Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
A máte nějakou zpětnou vazbu od makléře? To by měla být jeho práce, zjistit po prohlídce, jestli se byt líbil, případně jestli je tam nějaký opakující se problém a bude tedy potřeba hýbat s cenou. Nevyjde při osobní prohlídce najevo něco, co z fotek není poznat? Hluk, zápach, problémoví sousedé…
@Deborah když jsme kupovali první byt, tak jsme taky obcházeli víc bytů a osobně mi i jako kupující vadilo, když jsem narazila na majitele. Většinou se ničeho neúčastnili, pouze tak seděli třeba na gauči a tupě zírali, zatímco makléř prováděl. Osobně - když už bych si najímala realitku na prodej, zařídila bych si to tak, aby byly prohlídky v době mojí nepřítomnosti. Myslím si, že ani jedné straně není příjemné, když tam na sebe narazíte za běžného provozu, vaření a tak ![]()
@Deborah
https://www.prozeny.cz/…-vysperkovat
tady jsem zrovna četla docela dobrý článek o prodeji bytu. My když kupovali byt, tak byl prázdný (žádné fotky, uvařené jídlo, pověšené prádlo), samozřejmě tu měla původní majitelka ještě nějaký nábytek atp. ale přesně jak píšou v článku. Pokud máte obložený byt svými fotkami, uvařené jídlo a všude spoustu vystavených blbůstek a byt je zaplněný, tak uchazečům o byt nezbude místo na svou vlastní fantazii.
Jinak realitka to s pův. majitelkou na nás udělala fikaně, řekla nám, že jsou před námi ještě jedni vážní zájemci a pokud se do zítřka nerozhodnou, že berou, tak se ozvou. Nám se byt líbil, byl to topový kup a tak jsme začli plašit a byli jsme vyklepan, aby to klaplo…no a do 3 týdnu jsme bydleli
Ničeho nelitujeme, je to super.
Pokud tedy uvidíte, že má někdo vážný zájem a realitka patří vaši známé, tak tento trik si myslím docela funguje.
Majitel bytu si určuje, kdy ty prohlídky budou. Takže třeba- prohlídky budou ve středu od 15:00 do 17:00. Nenechte se úplně manipulovat to známou. Na druhou stranu- zase asi vyjít vstříc je potřeba. Já osobně bych nedělal klasické hromadné prohlídky, ale po 15 minutách- klidně ať ostatní uvidí, že už před domem někdo další čeká.
Jinak je také možné, že @Deborah narazila na „bytové turisty“. Oni aktuálně třeba kupovat nechtějí, nemají peníze, nebo až za 2 roky a jen „obhlížejí terén“. I to se stává. Občas na tu prohlídku přijde i makléř z RK- je to různé.
Ale nemůžete se zlobit, že když prodáváte byt, tak tam chodí zájemci na prohlídku. Takové to: přiveď mi jen zájemce, co to opravdu koupí… zní pro majitele možná logicky, ale je to trochu nesmysl.
Nakonec- dělat byznis se známým/ rodinou je hodně ošemetné.
Příspěvek upraven 30.03.17 v 11:46
Tak já jako zájemce bych zase nešla do hromadné obhlídky. Na prohlídku chci mít klid, už si třeba v hlavě skládat nábytek nebo něco na ten způsob, a né se tam „žduchat“ s jinýma lidma.
Když prodávám byt, tak prostě se zájemci musím počítat a jsem za ně ráda. Myslet si, že prodám hnedka prvním, je velice naivní.
A.
@Ivan PPZ ona maklérka je v pohode. Vždy zavolá, či môžu vtedy a vtedy prísť a dohodneme sa. Takže to vôbec nie, že by prišli nečakane. A vzhľadom aj na to, že má mamu vo vedlajšom vchode a vyrastala tu, tak vie všetky výhody a vie všetko vynachváliť, ešte lepšie ako my ![]()
A áno, niektorí fakt vyzerajú ako turisti.. napr. jedna pani prešla s úsmevom izby, pochválila aký veľký byt a išla
Pri niektorých vidno záujem, pýtajú sa, pozerajú, rozmýšľajú, rátajú..
@VikiJ to mi príde u nás nereálne, nejaké úpravy
Máme to tu dosť natrieskané.. bežné veci, proste ľudia si to musia predstaviť prázdne, lebo opticky to môže priestor fakt zmenšovať ![]()
Ten trik inak nie je zlý nápad ![]()
@Deborah píše:
@Ivan PPZ ona maklérka je v pohode. Vždy zavolá, či môžu vtedy a vtedy prísť a dohodneme sa. Takže to vôbec nie, že by prišli nečakane.
Jasně, že se to domluví předem. Ale ani tak vám to moc nevyhovuje. Proto bych si já vyhradil 1 odpoledne na prohlídky a neeee, že budou chodit obden po 1.
Byt se pravděpodobně nejlépe prodá prázdný, zájemce si tam lépe představí svůj nábytek. Pak byt sice zařízený, ale ne obydlený. Někde jsem četl, že jako v hotelu- zařízeno, uklizeno, ale bez „věcí“. A nejvíc problémové já osobně vidím, když se tam ještě bydlí a pobíhá tam třeba dítě, pes…
@Deborah píše:
@Ivan PPZ ona maklérka je v pohode. Vždy zavolá, či môžu vtedy a vtedy prísť a dohodneme sa. Takže to vôbec nie, že by prišli nečakane. A vzhľadom aj na to, že má mamu vo vedlajšom vchode a vyrastala tu, tak vie všetky výhody a vie všetko vynachváliť, ešte lepšie ako my
A áno, niektorí fakt vyzerajú ako turisti.. napr. jedna pani prešla s úsmevom izby, pochválila aký veľký byt a išlaPri niektorých vidno záujem, pýtajú sa, pozerajú, rozmýšľajú, rátajú..@VikiJ to mi príde u nás nereálne, nejaké úpravy
Máme to tu dosť natrieskané.. bežné veci, proste ľudia si to musia predstaviť prázdne, lebo opticky to môže priestor fakt zmenšovať
Ten trik inak nie je zlý nápad
Já už jsem psala, co nám poradil ten realitní makléř, když si prohlédl byt před nabídkou zájemcům. Dobré je všechno zastrkat do skříní, uklidit odpadkový koš, odkapávač, kýbl apod. A to jsme si mysleli, jak máme byt připravený na prohlídku než přišel realitní makléř.
I jsme opravovali malbu, kde jí děti poničily. I pro Vás to budou pěkné fotky, tak uklizený byt, jako když k nám měl přijít kupec jsme měli minimálně. Ono s dětmi to ani moc nejde udržet.
Ten přehoz na postel udělá hodně, naaranžovat na stůl třeba květinu nebo misku s ovocem. A udělala bych to jak píše Ivan PPZ vyhradit na prohlídku jeden den od do ne že budete doma a ještě nevíte, že Vám někdo přijde. To bych nebyla ráda udržovat pořád byt ve stavu, že kdykoli může někdo přijít. Je to asi fakt lepší nedělat hromadnou prohlídku, ale aby si předávali zájemci dveře. ![]()
Právě to nám ten makléř řekl, že by to zbytečně snižovalo cenu ty detaily. Doporučuji to zkusit tak udělat, pokud nechcete cenu snižovat. Zkuste to.
Detaily asi cenu nesníží. Spíš je to: bude/ nebude se líbit. Diskuze o ceně nebude za neuklizenou kuchyň…
My budeme dělat taky tak dvě hromadný prohlídky vzhledem k tomu, že máme malý dítě a psa a budeme je muset „uklidit“ k našim a byt připravit. Pro nás je naprosto nereálný ho každý den udržovat ve stavu, aby mohli zájemci chodit zvlášť. A doma chci být, některý lidi jsou drzý a chci si ohlídat, ze nebudou lézt do někam, kam nemají. Kamarádka s tim má zkušenost, zájemci asi nikdy neviděli soupaci dvere u skříně a normalne ji otevirali
![]()
@Deborah Cena se dá snížit kdykoliv, tak to můžeš ještě počkat. Ale jo je to tak, taky tak k nám chodili, ale teda byli ohleduplní a normální, jako že věděli, že se mají vyzout a tak a taky to znám z druhé strany, když jsme my chodili po nemovitostech. Je to masakr, ale to určitě brzy přejde a jak docílit aby chodili jen vážní zájemci? To by mohla odhadnout ta známá makléřka.
Já bych cenu zatím nesnizovala, pokud je tolik zájemců. Jistě se někdo najde, kdo koupí nakonec byt. Fotky na netu vypadají jinak než ve skutečnosti. Vím to jako prodávající, tak kupující. Taky jsme plno prohlídek baráků prošli a ve skutečnosti vypadal třeba hůř než na fotkach. Hromadná prohlidka by se mi tedy nelíbila. Když chce někdo něco prodat tak by měl být trošku profesionál a mít opravdový zájem vůči kupujícím. Přešla by mě chuť jít na prohlídku, když bych věděla že mě chce mít prodávající z krku a pozve si další rodiny. Já chápu že to někoho omezuje hlavně časově. Když jsme prodávali byt, taky jsem to chtěla mít už za sebou. Každou chvilku úklid kvůli prohlídce, do toho fotky od realitky kde muselo být všechno z polic sundane a premistene.Ale snažila jsem se, aby prohlídky byly dvě za jeden den vždy po hodině. Přišli mi většinou milí lidé, kteří se zuli, ještě jsme pokecali. Akorát jeden byl mistr světa. Ten tam vyběhl v botech a zas šel že nic moc a že se ozve
Ale hold někteří jsou hovada a neudělaš nic.Ty chceš něco prodat tak buď ráda že máš zájemce. On ten dojem taky udělá hodně jak se budeš k nim chovat. Jinak byt jsme prodali asi po 6 prohlídkách takže vydrz
@Sofie2013 píše:
Nám se také podařilo prodat byt tak, že před domem po prohlídce už čekali další zájemci, takže první zájemce viděl, že je o byt zájem.
Jinak jako zájemci o byt, když jsme hledali, mi hromadné prohlídky dost vadily a přišly neprofesionální. Připadalo mi, že po mě někdo chce investici za miliony a neudělá si na mě půl hodiny času. Navíc mnohdy se na prohlídce probírá i financování a přece nebudu před cizími lidmi hlásit, zda si budu brát hypotéku nebo mám hotovost.
Přesně tak, souhlasím s tebou. Střídající zájemci jsou super nápad.
Ale hromadné prohlídky opravdu nic moc a ani bych tam asi nešla pokud by to nebyl barák ze zlata za super prachy.
Já tedy byla u každé prohlídky našeho bytu. A neumím si představit jak by se cítili dvě cizí rodiny namackani v malém bytě a styděli by se mě na cokoliv zeptat ohledně financí, sousedů…