivka Jasne, ale ono jde taky o to, co rikat/nerikat. Staci blba narazka, kterou si normalni clovek ani jako narazku nebere. Ale kdyz nevim, co se honi hlavou kocce nebo zrovna dnes aktualne muzi, tak se bojim, ze bude mit nejaky zkrat. A skoci ro nou pod metro. O tohle mi jde. Ze se celou dobu tvari, jak je v pohode a pritom neni.
Drtivá většina lidí tak skutečně nereaguje. A z toho zanedbatelného vzorku, co by tak reagovat mohli… Vždyť to ani nemusí být někdo z LGBT. Sebevražedné deprese může mít kdekdo. Navíc si nedokážu představit, co bys tak hrozného asi mohla říci. Předpokládám, že se snad k ostatním lidem chováš mile a v rámci slušnosti, ne?
Každý to má jinak. Já jsem žena a mám přítelkyni. Své pohlaví neřeším, je mi to tak nějak jedno, hlavně proto, že to nezměním. Ale vím, že řada lidí se upíná na své pocity, že se cítí víc mužem nebo ženou a nedokáže se srovnat s tím, co mu příroda nadělila. Já, co nemohu ovlivnit, prostě neřeším. Ani se do žádného pohlaví nemám tendenci stylizovat, chodím oblečená, jak je mi příjemné. Ale co nechápu ani já a to mám přítelkyni, ty průvody. Nedávno jsem dětem jela koupit do Neoluxoru cvičebnice na trénování o prázdninách na Václavák. Vystoupila jsem z metra a tam se ozývalo: Zbavte se svých hříchů, jedině Ježíš je spása! A vedle stála skupinka leseb a pochychtávaly se, O kus dál stálo něco, co nevím, jaké mělo pohlaví, ale stálo to na šteklích, oblečené v latexových tangách propojených s podprsenkou a na hlavě to mělo barevný květák a zmalované oči. Do toho se tvořily houfy podivně oblečených divných bytostí. Uskočila jsem do vedlejší ulice a volala vyděšená přítelkyni, co to je. A ona: Promiň, já ti úplně zapomněla říct, ať tam nelezeš, je tam Prag Pride. A já: Jééé, teď tu jde někdo s foťákem a fotí. A přítelkyně: Schovej se, ať tě tam nikdo nevidí. A já: Utíkám do Neoluxoru a schovám se tam, je to strašný. A teď tu jdou muslimky s průzorama na oči. Jé a o kus dál někdo nese Íránskou vlajku. A přítelkyně: To bude mela. Utíkej se schovat. Tak jsem utíkala. Takže tohle je zase, co nechápu já.
To jim musis nutne rozumet, aby ses s nimi mohla bavit, neni milion jinych temat k hovoru, nez proc jsou nespokojeni se svoji identitou? Jestli mas strach, ze po rozhovoru s tebou nekdo chytne zkrat a skoci pod metro, tak se byt tebou lecim s uzkostmi, to fakt neni normalni.
Vsechny ty Pride delaji te komunite strasnou medvedi sluzbu, fakt nechapu jak chteji neco znormalizovat prehlidkou nejvetsich bizaru. Vetsine lidi, dle meho nazoru, je uplne jedno, co si kdo kam strka v soukromi, nebo kdo ma co presiteho, ta masirka je spis kontraproduktivni.
@Silverine247 píše: Více
Přesně to samé jsem chtěla napsat, do puntíku. Jak to, že fakt není nutné všechno chápat, tak i to, že bych místo pocitů cizích lidí řešila hlavně její vlastní úzkost ![]()
Dokud to sama nezazijes, nemůžeš to pochopit. Mám kamarádku, která je lesba a jeden čas měla pochybnosti jak to vlastně má. Já tomu taky nerozumím, jsem heterosexuální žena a vím to. Ale nepochybuji o tom, že někdo tuto vlastní suverenitu nemá nebo ji cítí jinak, než by podle DNA měl. A je to v pořádku.
Jsem učitelka a už mockrát jsem viděla holky, které se v pubertě oblékaly jako kluci, protože to nebyly třeba archetypální ženy, pak se přijaly a do dospělosti vstupovaly už sebevědomě žensky. A taky jsem učila děvče, které si bylo jisté, že je kluk, a ke konci střední školy prošel tranzicí. Pokud je ti nepříjemné s takovými lidmi mluvit, tak s nimi nemluv. Tak, jako někdo nepochopí lidské deprese, pokud je nezažil, nepochopíš ani tohle.
@Silverine247 @WhiteCrow Po tom, co jsem videla obrazky z Pride, tak se tech lidi proste bojim. A protoze mam takovy exemplar v rodine, tak fakt nechci, aby kvuli me nekam skocila. A to se uz zabit chtela, pred 6 roky. A co si s nim mam povidat? Je nemocna, vsichni ji musi ustupovat. Ji smrtelne rani i obycejne „pockej, ted nemohu“. Ja teda na psychiatrii opravdu nepotrebuju. Jen ji nechci mit na svedomi.
Ja se s nima vubec o pohlavi nebavim. Dalsi je syn (ted uz dcera) moji zname. A nechci ranit ji, ani urazit jeji dite. Jen bych to chtela alespon trochu pochopit, abych ty rozhovory zvladala a nebyla necitliva nebo povysena. Dalsi je byvaly spoluzak, ktereho jsem mela jak brachu a strasne me zasahlo, ze i on. Tech lidi uz je proste moc.
Taky jsem uz cetla, ze gayove a lesby se vuci Pride vynetuji, ze to takhle vypadat nema. Prave proto minto cele prijde jako strasny cirkus, ktery si nezaslouzi nejake ustupky, vyhody, propagaci. To je prehled bizaru a spatny priklad pro mlade. Tedy alepson to si myslim. Jenze ja z toho Pridu mam strach. Kdyz tam vidim, co tam vidim. A prenasi se mi to asi na ty lidi, co osobne znam a vim, ze tomu fandi.
Kolem Prague Pride se strhava mnoho nazoru. A ja uz dloihou dobu premyslim a stale nemohu LGBT komunitu pochopit. Pochopit ve smyslu toho, co vede kohokoli k tomu pochybovat o vlastni identite, o vlastnim pohlavi? Proc? Mani na to vliv socialni site? Touha po tom byt vyjimecny (odlisny)? Pomsta? Zkouska? Moda? Ptam se proto, ze se v okruhu mych zmanym uz take vyskytuji takovy lide a ja nevim, kam je zaradit, jak s nimi mluvit… Dokazal by mi to nekdo okomentovat, rict svuj pocit, nazor? Prosim anonym.