Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký den, tak je tu někdo kdo má IUB a poví nám zkušenosti?? Jdu v dubnu, tak budu ráda za jakékoliv info ![]()
Mám 3. měsíc a v pohodě. Zavádění nic moc, ale nemám srovnání. Byla jsem teprve druhá pacientka, která si ji nechala dát. Stála mě 5tisíc. Týden po zavedení jsem špinila, pak oka. První menstruace výživná a dlouhá. Druhá se blížila 7 dnům a už nebyla tak intenzivní. Jsem spokojená, hormonální nemůžu a další dítko také zatím ne.
Dobrý den. Byla jsem na ní minulý čtvrtek. Zavádění nebylo nic moc, ale dalo se to trvá to jen chvilku. Menstruace zatím normální, tak uvidíme zda to vydrží. Jinak celkově se cítím fajn. Takže za mě určitě doporučuji ![]()
Děkuju moc za odpověď
zavedení se bojím, brala jsi si nějakou podporu? (doktor mi doporučil nějaký čípek a vezmu 2 ibalginy). Co pročítám pořád diskuze tak už nějak nevím, píše se o možných zánětech, mimoděložní těhotenství, problémy… jinou možnost nemám, tak mi nezůstane nejspíš nic jiného než vyzkoušet, doufám, že to mé tělo přijme. 13 let jsem brala prášky, bylo mi krásně, vloni jsem musela ze zdravotních důvodů vysadit a od té doby je mé tělo prakticky na zabití
V plánu je tedy IUB a přerušovaný styk, nic jiného, tak snad to bude OK. A co se týče tamponů? Také někde píšou že ano, jinde zase že ne…
Jéé takovou odezvu jsem ani nečekala, paráda
po zavedení se musí něco dodržovat? Nějaké zákazy?
Jsem tedy překvapená z bolestivého zavádění, u takové mini trubičky bych čekala že to nebude ani cítit ![]()
14 dní bez sexu, týden jen sprchovat a 3 měsíce nepoužívat tampony, jako čekala jsem to daleko horší, bylo to hodně nepříjemné a odpo mě bolelo břicho, ibalgin to spravil
@lulucyve Hele, a jen tak pro zajímavost - nerozumím tomu „tělo na zabití“… jak to řeší antikoncepce tohoto typu? Hormonálně budeš přece na stejný houpačce, ne? Jen holt snad neotěhotníš…
@Slečna Ferka no, jsem 10 měsíců po vysazení hormonální antiko, tělo se pořád srovnává, dávám tomu stále jenom čas… hormony již brát nemůžu, dělají se mi po nich tmavé pigmentové skvrny na obličeji, které zatím také nemizí, ale trochu se lepší. Antikoncepci chci právě pouze jako ochranu před početím. S tím co existuje, zatím, sympatizuji nejvíce s nitroděložním tělískem.
Chtěla jsem se zeptat, jestli některé z vás, co zde mluví o nepříjemném zavádění kuličky, bylo zaváděno nitroděložní tělísko bez rajského plynu nebo prášků proti bolesti. Pokud ano, jak byste to srovnaly, je kulička bolestivější nebo ne? A co jsem tak četla, kuličku lze zavést i ženám, které nebyly těhotné.
Já byla na zavedení ve čtvrtek, těhotná jsem ještě nebyla takže čípek stažený. Neměla jsem proti bolesti nic, doktor mi říkal ať si vezmu jen brufen nebo spasmopan čípek, to jsem měla ale vyprdla bych se na to, nepomohlo to…ono jak ti tam zajede tím zavaděčem kterým vsunuje kuličku tak se trochu lekneš a stáhneš se, nebo alespoň já to tak měla, nedokázala jsem se uvolnit, zvláštně tě u toho bolí a tlačí břicho, pak to dole bolí a píchá jak zavádí kuličku, ale ve finále celý proces trvá asi 5 minut a ta bolest je chvilka, možná 20 vteřin, pak je zavedeno, doktor vše vyndá, kulička je uvnitř. Mě bylo špatně potom, domů jsem dojela v klidu, ale pořád jsem cítila že je v těle něco cizího, jak vyndal zavaděč necítila jsem žádnou jakoby úlevu, to ta kulička
břicho se mi nafouklo jako blázen a dost mě bolelo, na to nepomohl ani algifen, takže doma lehnout, začala jsem špinit a trochu krev, bolest přešla až druhý den ráno. Druhý den odpoledne už jsem byla naprosto v pohodě, jen slabé krvácení a dnes tj. 3 dny po zavedení již o ničem nevím, nekrvácím, nešpiním, citím se normálně, tak to vypadá že tělo to přijalo. Mě doktor kuličku doporučoval právě kvůli velikosti že je nejlepší pro nerodičky, kdybych trvala na zavedení klasického tělíska tak se zbláznim bolestí ale hlavně mi řikal že kuličku doporučuje i rodičkám, nejde tolik o bolestivost při zavedení, ale o to, že je značně menší než klasické tělíska a tím pádem je mnohem víc pravděpodobné že tělo ji přijme. Přece jen je to cizí těleso pro tělo a co jsem četla, klasika né všem sedne a pak musí vyndavat. Bolest je vážně chvilka, ty co mají porod za sebou se tomuhle musí smát…chvilku to zabolí, pak nepříjemné odpoledne a večer… a je klid
Za mě bych se příště u zavedení snažila co nejvíce uvolnit a prodýchávat, ale to už je teď pro mě lehké říkat už vím co by mě čekalo tak bych se nelekla
Myslím že celé to bolení břicha potom jsem si způsobila já, tím jak jsem byla v křeči a stažená
ale opravdu nic, co by se nedalo vydržet
jdi do toho
já nelituji.
Momentálně mám tělísko, uvažuji o tom, že si kuličku nechám zavést pak. Jen mě zajímalo porovnání těch bolestí při zavádění. Děkuji ![]()
Ha ha
tak to neni co resit… tohle je o dost mensi, zavadec je velky jako tuha od propisky
bolest je tedy mensi.
Me tahle kulicka moc zaujala a chtela bych poprosit, co jste sem psaly, ze ji mate - jestli byste nenapsaly vase aktualni zkusenosti, prece jen uz zase mate kulicku o neco dyl. Zajimalo by me hlavne jak mate ms - jestli porad silnejsi a delsi nez bez teliska? A co bolesti pri ms? Jak jste se srovnaly s pocitem ciziho telesa v tele? A pouzivate jeste jinou ochranu behem plodnych dni? Brala jsem prasky asi 8 let a dalsi dva roky jsem se z toho davala dohromady, hormonalni telisko nechci - ale tady zase dumam, jestli to neni nebezpecny, ze se do tela uvolnuje med nebo jine kovy ![]()
Dekuji moc vsem! ![]()
@Allisea @marllon @lulucyve @Petula2208
Zdravím, aktuální zkušenost u mě zatím naprostá spokojenost. Nevím že tam něco mám (snad to tam teda mám
)jediné v čem dává vědět je občasné špinění, ale já jsem zvyklá nosit intimku, čekám, že to se časem srovná, mám teprve měsíc. Ms mám teď poprvé, ještě nemám konec, ale zatím nepozoruji rozdíl, opět o tom skoro nevím, stejná jako předtím, bolesti jsem předtím měla při Ms jak kdy, někdy hrůza, jindy nic a teď s tělískem zatím nic, jak píšu, nevím o tom… cizí těleso v těle jsem cítila pouze v den zavedení, to nebylo nic extra příjemného, druhý den ráno ještě a přes odpoledne už moje tělo nevědělo nic, z čehož usuzuji, že my jsme s tělesem už jedno tělo
jinou ochranu (před početím) nepoužívám, nemyslím si, že by to bylo potřeba, tohle má být 99%, tak jsem v klidu. Já také brala hormonální antiko, nyní jsem 1 rok bez, stále se dávám dohromady, závidím že to máte již za s sebou
no a jestli vadí že se do těla něco uvolňuje, já nevím, gynekolog mi nic takového neříkal, že by vadilo.