OSVČ nemocenská a rodičák

202
21.7.11 08:59

OSVČ nemocenká a rodičák

Ahojky Holky,
nemáte některá zkušenost s tímto: jsem v 7 měsíci těhotenství osvč a teď od 7.7 jsem si zažádala od doktorky pracovní neschopnost jelikož mám nárok jen na pobírání nemocenské a pak po šestinedělí na rodičák do 4-lété varianty protože jsem to na peněžitku placení nemocenské nestihla. Tak, nevím ,jak se to dokládá do účetnictví ted tu nemocenskou a pak ten rodičák jelikož pracovat už nebudu vůbec se v tom nevyznám. A jestli je potřeba pozastavit živnostenský list?

Děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8911
21.7.11 09:12

Tak já aspoň něco málo, i když moc toho nevím:

• pokud si neplatíš dobrovolně nemocenské pojištění, tak nemáš nárok na nemocenskou
  • pokud si ho platíš, ale kratší dobu než 270 dnů, pak na nemocenskou asi nárok máš, ale na mateřskou ne (takže jak říkáš, 4-letá varianta)
  • já neúčtuji, uplatňuji paušální výdaje (takže v tom neporadím)
  • ale v daňovém přiznání se rodičovská ani tak neobjevuje (nikde, v žádné kolonce), protože rodičovský příspěvek se nezdaňuje
  • ŽL jsem si nepozastavovala, protože činnost vyvíjím dále (tzn. i platím zálohy na soc. a zdr. a daně :mrgreen: )

Třeba někdo poradí víc. :think: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.7.11 09:17

odpověď

jé, tak já to mám stejné já taky to mám paušálně a nemocenskou jsem si platila jen 3 měsíce, tak jak píšeš jen mám narok na nemocenskou a pak rodičák , jen jsem nevěděla jeslti mám mít pak do účta nějaký doklad a jeslti pozastavit ŽL , ale asi nemusím vid , pracovat nevím jestli budu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.7.11 09:18

odpověď

no a samozřejmě platit soc a zdr. nemůžu když pracovat nebudu ty 4 roky o to mi šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
21.7.11 09:27
Penelop píše:
no a samozřejmě platit soc a zdr. nemůžu když pracovat nebudu ty 4 roky o to mi šlo.

Tak jestli nechceš platit zálohy, tak ten ŽL asi budeš muset pozastavit a asi se nahlásit na Úřad práce jako nezaměstnaná, ne? Aby to ze tebe platil stát (páč někdo to platit musí).

Snad se ti ozve někdo kompetentnější. Já na tyhle věci mám daňařku… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2636
21.7.11 09:35

Ahojky tak ja si nemocenku platila a měla to akorát.Nárok na PPM jsem měla a do konce PPM jsem nesměla pozastavit živnost pak jsem přešla na 3letou variantu a živnost pozastavila.Učto mi dělá učetní a já byla 5měs.doma a na soc.i zdra.řekli ať zálohy neplatím.Tak,že pokud budeš doma 4roky jako že jo a nechceš pracovat tak bych živnost pozastavila až po porodu.nemocenku nějakou pobírat budeš si myslím.

Příspěvek upraven 21.07.11 v 11:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
21.7.11 09:38

Ahoj,

co v účetnictví nevím, ale pozastavovat nemusíš. Poslala jsem „čestné prohlášení“ s kopií rodného listu miminka při podávání „přehledu“ po DP, že to mám jako činnost vedlejší a přišel mi rozpis že zálohy nemusím. :wink:
A pokud máš nárok na nemocenskou, můžeš vybrat 3 letou variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.7.11 09:51

odpověď

Holky moc děkuji, tak možná pracovat pak trochu nakonec budu, tak pozastavovat asi fakt nemusim asi záleží na výdělku a podle toho se pak platí zálohy pokud pracovat nebudu a budu pobírat rodičák tudiž výdělek bude minimum tak chápu , že zálohy asi platit nebudu muset, že to je jako vedlejšák. Jinak mám nárok právě jen na tu nemocenskou ne na PPM takže spadám jen do 4 - leté varianty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2636
21.7.11 10:01
Penelop píše:
Holky moc děkuji, tak možná pracovat pak trochu nakonec budu, tak pozastavovat asi fakt nemusim asi záleží na výdělku a podle toho se pak platí zálohy pokud pracovat nebudu a budu pobírat rodičák tudiž výdělek bude minimum tak chápu , že zálohy asi platit nebudu muset, že to je jako vedlejšák. Jinak mám nárok právě jen na tu nemocenskou ne na PPM takže spadám jen do 4 - leté varianty.

Aby jsi měla nárok na PPM musí být splněno placení 270dní nemoc.za být 180dní podn.činná.Pak si můžeš vybrat variantu.Zálohy ti řeknou na zdra.a soc.Poneseš stejně papír na peníze na soc.tak se na to zeptej oni někdy poradí dobře a nebo převeď rodičák na manžu a pak se vrat ti zpět a vybrat si bude moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
21.7.11 10:03
Penelop píše:

Nespadas.Pokud si to pohlidas nemocenskous i nechas prodlouzit do konce 6nedeli tak muzes jit i na tri letou. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
21.7.11 10:11
Nespadas.Pokud si to pohlidas nemocenskous i nechas prodlouzit do konce 6nedeli tak muzes jit i na tri letou. :wink:

Je to tak, mám to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
21.7.11 10:14

Já nestihla platit nem. 270 dní, takže jsem neměla nárok na PPM. Byla jsem na neschopence do konce šestinedělí, pak přechod rovnou na RP tříletý. Živnost jsem pozastavila, pracovat bych nemohla ani částěčně, tak to nemá cenu. Co se týká účetnictví, podávají se přehledy na socku a zdr. poj. a na finančák stačí čestné prohlášení, že nepodnikám. Aspoň tak jsem to teď měla já…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
21.7.11 10:24

Penelop, já nastupovala na PPM dne 1.4. a je to jiný než před lety - takže určitě to že podnikat nebudeš musíš nahlásit na živnostenský úřad - kdysi se to hlásit nemuselo i přesto jsem je informovala. Ted to na živnosták musíš jít oznámit paní to s tebou sepíše a pak to posílá i na další úřady jako VZP, OSSZ a finančák - já si oběhla vše. Já totiž jen přerušila živnost vzhledem k pobírání PPM (já splnila podmínky pro pobírání) a až skončím PPM a budu brát jen rodičák tak znovu podnikání oživím.
dokonce by si mohla dostat pokutu kdybys to na živnostáku nevyřešila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
21.7.11 10:28

jinak účto - akorát prostě dojedeš to období kdy ještě podnikáš…a pak prostě ukončíš a za rok v březnu podáš přiznání na finančáku, OSSZ a VZP, všude tam jsou i kolonky kde se zapíšeš od kdy jsi bylana mateřské - takže to období se ti do podnikání počítat nebude. Max. ještě můžeš na všechny úřady až pujdeš podávat vyúčtování v březnu přidat papír s čestným prohlášením od kdy jsi nastoupila na mateřsku. Jsem účetní tak vím o čem píšu. Já ted prostě doúčtovala období do 31.3. a pak pauza kvůli PPM a oživím asi 1.11. a znovu budu účtovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.7.11 10:51

odpověď

Ahojky
jo chápu děkuji, ale já právě na PPM nárok nemám jen po šestinedělí na rodičák což je 7600, tak já asi nemusím chodit na živnostenský úřád když nepobírám mateřskou, ale jen rodičák a pak 3 měsíce po porodu si chci začít přivydělávat lehce a když se budu vyjít do minima, tak zálohy platit nebudu, tak to chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat