Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Trochu mimo, ale napadlo mě, jak se řeší třeba zlomená noha? A musíte zůstat s dítětem i několik měsíců doma?
@Lucie008
Pokud by to bylo tak závažné zranění, které by si vyžádalo několikaměsíční domácí léčbu, tak je zvykle spojeno s úvodní léčbou za hospitalizace, kde mohou vypsat tzv. dlouhodobé ošetřovné (nebo jak se to přesně jmenuje).
@Doctus píše:
@Lucie008
Pokud by to bylo tak závažné zranění, které by si vyžádalo několikaměsíční domácí léčbu, tak je zvykle spojeno s úvodní léčbou za hospitalizace, kde mohou vypsat tzv. dlouhodobé ošetřovné (nebo jak se to přesně jmenuje).
Děkuji za odpověď a to je také placené?
@Brontik píše:
Není to pravda.
Jako omluvenka platí OČR třeba měsíc.
Pouze **placených ** je jen prvních 9 dní.
to bylo mysleno, ze 9 dni je placeno, jako omluvenka plati po celou dobu nemoci, jak uz je psano vyse.
ani vystridani s manzelem nepomuze k tomu, aby se proplatilo vice dni
@Lucie008
myslim, ze na to nikdo nemysli a placene to neni. proto se treba rodice onko deti dostavaji do fin. problemu ![]()
zajimalo by me, kdo rozhodl o tech 9 dnech, protoze to nestaci ani na anginu, kde jsou atb na 10 dni. plus rekonvalescence, tak uz asi nezajima nikoho.
nase dr doporucuje po nestovicich jeste 1-2 tydny doma kvuli oslabene imunite, v podstate rekonvalescenci aspon tyden doporucuje po atb standardne
@Anonymka1230 taky nechápu jak to funguje, ale člověk se jen stresuje, každou nemoc přemýšlet kdo mi ho pohlídá nebo jak to udělat aby těch 9 dni proste nebylo malo
Dovolené jsem si vybrala jen na tom ze mám nemocné dítě.. je to trochu bordel
@Lucie008
Placené to je i nad rámec běžného OČR (9/16 dnů), finanční srovnání denní náhrady oproti běžnému OČR přesně nevím.
@Anonymní píše:
to bylo mysleno, ze 9 dni je placeno, jako omluvenka plati po celou dobu nemoci, jak uz je psano vyse.
ani vystridani s manzelem nepomuze k tomu, aby se proplatilo vice dni
promin, ale z věty „I kdyz se vystridaj, tak maj jen 9 dni, proste 9 dni na jednu dg“ to nějak nebylo poznat
. Tak jsme to alespoň trochu upřesnila.
Navíc spousta lidí si myslí, že se skutečné smí být doma jen:
A jistě by se našly i jiné „pověry“ na toto téma. A často je nacházím právě tady na emiminu.
Na OČR můžeš být v podstatě jak dlouho je potřeba, jen placeno máš jen těch prvních 9 dní, zbytek zadáčo…
@Anonymka1230 píše:
@Lucie008
myslim, ze na to nikdo nemysli a placene to neni. proto se treba rodice onko deti dostavaji do fin. problemu
zajimalo by me, kdo rozhodl o tech 9 dnech, protoze to nestaci ani na anginu, kde jsou atb na 10 dni. plus rekonvalescence, tak uz asi nezajima nikoho.
nase dr doporucuje po nestovicich jeste 1-2 tydny doma kvuli oslabene imunite, v podstate rekonvalescenci aspon tyden doporucuje po atb standardne
Vymyslel to ten, který věděl, jak by po tom půlka národa skočila a udělala by si z dlouhodobého placeného ošetřovného dovolenou a chtěla OČR na každé pšíknutí. Což se potvrdilo v době covidové a zavření škol. Znám dost lidí, co to prostě jen zneužívali, protože se jim prostě vyplatilo být za 60 a pak dokonce 80% doma… a bylo to tu k vidění v hojné míře i tady na emiminu.
@Svistice
No jasne to chapu, ale tohle jsou veci, co se daji osefovat, treba poctem na rok jeste.
A nemusi to byt neomezene, ale aspon 14 dni, aby to pokrylo aspon atb. Nebo jina pravidla dle dg
Jako fakt znam rodice, co toci OCR na jedno dite, pak druhe a do prace skoro nechodi, pritom detem moc neni. A pak jsou taci, co nemaji OCR ani 1× v roce
Kromtoho pri reseni kazde rymicky, kdy vraci deti ze skolek domu, nemuzes nekomu vycitat, ze si bete OCR
Vychcankove budou porad
@Anonymka1230 píše:
@Lucie008
myslim, ze na to nikdo nemysli a placene to neni. proto se treba rodice onko deti dostavaji do fin. problemu
Dohledala jsem…
Dlouhodobá OČR:
A k tomu zbytku.
myslím, že většina dětských nemocích se u „běžných“ dětí během těch 9 dní vyléčí. A se zbytkem se ti rodiče prostě musí nějak poprat. Pochybuji, že to zákonodárci někdy prodlouží, v minulosti to spíš zkrátili (neplacené i první 3 dny). (myslím běžné nemoci)
Na druhou stranu, když je dítě už jen v rekonvalescenci, snáz se pro něj sežene levnějsí hlídání a rodiče mohou do práce. ![]()
Mimochodem, vzpomínám si, jak jsem v dětství na druhém stupni měla angínu, dostala jsem atb. na týden a po týdnu mazala do školy. Nikdo mamce delší „paragraf“ nedal + zájem byl zameškat co nejméně.
A nakonec historka z doby mých školkových let. Výron na noze, noha týden v škrobáku. Ve čtvrtek mi ho sundali, s tím, že doktor chtěl ukončit mamce „paragraf“. Tak se mamka zeptala, jestli si myslí, že mne budou učitelky ve školce nosit. Prý štěkl po sestře: „tak jí ten jeden den napište“ a přes víkend jsme to rozcvičili…
Takže já beru jako super výhodu, že dnes je umožněno být s nemocnými (nejen) dětmi podle potřeby, byť za cenu, že je to neplacené.
@Anonymka1230 píše:
@Brontik
dik za info k te dlouhodobe OCR
Ta hospitalizace stačí 4 dny a neplatí u lidí, kteří už vyžadují jen paliativní péči a v podstatě je nelze nijak dál léčit. Dále je tam podmínka, že potřeba ošetřování bude nutná ještě v dalších alespoň 30 kalendářních dnech od propuštění z nemocnice.
@lucad77 píše:
Ta hospitalizace stačí 4 dny a neplatí u lidí, kteří už vyžadují jen paliativní péči a v podstatě je nelze nijak dál léčit. Dále je tam podmínka, že potřeba ošetřování bude nutná ještě v dalších alespoň 30 kalendářních dnech od propuštění z nemocnice.https://www.cssz.cz/…be-osetrovne
Díky za upřesnění i odkaz…