Neustálá záchrana jídla

2307
17.7.20 08:45

Neustálá "záchrana" jídla

Už několikrát mi došlo, že vlastně neumím vařit z opravdu čerstvých potravin. Respektive uměla bych, ale každé vaření u mě probíhá ve stylu resuscitace a záchrany potravin na konci své životnosti. Doslova každý oběd a večeře u nás probíhá tak, že se jí to, co je potřeba nutně spotřebovat, aby se nezkazilo. A ne, že se jí to, co je čerstvé a bylo by to to nejlepší a mnohdy i nejchutnější. Je to tím, že neumím plánovat a nebo se mám smířit s tím, že když nechci plýtvat jídlem, jinak to ani udělat nejde? Alespoň za předpokladu, že nemám obchod za zadkem a nemůžu nakupovat každý den?
Berte to trochu s nadsázkou, rozhodně nekrmím rodinu plesnivým zkaženým jídlem, ale prostě třeba čerstvá zelenina nebo i maso si v té lednici pár dní poleží, než se akutně spotřebuje něco, co už si v té lednici svých pár dní přečkalo.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

18617
17.7.20 08:47

Nakupujeme jednou tydne, vzdy udelam seznam jidel, dle toho nakoupim a ji se dle toho, co se jak kazi. Takze urcite to jde, jen to chce vse promyslet.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2307
17.7.20 08:50
@Cuddy píše:
Nakupujeme jednou tydne, vzdy udelam seznam jidel, dle toho nakoupim a ji se dle toho, co se jak kazi. Takze urcite to jde, jen to chce vse promyslet.

O to se snažím také, ale každý týden mi to něco nabourá. Jednou je to neplánovaný výlet, podruhé nutnost vystřídat někoho v práci, pak oběd u babičky…pokaždé mi můj systém něco nabourá a už se to veze. :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1394
17.7.20 08:52

@modravlocka já ti rozumím, taky jsem to tak měla. Od té doby co jsem na MD, jsem se dost zlepšila :mrgreen:
Já si teď naplánuji co budu celý týden vařit, den po dni. Podle toho nakoupím a pak vařím.
Doporučuji :mavam:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5902
17.7.20 08:52

Tak zkuste udělat potravinový „restart“ s tím že dojíte všechny potraviny, které mají blízko dobu spotřeby a teprve potom nakupte a před nákupem si naplánujte co zhruba budete vařit ať nenakoupíte něco, co nepotřebujete v rozumné době.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15733
17.7.20 08:53

Maso, co po nakupu nespotřebuju do dvou dnů, naporcuju a dám do mrazáku. Potraviny s nejkratší spotřebou jíme hned, nejdelší nechám na konec týdne. Stačí si to před nákupem promyslet… :nevim: Nakupuju jen jednou týdně v pátek, takže nejvíc se sní o víkendu.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
212
17.7.20 08:57

Také se snažím neplýtvat jídlem, nemám to ráda a mně funguje to, že nakoupím a jíme, dokud je co. Až se spotřebuje fakt úplně vše a zbyde max mouka, olej apod., teprve nakoupím znovu. Takhle jsem nucena jednak spotřebovat všechny zbytky, jednak dojíst i to, na co zrovna nemám tak úplně chuť a možná bych to jinak vyhodila. Takže je i den, kdy dojídáme, jako vy, ale pak zase jíme 2-3 dny úplně čerstvé.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3730
17.7.20 09:12

Mam to stejne, ankoupim, na co mam chut, pak to lezi v lednici a naposledni chvili z toho varim :roll:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7541
17.7.20 09:19

Rozhodně nechodím na nákup každý den, rozmyslím si, co zbruba chci vařit, podle toho objednám nákup a málokdy se mi stane, že to prepisknu a je toho moc. Zkusilas sis naplánovat, co chceš vařit? Pokud bez rozmyslu pokoupis suroviny, pak je asi normální, že ti zbudou nebo nesedí do vařícího plánu :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2307
17.7.20 09:26
@Lalelale píše:
Rozhodně nechodím na nákup každý den, rozmyslím si, co zbruba chci vařit, podle toho objednám nákup a málokdy se mi stane, že to prepisknu a je toho moc. Zkusilas sis naplánovat, co chceš vařit? Pokud bez rozmyslu pokoupis suroviny, pak je asi normální, že ti zbudou nebo nesedí do vařícího plánu :)

Zkusila, ale jak píšu výše, z různých důvodů ho nedokáži vždy plnit na 100%. Naplánuji třeba maso pečené v zelenině, ale nakonec chvátám, a tak maso hodím jen na přírodno na pánvičku a ta zelenina zbyde. Nebo přijde babička s dědou a přivezou dětem pizzu. :nevim: Když se sejdou 2 takové události týdně a do toho kolikrát děti nad obědem ofrňují, že to jíst nebudou, takže dojídáme zbytky i druhý den, plány se zřítí jak domeček z karet.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3913
17.7.20 09:34

Já taky chodím jednou za tyden cca na velký nákup. A někdy se stane že pošlu chlapa pro zeleninu, mlíko. Nechodím já, nebo tam akce, tam sleva… chlap vezme přesně dle sms nákup. Zeleninu nakupují prostě tak akurtá na ty čtyři dny že vím, že se to sní. Ovoce jen maličko, u nás se toho z ovoce moc nesní. Jablko, banán. ted sezoni nektarinka, merunka… ale fakt trošku. I dcera raději zeleninu. Takové smetany mám pořád mají dlouhé záruky, maso dávam po menších částech na mrazák… vytahnu den předem nebo rozmrazím v mikrovlnce, či teplé vodě (ani jedno není ideální asi). Mám stále rýži, těstoviny, rajčata v plechu, cibuli, brambory na ten týden, česnek, vajíčka… neplánují co budu vařit. Ale mám stále v mrazáku různé maso, zeleninu mraženou, ty těstoviny, rýže, bulgury atd… Pečivo mrazíme, vatahují postupně. Více kazové věci prostě kupují v menším množství, že se fakt sní a ty dokoupím až se sní. Trvanlivé stále v zásobě at je vždy z čeho ten týden vařit. A snažím se nejít do toho obchodu, max. ten muž něco dobere nutného.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7541
17.7.20 09:37
@modravlocka píše:
Zkusila, ale jak píšu výše, z různých důvodů ho nedokáži vždy plnit na 100%. Naplánuji třeba maso pečené v zelenině, ale nakonec chvátám, a tak maso hodím jen na přírodno na pánvičku a ta zelenina zbyde. Nebo přijde babička s dědou a přivezou dětem pizzu. :nevim: Když se sejdou 2 takové události týdně a do toho kolikrát děti nad obědem ofrňují, že to jíst nebudou, takže dojídáme zbytky i druhý den, plány se zřítí jak domeček z karet.

Jo to se stává všem, v takovém případě zeleninu/maso/ obojí dám do mrazáku na jindy, než se futrovat něčím jenom proto, že to je třeba rychle spotřebovat. A jedu dál s původním plánem :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5902
17.7.20 09:44

@modravlocka Tak na pánvičku můžete k masu hodit i tu zeleninu :nevim: Nebo třeba udělat jeden den velkou sekanou a podávat jí na různý způsob. První den sekaná s kaší. Druhý den se jde na výlet tak se sekaná hodí mezi chleby jako svačina a obědvá se v restauraci, a co zbyde se rozkrájí do omáčky k testovinám. :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5555
17.7.20 09:45

Tak toho kupujte méně, zelenina v lednici dva dny vydrží, ja ji považuju za stale čerstvou. Asi uplne nevim co máte na mysli, potraviny uz prece umime uchovat cerstve nekolik dni. Pište si seznamy, kupujte méně, nejdrive spotrebujte to co podléhá zkáze driv…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3913
17.7.20 09:55
@Nora4 píše:
Také se snažím neplýtvat jídlem, nemám to ráda a mně funguje to, že nakoupím a jíme, dokud je co. Až se spotřebuje fakt úplně vše a zbyde max mouka, olej apod., teprve nakoupím znovu. Takhle jsem nucena jednak spotřebovat všechny zbytky, jednak dojíst i to, na co zrovna nemám tak úplně chuť a možná bych to jinak vyhodila. Takže je i den, kdy dojídáme, jako vy, ale pak zase jíme 2-3 dny úplně čerstvé.
žádné zásoby těstovin, rýže, vajíček, smetan, konzerv, luštěnin???
  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama