Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@martinka242 Právě proto, že okolo mě jsou takováto běžná jména, tak se mi líbí jména méně častá. Buď stará dříve užívaná nebo naopak „moderní“(ale ta jen hebrejského, řeckého či latinského původu, ne umělé vymyšleniny typu Vanessa či Jessica
).
Ja bych taky brala nejaky starsi min uzivany.Jako ty co jsem vyjmenovala tak jen obrazne na co jsem zvykla, ale taky zadny z nich uz nechci slyset
Jednou a dost… V rodine se snazime aby mel kazdy jine jmeno. A to i prarodice nebo tetky.Na to se taky ohlizim. Vanesa nebo Jesica se mi taky neliby.Ale to je jen muj nazor. Z holcicich jmen se mi libi bud Anička nebo Helča. A pokud bych mela jit viic do moderny tak Sofí… Ale budu mit chlapecka no ![]()
@Mvkoty píše:
@hanka.br. ne ale nemáme české příjmení takže si můžeme dovolit dát takováto jmena…kdybych byla Nováková tak nad tím nepřemýšlím
No já nevím. Podle mě jsou ta ostatní jména tou složitou psanou podobou zkomolená.
Prosadila jsem si pro holčičku Vilma (2 r)- nikdo to moc nechtěl ale teď jsou všichni rádi. Má mnoho zdrobnělin ale i tak jak je psáno je moc hezké, nezní tvrdě díky l a m. Široko daleko žádná (krom Cibulkové
) není. Kluka máme Samuela, když jsme ho před 10 lety dávali, byl sám, teď je jich už taky víc. Se jmény je to těžké to co je jednou zvláštní za čas může být běžné. Šťastný výběr a hezký den
@lemanka všechno to jsou odvozeniny Tadeáše, Tobiáše Kryštofa…všechna jmena co jsme měla vybraná nebyly stejná jako v kalendáři. vybrali jsme je schválně aby šli k příjmení. a vesměs všechny jsou podle nějaké oblíbené osobnosti…kdyby se narodila holčička byla by to Tarja Anna
@hanka.br. každého názor… co člověk to jiný názor a jiný vkus nám se to líbí a ostatnímu nemusí ![]()
No, mně osobně zvlášť Krystofer přijde jako totální úlet, vypadá to, jako kdyby někdo nevěděl, jak se to píše, tak to prostě zapsal foneticky ![]()
@Mvkoty Tak tam jde taky o to, že by ti kluci museli celý život hláskovat, jak se to jejich jméno píše
Což vím od kamarádů, co mají třeba komplikovaná příjmení, že je dost pruda. Mně stačí, že občas někdo váhá, jestli krátký nebo dlouhý písmeno v křestním…
@Fjodorka píše:
No, mně osobně zvlášť Krystofer přijde jako totální úlet, vypadá to, jako kdyby někdo nevěděl, jak se to píše, tak to prostě zapsal foneticky
Navíc se o toto jméno musí žádat, Knappka tam má jen Kristofer/Kristoffer ![]()
Jinak jména od @Mvkoty jsou krásná, jen některá zbytečně překombinovaná (jak píše Ferka).
@martinka242 A proč by nemohl být Vojtech Daněk?? Mi se to líbí, i to příjmení-mi se zdá úplně normální, myslím že se nemusíte příliš omezovat v vymýšlení jména..
@martinka242 Vojtěch Daněk je v pohodě, nepřipadá mi to „těžký“. ![]()
@lemanka píše:
Proč je ten Tobiáš/Tobias(Tobiah), Tadeáš/Thaddeus a Kryštof/Christopher tak komolený? By mě zajímalo, z jakého jazyka jsou tyto podoby jmen(to, co píšu já, je 1. česká a 2. anglická, toto vidím prvně).
Asi aby to bylo víc in, ne? ![]()
@Ukulina píše:
@martinka242 Vojtěch Daněk je v pohodě, nepřipadá mi to „těžký“.
Je to dobré příjmení, nehodí se jen jména na -ek, -ěk, třeba Marek/Darek Daněk nebo Zdeněk/Čeněk Daněk. To by bylo asi trochu jako ozvěna.
@Ukulina píše:
@martinka242 Vojtěch Daněk je v pohodě, nepřipadá mi to „těžký“.
Krásně to k sobě sedí. Máme taky písmena s diakritikou v příjmení a líbí se mi (máme to tak), když jsou i křestní jména s diakritikou, že to k sobě pěkně ladí. ![]()