Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, potřebuju poradit. Malý měl před 2 týdny rok. Předtím byl strašně hodné mimčo, pořád by jen jedl, se spaním žádný problém. Dala jsem ho do postýlky, dala pusu a šla. Poslední týdny je to ale hrůza. Začalo to tím, že mi absolutně odmítá pít mléko. Už jsem i měnila, ale nepomohlo. Prostě cokoli je mléčné, tak to odmítá pít. Jogurty a sýry mu nevadí.
Večer jsem vždy udělala kaši na lžičku, najedl se a spal. Teď mi odmítá i tu kaši a vlastně jakoukoli večeři, jak by věděl, že se jde po ní spát. Samozřejmě se potom v noci budí hlady ![]()
Každý večer máme boj s jídlem a mě to už ubíjí. Celý den jí ale normálně.
Potom nastane boj se spaním. Vydrží řvát a vztekat se v postýlce i 2 hodiny, než padne vyčerpáním a spí. Už jsem zkoušela i uspávat na rukou (což je zápřah, má 13 kilo), ale ani to nezabírá, bije se se mnou, že spát nebude. Vždy mi krásně usnul kolem 8 hodiny večer a teď spolu bojujeme min. do 10.
Zažila jste to některá? A jak jste to řešily? Dále se chci zeptat, co chystáte na večeři dětem, které odmítají mléko a kaši… Děkuji moc za odpovědi.
Tak třeba už nechce kaši. Nebo nechce jíst vůbec. tak vyzkoušej polévku nebo chleba s něčím, to samé co k obědu. A když nebude chtít, tak se na to vyprdni, hlady bude on, ne ty. Proč bojovat? ![]()
Usínání - nepotřebuje nějakou změnu spánku přes den? Třeba jen jedno spaní?
Většinou jsem dávala něco od jeho oběda, nebo ten chleba s něčím. Teď už je starší a nejradši má na večeři vajíčka. Kaši jsem moc dlouho nepoužívali. A stejně jsem dělala nemléčnou.
K tomu spánku, měla jsem rozepsanný svůj názor. Ale po přečtení se mi zdá moc sparťanský ![]()
@Lama Lama Právě že on spí jenom jednou denně.. ale zase je pravda, že schrupne i na 3 hodiny..
@omites Určitě to bylo nechat vyřvat
To jsem praktikovala dneska po hodině a půl uspávání. Jsem ho dala do postýlky a prostě šla pryč.
Dej na večeři klidně chlebík s něčím - Lučina, tvrdý sýr, nějaká pomazánka… Malý mi taky začal v nějakém věku odmítat kaši - MM to tehdy okomentoval slovy „A ty se mu divíš? Dyť to jí furt.“
A změna fakt pomohla. Malá taky kaši nadvakrát neholduje, radši má namazané pečivo - prostě co vidí u nás.
Nespavec je pro změnu druhé dítě - když vidím, že to nikam nevede, tak ji prostě nechám, chvíli si ještě pohraje (třeba i hodinku) a pak v pohodě usne. Nebo můžeš zkusit dát spát večer dřív, třeba je v těch 8 už přetažený. Spánek se tak různě mění, takže to, že vždycky usínal v 8, nemusí nic znamenat.
@Angua píše:
Dej na večeři klidně chlebík s něčím - Lučina, tvrdý sýr, nějaká pomazánka… Malý mi taky začal v nějakém věku odmítat kaši - MM to tehdy okomentoval slovy „A ty se mu divíš? Dyť to jí furt.“A změna fakt pomohla. Malá taky kaši nadvakrát neholduje, radši má namazané pečivo - prostě co vidí u nás.Nespavec je pro změnu druhé dítě - když vidím, že to nikam nevede, tak ji prostě nechám, chvíli si ještě pohraje (třeba i hodinku) a pak v pohodě usne. Nebo můžeš zkusit dát spát večer dřív, třeba je v těch 8 už přetažený. Spánek se tak různě mění, takže to, že vždycky usínal v 8, nemusí nic znamenat.
jsem si řikala, jak se pidimiminko cpe chlebem s lučinou a ono už jí je 10m
to to letí.
@Lama Lama jj, už skoro 11 - až se jí dělají hrče za ušama
Letí to strašně!