Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Proč anonymně
?
Mně se většina těch nových změn líbí.
Co se týče těch podpisů obou rodičů, tak jsem četla článek, že v případě problémové dohody rodičů, nebo nepřítomnosti otce, stačí matčino čestné prohlášení. Takže si myslím, že ani tady nebude nějaký zásadní problém
Řekla bych, že je to zatím hodně nafouknutá bublina, kdy kolikrát ani samotní lékaři nevědí, jak to všechno bude.
já znám spoustu případů. kdy si rodiče vyřizují přes dítě účty. Ona nechtěla obřízku, tak on ho vzal a ve svých dnech nechal obřezat, třeba. Ono to půjde ošéfovat, pokud bude dítě v péči jednoho rodiče, apod. Ono se to v průběhu měsíce vyvrbí. Ten zíkon je zvláštní, ale pokud ochrání jedno jediné dítě ![]()
Pro pediatry akorát přibyde dost práce a papírů.
Jinak to asi tak žhavé nebude. ![]()
Co se týká souhlasu k očkování, tak souhlas obou rodičů musí být k nepovinnému očkování. A oba rodiče se dostavit nemusí, stačí přinést podepsaný papír.
@tterka píše:
Proč anonymně?
Mně se většina těch nových změn líbí.
Co se týče těch podpisů obou rodičů, tak jsem četla článek, že v případě problémové dohody rodičů, nebo nepřítomnosti otce, stačí matčino čestné prohlášení. Takže si myslím, že ani tady nebude nějaký zásadní problémŘekla bych, že je to zatím hodně nafouknutá bublina, kdy kolikrát ani samotní lékaři nevědí, jak to všechno bude.
Jak čestné prohlášení? Včera říkali ve zprávách, že musíš mít podepsanou od toho druhého plnou moc, minimálně. To jako se budeme rozcházet/rozvádět, člověk má úplně jiné starosti, a já budu říkat bývalému, ať mi to tady podškrábni tu plnou moc, to už nemluvím o tom, že to ani nemusí chtít podepsat,že?
Nelíbí se mi to, zbytečné komplikace a kdyby to nebyl problém, tak se to asi neřeší v solidních zprávách, že
![]()
taky mi to příjde jako blbost…mě paní doktorka říkala, že třeba u toho očkování by se měla starších dětí ptát, jestli s tím taky souhlasí…když to dítě má strach z jehel, tak řekne „ne“, tak ho jako nenaočkuje? A jak jsi psala, ti rozvedení, chlap co ženu mlátí…už to vidím, jak si ta matka jde pro podpis..
@ArankaC. píše:
Jak čestné prohlášení? Včera říkali ve zprávách, že musíš mít podepsanou od toho druhého plnou moc, minimálně. To jako se budeme rozcházet/rozvádět, člověk má úplně jiné starosti, a já budu říkat bývalému, ať mi to tady podškrábni tu plnou moc, to už nemluvím o tom, že to ani nemusí chtít podepsat,že?![]()
![]()
Nelíbí se mi to, zbytečné komplikace a kdyby to nebyl problém, tak se to asi neřeší v solidních zprávách, že
![]()
![]()
přesně tak Aranko proto jsem tu diskusi založila, že mě vytáči co vždy zavedou a jak je to nesmyslné nejhorší že to bývalí nemusí chtít podepsat a kvůli podpisu to půjde k soudu?
je vidět, že vláda má dost peněz ![]()
a nejhorší matky co byli týrané a už chlapa nechtěj vidět, nebo chlap neplatí alimenty o to se má stát starat a né o tohle. ![]()
@ArankaC. píše:
Jak čestné prohlášení? Včera říkali ve zprávách, že musíš mít podepsanou od toho druhého plnou moc, minimálně. To jako se budeme rozcházet/rozvádět, člověk má úplně jiné starosti, a já budu říkat bývalému, ať mi to tady podškrábni tu plnou moc, to už nemluvím o tom, že to ani nemusí chtít podepsat,že?![]()
![]()
![]()
![]()
Otázka je, co jsou solidní zprávy. Ve zprávách se řeší všechno, nejen závažné věci, takhle se to brát nedá. Navíc v těch zprávách je to VŽDYCKY zkreslené a nebo minimálně neúplné.
No ja se bavila s nasi doktorkou,kteras byla kvuli tomuhle na skoleni.Mmch to ze zakladatelko mas mudrna vesnici neznamena ze ona se nesmi ridit stejnymi pravidly,hrozi ji v nedodrzovani az 5000 000mil.pokuta ![]()
Jinak ne cestne prohlaseni stacit nebude,diteti se v pripadeš neshody,ci nevyskytnuti otce prideli soudni opatrovnik,bude primo na tyto pripady soudce a tam se to bude resit.Bude to velmi zdloouhave a narocne jak pro rodice tak pro mudr.Jinak udajne uz nebude mozno k zakroku ci jinemu vysetreni aby vas nekdo zaskocil,treba babicka,dedecek.Nejlepsi cestou pro rozvedene rodice,kdy nevychazi s ex,ci nevi kde je,nekomunikuji je ze otce ci matku necha zbavit otcovskych prav,tak to udelam ja,pristi tyden mam soud. ![]()
Né Mary ona nejdříve dítě očkuje, ale ten dokument chce, ale že nás zná, tak ví u koho si to může dovolit.
Prostudujte si nejdříve vyjádření Ministerstva, není potřeba plašit. Souhlas obou je u transplantace, plastické chirurgie a chemoterapie, výslovně je tam napsané, že ne u očkování.
http://mzcr.cz/…_6064_1.html
@PetiteFillette píše:
Otázka je, co jsou solidní zprávy. Ve zprávách se řeší všechno, nejen závažné věci, takhle se to brát nedá. Navíc v těch zprávách je to VŽDYCKY zkreslené a nebo minimálně neúplné.
Mary můžu se zeptat jak probíhá zbavení otcovských práv.
Nevadí že se ptám?
Mě teda včera dostala reportáž, jak dítě nastupovalo plánovaně na operaci nosní mandle s matkou a při příjezdu do nemocnice museli nahánět manžela, aby taky dojel a podepsal souhlas, to mi fakt přijde na hlavu postavený.
Když to aplikuji na naši situaci, malý byl loni na mandli s manželem, já doma hlídala nemocné mimino, nemocnice 50 km daleko, vzhledem k tomu, že manžel jel autem, já se nemám šanci dostavit
, příští týden mám jít s malým na očkování, to abych ještě zjišťovala, jestli mi ho mudra naočkuje, nebo bude potřebovat souhlas manžela (jakou formou, čestné prohlášení, ověřená plná moc?)
Nedovedu si to představit při akutní situaci, manžel běžně služebně několik dní pryč, já dojedu s dítětem na pohotovost, je nutnost zákroku … to by mě zajímalo, jak budou postupovat v tomhle případě ![]()
Holky zakládám diskusi, co si o tom myslíte.
Zavedli nový zákon o ošetření dítěte, když nemá souhlas obou rodičů, tak ho nevezmou na operaci či očkování?
Nedávno jsem se bavila se svojí dětskou lékařkou, tak mi říkala, že žijem na vesnici a bezproblémů dítě očkuje, ale když je to někde ve městě tak nejprva musí mít souhlas obou rodičů.
Tak mi lékářka říkala, že je to na palici, když muž ženu týrá, a ona má bežet za ním, aby dal souhlas? Či jsou rozvedení rodiče, žena si chrání dítě před bývalým mužem, vdá se žije spokojeně náhradní partner dítě vychovává, a ona má jít za ním, proč nemůže to převzít nahradní tatínek, když mu dítě říká tati?
A taky je nefér, když je nové manželství, dítě si osvojit není tak lehké, ale šup všechny dávky se seberou, tak proč ten nový otec, když to dítě řádně vychovává - proč nemůže zastoupit, když to v rodině klape a vlastní otec nejeví o dítě zájem?
Či jeden z nich žije v cizině?
Jak se Vám to zdá.
Vkládám okopírovaný článek:
Dokonce zákroky, "které mohou podstatným způsobem negativně ovlivnit další zdravotní stav pacienta nebo kvalitu jeho života” musí schválit oba rodiče. Mezi takové zákroky patří i očkování, či předepsání antikoncepce. Získat souhlas rodičů může být problematické v případech, kdy spolu rodiče nezletilého nekomunikují nebo je-li například jeden z nich dlouhodobě v zahraničí.
Jak se na tyto změny díváte vy? Myslíte si, že jsou smysluplné
Chci se jen optat jak to Vy vidíte zda jste také v tíživé situaci, a tohoto se bojíte.