Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mobilní klimatizace je k ničemu. Nemůžete si pořídit normální klimatizaci? Ta je účinná, narozdil od mobilní.
Mobilni klima nepomohla? Ja s ni v pohode vychladim pokoje pid strechou.
Tak normalni klimatizaci, predokenni rolety, folie, co odrazi slunce.jo, bude to drahe.
Předokenní rolety vám musí většinou povolit tedy zřejmě majitel (pokud jste v nájmu) a hlavně tedy SVJ - podívejte se do stanov. Že to nevychladí mobilní klimatizace je divné. Samozřejmě ne vše ale ten 1 pokoj kde ji máš.
Jinak investice do pevné klimatizace (ale na to potřebuješ povolení SVJ určitě) a stojí to nějaké prachy.
My jsme měli byt a 1 pokoj na JZ a v tom teple tam bylo prostě na chcípnutí, pokud se to nechalo být. Je to normální.
My to řešili předokenními žaluziemi, pevnou klimatizací (ale měli jsme i mezonet k tomu a tam bylo na chcípnutí taky) a později ještě markýzu na balkoně.
Můžeš ještě zkusit nalepit folii na okna.
Souhlasím, že vnitřní žaluzie jsou na nic.
Aktuálně máme nějaké místnosti na JZ v baráku a předokenní žaluzie (nechtěla jsem rolety) a pevná klimatizace je základ.
V těch 40 bylo v baráku příjemně. Máme ji tedy po všech místnostech. Loňský rok jsme ji ještě neměli po stěhování a přenosná nám zvládala vychladit horní pokoje na spaní. Máme menší 4+kk.
A zateplení a okna tedy.
Příspěvek upraven 17.07.26 v 08:40
Mám byt na Z a V, poslední patro. Stropy jsou izolované zevnitr. V ležnicích na západ jsou venkovní hlinikové rolety. Ty zatahujeme nez tam po poledni začne svítit sluníčko. Nechám trochu škvíru, aby tam nebyla úplná tma. Všude mám kytky, sla ty prosperující velmi dobře. Není to žádná kobkay jak si někteří lidé myslí. Sousedi vedle mě rolety nemají, a je tam na zdechnutí. Vnitřní žaluzie a zatemňovací závěsy jsou k ničemu.
Jsme tady v nájmu. Nad pevnou klimatizací jsme přemýšleli, ale za prvé by to muselo povolit SVJ a taky nechceme investovat takové peníze do cizího bytu. Předokenní žaluzie jsou z důvodu nájemního bytu nereálné. Mobilní klimatizace nám vychladí v rámci možností jeden pokoj, máme ji v kuchyni a hned vedle je ten nejteplejší rohový byt, do kterého už to tolik nedosáhne. Je to menší pokoj a pokud bysme tu klimu dali do něho, nedalo by se to nikam namířit, aby to na nás přímo nefoukalo. Na jedno okno máme zvenku protisluneční podložku - je pravda, že okno a žaluzie jsou díky ní úplně chladné oproti tomu druhému, které je rozpálené.
Hodně asi dělá i to, že pokoj je rohový a slunce se kolem něho točí od poledne až do večera. Obávám se, že je to řešitelné akorát dalším stěhováním do jinak orientovaného bytu. Jsem z toho smutná, teplo mi nikdy nevadilo, ale tady je to opravdu peklo…
Když je to jenom nájemní byt, tak řešení je snadné, přestěhujte se. ![]()
Mobilní klimatizací musíš dát do míst osti, kterou chceš chladit. Do vedlejší to nemá smysl, prostě to nestihne. Měj ji přes den třeba v kuchyni, ale aspoň 1 hodinu pred spaním ji zavri do ložnice.
Prostě funguje poradné větrání ráno nebo v noci a přes den okna zadělat…
@Lil Kitkatt
Ano, máte pravdu. Jsme tu měsíc a představa stěhování po tak krátké době je děsná. Bohužel si tu nedokážu představit další léto, takže asi nebude jiná možnost 😓
My stresni byt bez venkovnich zaluzii vyresili vnitrnimi roletkami, na nichz je vrstva odrazejici paprsky. Je tam teda samozrejme tma pres den, ale na ty nejhorsi dny to staci. Zaklad je ale vecer a v noci vetrat do pruvanu, idealne to mit celou noc otevrene a rano jak vychazi slunicko to uplne zavrit. Zvladame to tak i bez klimatizace, ze zdravitnich duvodu ji nechci.
Tak se přestěhujte. Ja to samé a jsem z toho dost nešťastná. Mam žaluzie, zatemnovaci závěsy i mobilní klimu a vetrak. Ale asi budu prodávat byt ( jsem tady od jara). Protože je to hrůza. Vubec me to nenapadlo ![]()
Asi by to vyřešily venkovní žaluzie. Ted si je dělala jedna sousedka a za 5 oken dala 90 tisic.
@ALIPELI
Je mi jasné, že by měla být v té místnosti, ale máme tu vývodní hadici napojenou na odtah do komína, který je v kuchyni. Do okna u syna v pokoji, kde je nejvíc teplo je to kvůli oknu problematické. Navíc je to menší pokoj a syn tam tráví čas, nedovedu si představit, že by to tam na něho foukalo, to by byl nejspíš hned nemocný. Přijde mi, že ten pokoj je rozpálený i přes zdi, je nemožné to tam vyvětrat i na noc 😥
Holky, obracím se na vás v zoufalství.
Před krátkým časem jsme se přestěhovali do bytu, který má tři okna orientované na jihozápad, pouze jedno okno je na druhou stranu. Sluníčko tady svítí od oběda až do večera, je to horní patro a odpoledne až do večera je tu šíleně. Dřív jsme měli poměrně chladný byt, ve kterém bylo rozumně. Vůbec by nás nenapadlo, že orientace bytu tolik udělá 🙈 v noci se v pokoji vůbec nedá spát, je to rohový pokoj a je rozehřátý dlouho do noci, nedá se to vůbec vyvětrat.
Já to velmi špatně snáším, i když jsem dřív teplo měla ráda. V noci nespím, potom už je mi špatně, usínám až nad ránem. Snažili jsme se udělat maximum - pořídili jsme mobilní klimatizaci, zatemňovací závěsy, přes den máme zatažené žaluzie, ale přijde mi, že je to vcelku k ničemu. V bytě se nedá absolutně fungovat.
Zažily jste některá? Při představě dalšího stěhování po krátké době je mi zle, ale nevím, jak jinak to vyřešit, jsem už zoufalá…