Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Fraga ahoj, moje doktorka mi taky nechtěla napsat žádanku na imuno po 2 potratech. Napsala mi ale genetiku…a tam jsem si vydundala žádanku na imuno, tam s tím neměli problém.
Nakonec jsem skončila u Malíčkový a ta po mě žádanku nechtěla.
V podolí musel být i manžel (spermio), na karláku u karin nutně být nemusel, ale jezdí se mnou všude, tak mu taky nechala vzít krev.
A návštěvy na obou imunologiích byly podobný - povídání o alergiích, úrazech atd atd atd a odběr krve (podolí chce i sperma)
@Izzz Ahoj Izzz, po dlouhý době tě vidím a koukám na podpis. Občas si na tebe vzpomenu. Přirozeně už to teda nezkoušíte? Drž se.
@Fraga tak my chodíme vždy spolu musí se to odeberou jeho sperma mou krev, poté zkoumají…my už byly 2×, jednou nasadily léčbu, měla jsem špatné hodnoty
nasADILI mi léčbu Prednisonem, po 3 měsících jsme šli na kontrolu, a výsledky jsou výborné zlepšilo se to, snížena dávka prednisonu a můžeme se snažit
určitě to nevzdej jen kvůli neochotě doktorky a nějak se tam dostaň… přeji hodně štěstí a sil…
Zdravím vás v této diskuzi.
Trochu jsem ji pročítala a je tu mnoho zkušenějších, které už prošly nějakým vyšetřením, proto bych se chtěla zeptat na ujasnění. Jednou jsem samovolně potratil a podruhé šlo o zamlklé těhotenství. Vždy do 9. tt.
Jaká vyšetření jsou základní, která mám projít (prosím, piště je tak, jak se jmenují, nejsem zběhlá v prohlídkách a nemocnicích a ty názvy mi nic neříkají) a na která máme jít a manželem na která jdu sama?
Moje doktorka mě prozatím poslala do Brna do Centra prenatální diagnostiky na:
Na toto jde i manžel, že?
Pak mě pošle prý na hematologii. (to jdu sama nebo s manželem?)
Co jsem tu tak četla, tak je ještě vhodné (a nevím, jestli tu něco nepíšu dvakrát, ale pod jiným názvem):
Je to všechno nebo ještě něco?
Jak zjistím, že mám (ne)dostatek vytamínů?
Je to obsáhlé, ale děkuji. ![]()
Genetickou konzultaci - tam jdete spolu, doporučení od lékaře
vyšetření DNA na trombofilní mutace - to dělají na genetice „karyotyp rodičů“ - nevím
hematologii - tam jdeš sama, já měla doporučení z genetiky
imunologii - v praze podolí oba, v praze na karláku stačíš jen ty, žádanku od lékaře
endokrinologii - tam se řeší štítná žláza, nabere ti to obvoďák
hormonální profil - snad 2.-5.den cyklu a pak cca 20. den cyklu
Děkuju. ![]()
Takže to jsou veškerá základní vyšetření?
Dnes mi doktorka k tomu ještě říkala, že na imunologii posílá tehdy, když jsou problémy s početím (což zatím nebylo, šlo to vždy hned).
A jak je to s těmi vitamíny? Mám možnost zjistit, že mám nedostatek nějakého vitamínu? Třeba kyselinu listovou beru, ale netuším, zda je v té „naštěpené připravené“ formě nebo ne…
@tarara ahojky, jen jsem chtěla doplnit, ono je rozdíl imunologie a reprodukční imunologie ( dělají pouze 3 pracoviště v celé ČR - Podolí - Karlák - Plzeň) Je tady víc holek, které sice mohly počít, ale potrácely brzy a problém se našel na imunologii. Jinak já byla ted na reprodukční imunologii (vyloženě jsem si ji vyžádala u své gyndařky, protože ona mi nejdřív taky řekla to co ta tvoje
Šla jsem k dr. Malíčkové na Karlák, vzala mi hafo zkumavek a měla jsem 4 archy vypsaných vyšetření z krve a mimo jiné mi pro jistotu udělala i vyšetření kolik mám v současné době listovky v krvi (beru 10mg denně) a podle toho pak pozná jestli ji dobře vstřebávám. Za 14 dní jsou výsledky, pak se uvidí…
Ahoj holky
vsem co na me mysleli..TAK je KONEC
dneska jsem 11+0 a vcera vecer jsem byla v nemocnici na vyvolani samovolneho potratu praskama cycotec (zpusobuje kontrakce a vypuzeni plodu), fazolka odpovidala dle ultrazvuku na 6 tt. Uz posledni dny jsem mirne spinila a termin jsem mela na 11.12 ale z psychologickych duvodu mi to udelali HNED… Je to hrozne a bolestive ale jsem rada, ze mi dali na vyber ze 3 moznosti, bud pockat na samovolny potrat, nebo prasky a nebo revize..
Po 4 hodinach na luzku a pozorovani byla na UTZ cista deloha! Za 2 tydny mam kontrolu a mezitim nekolik odberu krve kvuli klesajicimu HCG a za mesic se muzeme zacit opet snazit, diky tomu ze to nebyl chirurgicky zasah.
Je mi hrozne a citim se vycerpana ale zaroven se mi moc ulevilo ![]()
@Linda RICCIONE to je mi líto, že to tak dopadlo, ale na druhou stranu máš pravdu, že jste to vyřešili nejlíp jak to šlo a brzy můžete znovu do toho ![]()
@Linda RICCIONE je mi to líto…a poprvé slyšim o možnosti nějakých prášků. Nadnesla jsem takovou otázku kdysi poprvé, když mi oznámili ZT a bylo mi sděleno, že nic takového neexistuje.
@tarara ano, mluvím o reprodukční imunologii. Moje gyndr taky tvrdila, že tam nepatřím, když otěhotním naprosto bez potíží. A ejhle, můj největší problém vězel právě tam.
@Izzz
ja ziju v Italii a tady se pouzivaji uz hodne dlouho. Kdyz mas ZT tak Ti daji na vyber, bud revizi, nebo prasky a nebo pockat az dojde k samovolnemu potratu..Ja nejdriv cekala 3 tt a pak uz jsem to psychicky nevydrzela a vzali me hned na gynek pohotovosti..Dneska se uz citim mnohem lepe..Funguje to tak ze ti daji 3 prasky pod jazyk, daji Te na pokoj a pozoruji, meri tlak apod…CCA po 3 hodinach zacnes mit kotrakce a tak, pak Te zkontroluji na UTZ..a uz jsem delohu mela cistou. Dalsi kontrola za 2 tt
@Linda RICCIONE je to smutný téma, ale podle mě dobrá metoda
@Hanka548:
Ok, v Praze by to šlo. Na Karláku jsem jako doma
Ozvi se, až budeš mít výsledky. Zajímalo by mě, co všechno k tomu řeknou. Je to tedy zase vyšetření na žádanku od obvodní gynekoložky?
@Izzz:
Tak to mi neřekla, zeptám se jí na to ještě, ať mi k tomu něco poví. Zatím jdeme koncem ledna na to genetické vyšetření, tak třeba se najde něco tam. I když na ty výsledky se asi také musí počkat pár týdnů…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.