Ošetřovačka na rodiče

8561
26.2.13 10:11

Ošetřovačka na rodiče

Ahoj, mám dotaz protože vůbec nevím jak tohle chodí, tak kdyby měl někdo zkušenost prosím aby se o ni podělil.

Moje babička je v nemocnici, a až jí pustěj domů je možné že bude potřeba se o ni postarat. A teď, když si na ni máma vezme ošetřovačku, vlastně si bude brát ošetřovačku na svou mámu, jak to chodí?

Na jak dlouho ji může mít, kolik dní ji bude mít proplacenou, a kolik se proplácí? Jako kolik % z platu? Máma už tak bere nula nula nic v práci. A kdo takovou ošetřovačku v tomto případě vystaví? Je to jako u OČR na dítě že matce proplácej jen 9 dní nebo je to v tomto případě jinak?

Předem děkuji za odpovědi

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
26.2.13 10:28

Macecha si brala OČR na ta´tku a měla placenejch jen 9dní a pak zadarmo. Procentně je to myslím těch 60.Tím si jistá nejsu.Ale babička by mohla mít příspěvek na nemohoucnost.Ae ten je dle stupně závislosti. Je to v tomhle na prd :cert: :cert: Člověk by se rád postaral, ale musí platit nájem a to jde těžko zkloubit :cert: :cert:

• Citovat
  • Upravit
2326
26.2.13 10:31

Na OČR pro rodiče máš nárok pouze pokud bydlí ve stejné domácnosti - řešili jsme to loni a měli jsme smůlu, nikoho to nezajímalo a to bydlí naši staroušci ve vedlejším domě od našich! Mamka si nakonec musela vzít neplacené volno. Jinak je to propláceno jen 9 dní (kolik procent z platu nevím) a pak jsi doma zadarmo jako s prckama. Vystavovat by to měl ošetřující doktor pacienta, takže u vás asi babiččin obvodní lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
26.2.13 10:32

Ještě co se týče toho příspěvku na nemohoucnost, jak psala Anonymní - to je ale na dlouhý lokte, vyřizuje se to dlouho, komise, kontroly doma - my to vyřizovali 3 měsíce minimálně. To není tak, že jdeš, zažádáš a dostaneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8561
26.2.13 10:37

No to je uplně na hovno. Pardon že to tak musím říct. Achjo. Máma má navíc problém s vedoucí u sebe v práci, ta jí řekla že jestli si vezme dlouhodobou OČR tak si za ní bude muset najít brigádní náhradu, ale pak že by se mohlo stát že mámu už potřebovat nebude a brigáda tam zustane. Vím že to nesmí udělat, ale děje se to furt a všude a máma si neumí pořádně dupnout a ta vedoucí tak dělá mega dusno, v živote jsem neviděla horší chování než to co mi popisuje máma jak se ona chová k zaměstnancům. A babička je mohoucí víc než dost, postarala by se o sebe sama, ale bohužel jí hrozí mozkové příhody a nevím jestli bude moct zustat sama protože kdyby ji to potkalo tak to s ní sekne a nikdo na to do večera nepřijde protože pomoc si nezavolá. Už to vidím že tam budu 14 dní v měsíci dojíždět já s malou. No, taky je to řešení v nouzi. Ale je to hnus jak se člověk nemůže postarat ani o vlastní rodiče protože jinak by sám jedl asi suché kůrky. :cert: :cert: :cert: :cert: :cert: :cert: To jsme to dopadli v tomhle státě. Na nemocné dítě 9 dní stačí, ale na dlouhodobou nemoc staršího člověka? Achjo. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
26.2.13 10:51

@wildcat Vyprávěj mi o tom…U nás šlo o prarodiče, kterým je 81 (babi)a 86 (děda) let. Babi skončila v nemocnici a bylo jasné, že to bude na 2 - 3 týdny a děda je sice fyzicky v pohodě, ale má Alzheimera v pokročilém stádiu, takže je rozumově na úrovni tak tříletého dítěte, nedokáže se o sebe postarat ani v základních věcech a musí být neustále pod dozorem, jinak je schopný třeba začít na stole v kuchyni rozdělávat oheň… Nakonec mamka musela odejít z práce, páč babi už ve svém věku taky péči o dědu nezvládala, naštěstí mu přiznali ošetřovné, takže mamka nezůstala úplně bez peněz. Ale je to mazec, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8561
26.2.13 11:14

Babičce je 83 a nebýt toho že si před silvestrem zlomila krček v kyčli tak se o sebe nejen dokázala suprově postarat, ale stopro by stejně jako loni šla na babinec na silvestra a zase vy se vrátila ve 3 ráno, ona je čiperka. Ale pobyt v nemocnici ji prostě vyřadil nejen tou nohou, ale je tam zmatená, dezorientovaná a navíc teď přišla ta pitomá mozková příhoda, prý něco mezi epi záchvatem a mrtvičkou, sami doktoři pořádně nevědí co to bylo a od té doby jednak dr tvrdí že se to může kdykoli opakovat, druhak se občas chová tak že jí nikdo nepoznáváme (řvala na sestry, utíkala z postele vyrvala si hadičky a drátky a nadávala sestrám že chce pryyč a plivala na ně a přitom je to jinak hodná babča a tohle si navíc nepamatuje) a za třetí v přítomnosti mámy o ní mluví ve třetí osobě jako by tam nebyla a pořád se na ní ptá. Fyzicky je na tom výborně, 2 měs po operaci krčku chodí jen o jedné berli a to jen proto že chodit bez berlí uplně jí nedovolej. No, takže ona by se asi o sebe postarala, ale prostě kdo ví kdy jí zase v té hlavě něco cvakne nebo přijde další příhoda nějaká. Prostě si myslím že s touto prognozou by neměla být sama až ji pustěj, pokud ji vůbec pustěj teda někdy. Pokud nepřijde další příhoda a nebude poslední.

No, jen jsem chtěla vědět jak se to s tou OČR má kdyby byla potřeba. Jak říkám, v nejhorším to můžem řešit tk že máma dělá krátkej dlouhej a 14 dní v měs má volno, zbylých 14 bych tam prostě ráno dojížděla s malou a až by přišel táta domu jela bych zase dom. :nevim: Sice mi něco takového máma nebude chtít dovolit, ale ono jí toho moc jiného nezbude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
26.2.13 14:41

Jako OČR ji napisou, ale kdyz neni ve spolecne domacnosti, tak to bude bez nahrady mzdy neboli zadarmo. Moje mamka si takhle brala OČR zadarmo na nasi malou, kdyz mela osklivou chripku a vzala si ji na tyden k sobe domu, protoze ja jsem mela u nas doma novorozence ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
289
30.9.14 13:57

Zdravim vsechny maminky,

Je tedy opravdu overene, ze pobirani rodicovskeho prispevku a chozeni do prace mi osetrovacku proplati?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat