Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
332
14.11.14 12:04
@Smajlinka123 píše:
@Gilmorka Já jsem si dala na misku vah představu, že jsem v 50 bezdětná a pravděpodobně nešťastná, protože ať chceme nebo ne, bezdětnost ženy je stigma, které ji poznamená na celý život a i když je s ním relativně vyrovnaná, jsou chvíle, kdy se jí to připomene. Četla jsem kdysi příběh jedné holčiny, která taky nemohla mít děti a jak se s tím vyrovnávala - prý to má podobné fáze, jako když člověk utrpí jinou velkou ztrátu, např. úmrtí blízké osoby. Měla to hodně nastudovaný. Adoptovala si dvě děti a stejně měla pocit, že jí kus v tom životě prostě chybí, že neprožila těhotenství, porod atd. Miluje je, ale ví, že nejsou její. Hodně mě inspirovala, jak se s tím vším vyrovnat. No, a pak jsem si řekla, že buď proto neudělám nic a vzdám se, nebo budu bojovat, podobně jako třeba bojují lidi na vozíčku, když nechtějí vzdát svůj život. Bála jsem se injekcí, bolesti, případné další operace, když se to nepovede. Nic z toho mě ale nezastavilo, překonala jsem se. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. P. S. ale hrozně mi to v životě pomohlo, už nic neberu jako samozřejmost a dívám se na život hodně s pokorou a kupodivu - jsem šťastnější než kdy dříve. :mavam:

Já si nemyslím, že bezdětnost ženy je stigma, možná tak v romské populaci. Znám dost bezdětných a nepozoruju, že by je okolí považovalo za nějaké vyvrhele apod. V dnešní době opravdu ne. Taky jsem byla dlouho bezdětná a nevnímala jsem toto jako svou hlavní charakteristiku. Myslím tím, že by o mně někdo říkal - to je ta, co nemá děti, tak to se nedělo. Opravdu mám pocit, že se to v dnešní době tolik neřeší, jako třeba před 30 lety. Pokud to někdo vnímá jako stigma, tak je to asi vnitřní pocit dotyčné. Mě něco takového nikdy ani nenapadlo. A kdybych neotěhotněla, byla bych bezdětná a měla jiný život, než mám teď. Ale nemyslím, že horší nebo že bych byla horší člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
14.11.14 12:15

@Laurren Jde o stigma vnitřní, ta žena s tím musí žít po zbytek života. Je prostě jiná než ostatní ženy, a to je neoddiskutovatelné. Ale - taková stigmata má mnoho lidí, kteří neprožili úplně tak běžný život jako většina populace, např. brzké úmrtí partnera, dítěte, rodiče v dětství, havárie atd. Jsou situace, se kterými, i když je člověk relativně srovnaný, se v určitých situacích vrátí, připomenou… a člověk chce nechce, musí opět řešit to samé. Ale jak říkám, mě to hodně poučilo, doteď mi život šel jak na drátkách než přišla neplodnost, takže tohle mě poučilo, že mám být vděčná zato, co mám a nestěžovat si. :pankac:

Příspěvek upraven 14.11.14 v 12:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.11.14 12:15

@Laurren ty víš, že já mám jinou zkušenost? Neměla jsem potřebu vyprávět, že nemám dítě, protože to nejde. Pro okolí jsme byla ta, co šla za kariérou, co si užívala života, co se jí dítě nehodilo, protože by nemohla trajdat po světě a po dovolených. I pro svou rodinu, tu širší, nemluvím o mamce. Že se mi dítě nehodí do krámu, ale my neměli pro koho co budovat, a poznávání cizích míst nám dávalo uniknout z reality. A u druhého to samé, že druhé mít nebudu, protože se mi nechce běhat okolo dvou dětí a bla bla bla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 12:20

@Laurren Můj současný manžel je naprosto úžasný muž, lepšího bych těžko hledala. Ale teď po všech těch problémech mně řekl, že si nedovede představit, že by vychovával dvě vyženěné děti a neměl se mnou ani jedno svoje. A že neví jestli by ode mě třeba neodešel k jiné se kterou by zdravé dítě mít mohl. V našem případě je to naštěstí v čistě akademické rovině. Ono je pak náročné třeba i udržet vztah, vždycky bude jeden nebo druhý hledat viníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
14.11.14 12:22

@terinka4444 Máš naprostou pravdu, já o tom mluvila, že nemůžu, a to jsem si zase vyslechla, že se musím uvolnit, co všechno mám pro to ještě udělat, nebo že doktorům nesmím věřit atd. že to určo půjde samo. No, vyslechla jsem si spoustu nevyžádaných rad, až jsem se pak zařekla, že o tom už s nikým mluvit nebudu, a to, jestli dítě mám nebo nemám, je jen a jen moje věc. Nojo, kdo nezažil, nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
14.11.14 12:29

@Smajlinka123
Mas pravdu, že je to spíš vnitřní stigma, společnost už se v současnosti ani nijak nediví tomu, pokud někdo deti nemá. Jsou mezi námi ale i lidé, pro ktere to není ani vnitřní problém, deti opravdu nechtějí nebo chtějí, ale zase ne tolik, aby je to psychicky nicilo.

• Citovat
  • Upravit
696
14.11.14 12:31

Nečetla jsem celou diskuzi, ale ten nadpis mě opravdu zaujal natolik, abych to neokomentovala. Zakladatelka by asi mluvila jinak, kdyby zažila ten pocit, kdyby moc chtěla miminko a nemohla ho mít. Já to zažila, o miminko jsme se snažili 6 let. Teď jsem ta nejšťastnější maminka 4měsíční holčičky, o kterou s láskou pečuju, a to jen díky IVF. Moji holčičku miluju nadevše a nechápu, proč mě odsuzuješ. Odsuzuj spíš ty matky, které děti do dětského domova dají… Komentář zakladatelky je opravdu ujetý, musela jsem to napsat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
14.11.14 12:33

No ja bych do IVF nesla, jen z toho duvodu, ze bych nesnasela vsechny ty kontroly a hormony a td. A adoptovat ditko jsem si vzdycky prala.

Ale vubec neodsuzuji zeny, ktere delaji IVF. Maji muj respekt, ze vydrzi cely ten narocny psychicky a fyzicky proces. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 12:33
@terinka4444 píše:
@Michelangelo já když jsem byla po tom mimoděložním, krapet jsem se složila psychicky. Už toho bylo moc, manžel mě dotáhl k čarodějovi. Je to nejlepší přítel mé neteře, takový mladý hrozně milý kluk, vyprávěl mi, že jen pracuje s energií, nevím, co má za dar, ale už jen mluvit s ním člověku velmi uklidňuje duši, vyprávěl mi, že je nemocný a že aby nepřišel o nohy, které už mu chtěli amputovat, obrátil se na něc mezi nebem a zemí, čemu lidé moc neěří, pracuje sám sebou a sám v sobě a nohy má stále, sice hodně kulhá, ale chodí a má své nohy. Že mi jen uvolní tok energie v těle, že žádný problém nevidí, dával nade mne ruce a sálalo z něj teplo, při tom jsme si povídali, nakonec nade mnou dělal křížek, koukala jsem, prý to nemá nic společného s vírou, jen mi v těle uzamkl tu dobrou energii a že všechno bude dobré, byl únor, a že v březnu vidí těhotenství, že neví který rok, ale že vidí bžezen.Zní to šarlatánsky, viď? A pak mi řekl krásnou věc, že síla odvědomí je obrovská, že si mám stoupnout každý den před zrcadlo, podívat se sama sobě do očí a říct si, co chci a co jsem. Jsme šťastná, spokojená, milovaná, otěhotním, nic není problém… a tak dokola, že ze začátku to možná nedokážu ani říct, pak mi to bude připadat směšné, pak se dostanu do fáze, kdy sama svému podvědomí řeknu, co chci. Pravdu měl naprosto ve všem, a skutečně jsem hned v březnu po více jak čtyřech letech neúspěchů ještě v šestinedělí otěhotněla. Pak jsem mu to volala a on měl hroznou radost že už jsem třetí, že z nás má radost. Moc to neříkám, lidé tomu nevěří a klepou si na čelo, ale prostě od té doby, co vím, že si můžu stoupnout před zrcadlo a říct si, co chci, žije se mi lépe, když mě přepadna úzkost, nezdar, strach, obavy, jen si sama sobě řeknu, že to zvládnu a bude to dobré a je mi líp.

Mne vůbec ne, naopak tomu rozumím víc, než se může zdát :srdce: :andel: :hug:, je mi jedno, co si o mne lidi myslí, je to jejich problém. Netrápím se něčím, co nemůžu změnit u druhých. Síla podvědomí je skutečně obrovská, jak moc, si člověk často uvědomí až zpětně :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
14.11.14 12:34

@AndilekOli z toho, co píšeš, tak vůbec nemusí jít o to, že tvá embrya nejsou zdravá. Co zajít na vyšetření genetiky, imunologie a nechat si vyšetřit, zda nejsi alergická na lepek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
14.11.14 12:35

@Natálka26 ale já tě nepřemlouvám k IVF :) Neútočím, neodsuzuju.. všimla sis smajlíka? :) Ono kojení opravdu je jedním z faktorů, které snižuje riziko rakoviny prsu u žen ;) Mně to jen zaujalo, ten tvůj argument.. A zůstat bezdětná, tak taky zvyšuje riziko rakoviny ;) Kamarádce to kdysi říkaly i u fenky, co měla, že by měla mít aspoň jednou štěňata, že jinak jí hrozí v daleko vyšší míře rakovina reprodukčních orgánů. Na vše lze koukat z různých úhlú pohledu ;)
A každý je šťastný s něčím jiným. Já to respektuji. Jen mi vadí, když někdo toto respektovat nechce a jiné soudí, že volí jinou cestu. To byl důvod proč jsem do této diskuze vůbec přispěla. Což už není reakce na tebe. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 12:38
@Capelucita píše:
@AndilekOli z toho, co píšeš, tak vůbec nemusí jít o to, že tvá embrya nejsou zdravá. Co zajít na vyšetření genetiky, imunologie a nechat si vyšetřit, zda nejsi alergická na lepek?

Poslední miminko mělo trisomii na 22. Všechna vyšetření máme, teď už jen čekáme na naší cytogenetiku - já a muž. Zhruba víme kde je problém (ale jistotu člověk nemá pokud nemá opravdu potvrzenou nějakou chromosomální translokaci) a pokoušíme se ho řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
14.11.14 12:43

A ještě něco musím dodat… Můžeš zakladatelko odsuzovat IVF, to ti nikdo nebere, ale proč odsuzuješ ženy, které touží po vlastním dítěti…?! Za tenhle komentář odsuzuji já tebe! Jsi bezcitná a zřejmě o tom víš prd…! Asi jsi se opravdu chtěla jen hádat, protože tohle opravdu nechápu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
14.11.14 12:47
@Zuzik12 píše:
A ještě něco musím dodat… Můžeš zakladatelko odsuzovat IVF, to ti nikdo nebere, ale proč odsuzuješ ženy, které touží po vlastním dítěti…?! Za tenhle komentář odsuzuji já tebe! Jsi bezcitná a zřejmě o tom víš prd…! Asi jsi se opravdu chtěla jen hádat, protože tohle opravdu nechápu…

hele…chápu naštvání a rozhořčení, ale zas ty silný slova nejsou úplně na místě. Kdybys přečetla celou diskuzi, dozvěděla byses, že zakladatelka vyrostla sama v DD (z čehož zřejmě pramení její hořkost, vztek na ženu, která ji nechtěla a taky na to, že si ji nevzal nikdo jiný) a k vlastním dvěma dětem další dvě adoptovala. Takže úplně bezcitná není. Což samozřejmě nic nemění na tom, že její první příspěvek byl netolerantní a hulvátský a o tom, co je marná a nenaplněná touha po dítěti, ví nejspíš skutečně prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
14.11.14 12:52

Já bych nakousla ještě jedno takové podtéma, asi proto že mám čerstvou zkušenost :andel: a to tu věc, že se o IVF často hovoří jako o té nejjednodušší cestě. Já otěhotnět můžu nejspíš bez problémů, před pár dny jsem byla služebně pryč a ve dvě ráno mi stál přede dveřmi kluk jen v trenkách s peřinou v ruce, kluk kterej se mi strašně líbí, kterej je vzhledově hrozně podobnej mýmu manželovi. A teď tam stojíte za těma dveřma, folikul vás tlačí jen a jen prasknout, vy máte možnost to několikaleté trápení ukončit jednou pro vždycky, stačí jen otevřít ty dveře. A já to neudělala, ikdyž vím, že to dítě možná nebudu mít už nikdy. Protože mám pocit, že bych se na sebe druhý den nemohla podívat do zrcadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.