Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lolllo S tou Terezií je to ale něco jiného. Terezie je starší tvar tohoto jména, ve své době byla právě originálním novotvarem Tereza, která se začala dávat více jak ta „stará“ Terezie. Nikola versus Nicol je asi podobný příklad. Za chvíli bude více holek jménem Nicol než Nikola, a když dá někdo Nikolu, budou se lidé divit, jak to, že není Nicol, protože jsou na tento tvar zvyklí a Nikolu budou brát za originální výstřelek rodičů(za několik desítek let ovšem).
No ale taky u nas byla situace, kdy kamaradcina holcicka na neho volala Kokotku…
jsou to takovy tezsi jmena na vyslovovani…
@alexsona Protože děti se učí psát alespoň zkrácenou podobu svého jména už ve školce, rády si podepisují své výkresy. Bude se učit rovnou LUCAS s tím, že mu sotva vysvětlíš, proč slyší K a musí psát C, nebo LUKY nebo LUCI nebo LUCY…?
@Lolllo Tak, ale někde v cizině je to určitě lěpší než české Lukáš.
@alexsona píše:
@Lolllo Tak, ale někde v cizině je to určitě lěpší než české Lukáš.
Tak to má logiku, dávat jméno podle toho, že NĚKDE v cizině je to pro něj lepší, než jak se mu se jménem bude žít doma… ![]()
@hanka.br. Tak ve školce se může podepisovat jen Lucy, jo neříkám, že to bude lehký, ale nějak to budeme muset zvládnout ![]()
Clovece Lucy radeji ne, to je typicke holcici jmeno, to mu v tom udelas uplny bordel.
@alexsona píše:
@hanka.br. Tak ve školce se může podepisovat jen Lucy, jo neříkám, že to bude lehký, ale nějak to budeme muset zvládnout
Aha. Takže jeho první seznámení s psaním bude ihned ve znamení toho, že písmeno C bude považovat za K, protože tohle tedy malému dítěti nevysvětlíš.
Jinak ty trendy jsou krásně vidět… Třeba jméno Matyáš - počet nositelů 17623, průměrný věk 5 let ![]()
Jméno naší dcery má věkový průměr 33 let, což mě docela uklidňuje ![]()
@Fjodorka můžeš mi prosím hodit odkaz, kde se to dá najít? Děkuji
@alexsona píše:
@hanka.br. Tak ve školce se může podepisovat jen Lucy, jo neříkám, že to bude lehký, ale nějak to budeme muset zvládnout
No on to hlavně bude muset zvládnout ten kluk. Ale je pěkné, žes do toho šla s vidinou, jaké to přináší potíže ![]()
Holky, když už tu řešíte tu psanou podobu jmen. Je podle vás lepší dát dítěti jméno psané jako Šarlota nebo Charlota? (Podotýkám, že Charlota je staročeská psaná podoba tohoto jména, ne novodobý moderní tvar). Také se mi nelíbí Charlotte, když už jsme v Čechách, ale Charlota je podle vás také mimo? Díky
.
Mě se ty moderní tvary starých jmen nějak nelíbí a je mi úplně fuk, že někde v zahraničí je to lepší (Lukáš - Lucas, Marek - Marcus, Nikola - Nicol)
Sousedka dala synkovi jméno Kevin k příjmení Sýkora ![]()