Nevyhazujeme jídlo, hledáme další využití

354
15.4.16 16:06

Nevyhazujeme jidlo hledáme další vyuziti

Ahoj napadlo me, že bychom si mohli radit jak využít uvařene, zbyle jídlo a mírně prosle jídlo, abychom ho nemuseli vyhodit. Takže prosím o radu do čeho použít ne moc zdařilou, preslazenou rajskou omacku, kterou jsem zamrazila. A taky rada ode mne když koupím cibuli, o které vím, že ji nestačím spotřebovat před zplesnivenim tak tu cibuli nakrájím na kostičky a po porcích v pytlíčkach dam do mrazaku. To samé dělam s česnekem, který oloupu a dam do mrazaku.

Příspěvek upraven 15.04.16 v 16:28

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

12954
15.4.16 16:09

No já teda nevím, ale kolik té cibule a česneku kupuješ nebo kde to uchováváš, že ti to začne plesnivět? Zrovna tyhle dvě věci jsou asi nejlepší čerstvý…

Jinak rajská je jediný jídlo, který nevařím - neumím to dochutit…jinak jakákoli rajčatová omáčka se dá použít na špagety…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1779
15.4.16 16:12

@petru80 a jaký to pak z toho mrazáku je? Ja bych teda radsi z hodne cibule udelala cibulovy kolac, ten je dobrej a mam ho rada.
Prosly potraviny nejime, nechceme se po…
No a s tou rajdou..radsi bych ji vylepsila, pripadne použila jako zaklad pro nejakou fajnovou omáčku ke spagetam treba.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3372
15.4.16 16:16

Ahoj, prošlých, i mírně prošlých potravin se bojím, ale když mě např. zbyde maso z oběda, tak ho zapracuji do rizota…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
354
15.4.16 16:17

Z mrazaku dobrý cibuli dáván pod gulas a česnek do bramboráku nebo když dělam hovězí na česneku. Bydlíme v paneláku bez balkonu i když netopime tak tady máme stále 21 stupňů a sklep taky nemáme tam má věci pronajímatel.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
354
15.4.16 16:18

Jak zpracovávate zbyle uvařene brambory?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3905
15.4.16 16:18

Já kupuji pět kilo česneku na podzim a spotřebován bývá v létě a v životě mi nezplesnivěl. Nedokážu si představit kolik let bych ho musela mít aby začal plesnivět. Spíš budeš mít problém se skladováním. Pokud je ta rajská nepovedená, tak bych jí taky nemrazila :-). Jinak mě napadlo jí naředit na rajskou polévku nebo z toho udělat základ na pizzu, ale z nepovedené omáčky asi povedené jídlo neuděláš :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
24049
15.4.16 16:19

@petru80 Opeč na cibuli mleté maso (stačí cca 40 dkg), přidej rajskou a rajčata z plechovky, nechej provařit a máš omáčku na špagety. Buď to můžete jíst takhle, nebo to dej na vrstvy do pekáčku, nastrouhej na to tvrdý sýr a dej zapéct do trouby. Česnek nedávám do lednice, ale do papírové krabice a vydrží dlouho.
Cibule u nás nezbývá, když jí mám hodně, udělám cibulovou omáčku, podávám s vařenými bramborami a vajíčkem natvrdo, případně s vařeným masem z polévky.
Cibulová omáčka
Na tuku či oleji zpěním nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli (3 - 4 velké), když trochu změkne, přidám mouku a udělám zlatavou cibulovou jíšku. Pak zaliju vodou nebo vývarem, dám bobkový list a nové koření a nechám vařit. Nakonec vytáhnu koření, rozmixuju, aby byla omáčka hladká, podle chuti přisolím a přikyselím.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3905
15.4.16 16:20
@petru80 píše:
Jak zpracovávate zbyle uvařene brambory?

Osmažím je na pánvi s česnekem a jsou k večeři :jazyk:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
24049
15.4.16 16:20
@petru80 píše:
Jak zpracovávate zbyle uvařene brambory?

Podusím cibulku, přidám mletou sladkou papriku, protlačím brambory jako na bramborový salát, chvíli opékám na pánvičce.
Podávám s kefírem nebo podmáslím.
Nebo se jimi dá nastavit třeba rybičková pomazánka, tak max. 2 kousky.

U nás jídlo skoro nezbývá, spotřebuju všechno.

Tip…když zbude kolečko, dvě, knedlíku, nakrájím na kostky a dám do sáčku a do mrazáku. Takhle si nasbírám na knedlík s vajíčkem.

Příspěvek upraven 15.04.16 v 16:23

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
354
15.4.16 16:23

Laducha děkuji omacku jsem přesladila.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
313
15.4.16 16:23
@petru80 píše:
Jak zpracovávate zbyle uvařene brambory?

rozmačkám je, přidám mouku (když jich je hodně i vajíčko), zpracuji těsto a vyválím z toho placky a na sucho je opeču na pánvi. Buď je mašlovačkou potřu česnekem nebo nasladko nejlépe povidlama, ale i jakoukoliv marmeládou.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
24049
15.4.16 16:25

@lumpisek Tyhle placky milujeme :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
354
15.4.16 16:26
  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3905
15.4.16 16:43
@petru80 píše:
Z mrazaku dobrý cibuli dáván pod gulas a česnek do bramboráku nebo když dělam hovězí na česneku. Bydlíme v paneláku bez balkonu i když netopime tak tady máme stále 21 stupňů a sklep taky nemáme tam má věci pronajímatel.

A proč to nedáš do ledničky, když máte doma takové teplo? Tam ti to nezplesniví. Přijde mi to zbytečná drbačka mrazit nakrájenou cibuli :). Pokud jí teda také nemáš pět kilo jako já :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama