Novela zákona o učitelích
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
novela zákona o učitelích
Zdravím
Chtěl bych poprosit zdejší učitelky a učitele o názor. Poslanci
schválili novelu o učitelích, kde může učit každý s Ing. nebo Mgr.
titulem. V průběhu práce si pak doplní DPS.
Nechtěl bych teď řešit jestli je to dobře nebo špatně, ale aktuálně mám Bc. vzdělání (jiného než učitelského směru) a chtěl bych jít do školství (už o tom uvažuji delší dobu).
Nejjednodušší cestou pro mne je dodělat si Ing. 2 roky a ucházet se o místo. K některým předmětům mám silný vztah a můžu předat i zkušenosti z praxe. Druhá varianta je studovat pajdák od začátku na celých 5 let.
Co myslíte? Trochu se obávám toho, aby to za pár let nezměnili a ten,
kdo klasický pajdák mít nebude, tak by mohl mít třeba problém. Také se
obávám toho, jak se budou dívat ředitelé na gymplech na učitele bez
klasického vzdělání v oboru, byť kvalifikaci splňují. Na jednu stranu
chci jít celou nejmenšího odporu (Ing.) s tím, že budu mít čas se sám
vzdělávat v předmětech, které chci učit a na stranu druhou chci
perspektivu i do budoucna a dobré uplatnění.
Díky za názory!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Reakce:
Tak ono v podstatě může učit kdokoliv i bez titulu, pokud to souběžně začne studovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
A jinak si myslim, ze takový člověk bude pro děti přínosem, otázkou
je, jak tam vydrzi
Já jsem učila rok a stačilo mi, člověk aby měl porad sbalenej kufr do
krimu kdyby něco
Edit: a druhej do Bohnic
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Pokud nechceš učit pouze první stupeň, tak 5 let od začátku nedělej. 2 roky na Ing. a pak pedagogické minimum.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Z vlastni zkusenosti studenta a pak mam kamaradky-ucitelky (sama neucim na SS nebo gymply), tak reditele na gymplech/SS nemeli problem s kantorem, ktery byl napr chemik/biolog z PrF UK nebo matematik z MFF UK a dodelali si ped minimum. Vedli/vedou pak hlavne odborne seminare a jako student jsem to velmi ocenovala. Nechci se dotknout absolventu pedaku a zalezi na jednotlivci, ale co ucili me, byli rozhodne znat, ze „cuchli“ k praxi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Udelej si ing, pak pri praci dps a buds mit klid. U ted s takovym vdelanim uci ucitele. Prusvih byl v tom, ze pokud se na misto neklalifikovaneho ucitele prihlasil kvalifikovany, musel mu dat reditel prednost. To novelou odpadne. Uplatneni pak zavisi na tvem vzdelani, regionu apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Už z dob střední školy si vzpomínám, že jsem měla ráda předměty
s těmi učiteli, kteří měli nějakou praxi mimo školu a kteří mohli
povídat zážitky a kazuistiky z praxe. Většinou díky svým kontaktům
dokázali zařídit i různé exkurze.
Fandím tomu. Držím pěsti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Semtex píše:
A jinak si myslim, ze takový člověk bude pro děti přínosem, otázkou je, jak tam vydrzi![]()
Já jsem učila rok a stačilo mi, člověk aby měl porad sbalenej kufr do krimu kdyby něco
Edit: a druhej do Bohnic
Proč jenom rok? Co tě odradilo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Jan26 píše:
Zdravím
Chtěl bych poprosit zdejší učitelky a učitele o názor. Poslanci schválili novelu o učitelích, kde může učit každý s Ing. nebo Mgr. titulem. V průběhu práce si pak doplní DPS.Nechtěl bych teď řešit jestli je to dobře nebo špatně, ale aktuálně mám Bc. vzdělání (jiného než učitelského směru) a chtěl bych jít do školství (už o tom uvažuji delší dobu).
Nejjednodušší cestou pro mne je dodělat si Ing. 2 roky a ucházet se o místo. K některým předmětům mám silný vztah a můžu předat i zkušenosti z praxe. Druhá varianta je studovat pajdák od začátku na celých 5 let.
Co myslíte? Trochu se obávám toho, aby to za pár let nezměnili a ten, kdo klasický pajdák mít nebude, tak by mohl mít třeba problém. Také se obávám toho, jak se budou dívat ředitelé na gymplech na učitele bez klasického vzdělání v oboru, byť kvalifikaci splňují. Na jednu stranu chci jít celou nejmenšího odporu (Ing.) s tím, že budu mít čas se sám vzdělávat v předmětech, které chci učit a na stranu druhou chci perspektivu i do budoucna a dobré uplatnění.
Díky za názory!
Pán pojedl vtipnou kaši.
Jako fakt si myslíš, že na tebe budou někde
na gymplu čekat?
Cílem je dostat kohokoli na základky
a na horší střední - výběrovky (a to gymply jsou) si budou vybírat
z aprobovaných.
Jen pro zajímavost, co bys rád učil? Jediná šance by byla snad nějaké informatika - ale to ti říkám rovnou, že jen tou se na gymplu neuživíš. A jinak jo, nejrychlejší cesta je Ing a DPS.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Vždyť i dnes může učit ten, kdo má vystudovanou VŠ (Mgr. nebo Ing.) +
DPS.
Na 5 let na pedák určitě nemusíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Jan26 píše:
Proč jenom rok? Co tě odradilo?
Učila jsem na ZŠ, na jednu stranu me to strasne bavilo, protože jsem porad
něco tem dětem vymyslela, aby se opravdu hodně naučili, připravovala jsem
jim různé materiály a tak, mela jsem i dobrou kondici, protože jsem
v telaku cvičila aktivně s nimi a sama chodila večer na kurzy, abych aspon
věděla, jak ty hodiny vést, ale na druhou stranu to pro me bylo strasne
psychicky náročné, nejsem zrovna extrovertni typ , dále mi chyběla podpora z vedení, ač byla
predtim přislíbena (vždy mi bylo řečeno, ze to musím nějak vyřešit,
když jsem šla pro konzultaci), plus v pátek jsem odjížděla vždy na
víkend do školy a od pondělí zase cele kolečko nanovo. Tehdy byly i malé
peníze, měla jsem 16000 čistého a z toho si platila ještě dojíždění
i víkendové ubytko na te vš krom běžných nákladů
a nesnasela jsem dozory o přestavkach, třicet
děti ve tride ještě šlo, člověk je v hodině zabavi a je to fajn, ale jak
jich na mě po ty hodině vylitlo z těch osmi tříd, co tam byly, 240, tak me
pak div už nekleplo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@SAJ píše:
Pán pojedl vtipnou kaši.![]()
![]()
Jako fakt si myslíš, že na tebe budou někde na gymplu čekat?
Cílem je dostat kohokoli na základky a na horší střední - výběrovky (a to gymply jsou) si budou vybírat z aprobovaných.Jen pro zajímavost, co bys rád učil? Jediná šance by byla snad nějaké informatika - ale to ti říkám rovnou, že jen tou se na gymplu neuživíš. A jinak jo, nejrychlejší cesta je Ing a DPS.
na zakladkach se maji pridavat hodiny IVT, nebude, kdo by j ucil. Akorat jeste musi msmt vymyslet, jak dostat it odborniky do skol. To PR o tom, ucitele berou skoro 50 tisic, s rozplyne s prvni vyplatni paskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@SAJ Já jsem třeba chodila na obor, který byl tak dvakrát, možná třikrát na celé Moravě a externistů na odborné předměty jsme měli dost. Byla jsem na intru 70 km. Hned po maturitě jsem našla práci v oboru odpovídajícím tenkrát mé kvalifikaci - v sociální správě. O horší střední nešlo. Byli jsme integrovaná škola a na ostatních oborech to bylo podobné. Bydleli jsme spolu na intru, tak jsme věděli. Kromě té mé sociální správy tam byly obory elektrotechnické a informatika.
Je teda fakt, že je to hooodně dávno a nějak jsem přehlédla fakt, že by pán chtěl učit na gymplu.
Z mých vzpomínek jsme si ale těchto lidí vážili a respektovali je, oproti tomu aprobovana mladá paní učitelka odborného předmětu, která začínala po VŠ, po hodině chodila brečet do kabinetu. Když jsme se jí zeptali na něco z praxe a jinak, tak nevěděla. Dnes je mi jí líto, jak jsme k ní byly jako celek kruté(byly jsme ženská třída).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@matkabagristy píše:
na zakladkach se maji pridavat hodiny IVT, nebude, kdo by j ucil. Akorat jeste musi msmt vymyslet, jak dostat it odborniky do skol. To PR o tom, ucitele berou skoro 50 tisic, s rozplyne s prvni vyplatni paskou.
Jenže @Jan26 tady máchá představou o gymplech, což je blbost hned ze startu - a hlavně vůbec, ale vůbec nezmínil svoje vzdělání a zamýšlenou aprobaci.
No a taky ještě jedno hledisko - co si budeme namlouvat, bakalařina je dneska vcelku dávačka, ale magisterský stupeň neuděá tak úplně každý - a jestli zakladatel třeba plánuje, že bude studovat a přitom učit, tak se asi bude dost divit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Pears206 píše:
@SAJ Já jsem třeba chodila na obor, který byl tak dvakrát, možná třikrát na celé Moravě a externistů na odborné předměty jsme měli dost. Byla jsem na intru 70 km. Hned po maturitě jsem našla práci v oboru odpovídajícím tenkrát mé kvalifikaci - v sociální správě. O horší střední nešlo. Byli jsme integrovaná škola a na ostatních oborech to bylo podobné. Bydleli jsme spolu na intru, tak jsme věděli. Kromě té mé sociální správy tam byly obory elektrotechnické a informatika.Je teda fakt, že je to hooodně dávno a nějak jsem přehlédla fakt, že by pán chtěl učit na gymplu.
Z mých vzpomínek jsme si ale těchto lidí vážili a respektovali je, oproti tomu aprobovana mladá paní učitelka odborného předmětu, která začínala po VŠ, po hodině chodila brečet do kabinetu. Když jsme se jí zeptali na něco z praxe a jinak, tak nevěděla. Dnes je mi jí líto, jak jsme k ní byly jako celek kruté(byly jsme ženská třída).
Odborníci z praxe s DPSkou učí i dnes - na odborných školách, tedy
třeba u nás. A na rovinu, zhusta to bývá pedagogicky dost zoufalé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Distanční výuka - co očekáváte od učitele?
- Může po mě chtít učitel tělocviku poslat video kde cvičím?
- Zákon přitažlivosti, funguje?
- Je možné najít soukromého učitele na klavír pro dospělého?
- Rodič učitel na RD