Osvědčený recept na kyselé okurky?

4104
27.7.13 22:25

osvědčený recept na kyselé okurky?

Zdravím,
podělíte se se svým osvědčeným receptem?
(prosím nic takového jako „octu podle chuti“ mi nepomůže)

Recept sháním už několik let a nemám, nenašli jsme, nikdo nepomůže :-( tchán dovezl okurky a recept ze sebe chtěl soukat stylem „no zhruba to odhadneš/poznáš/přiměřeně“ – velice užitečné :zed: :zed:

(např. červenou řepu zavařujeme každoročně a ve velkém množství, recept máme přesně na gramy a funguje, předáváme dál každému kdo ochutná :-) tak bysme rádi měli na okurky taky takový

PS: a prosím bez konzervantů (DEKO aspol.)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

18236
27.7.13 22:32

Ja delam teda z deka a chutnaji nam kazdy rok.
delala jsem i jeden recept kdy to davas na lzicky do sklenice, ale ty tak dobre nebyly

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3825
27.7.13 22:51

@budi Budu moc ráda za tvůj recept na červenou řepu, předem děkuji :kytka:
Okurky nezavařuji, jen si dělám rychlokvašky…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
661
27.7.13 23:12

Já používá na okurky tento a jsme s ním moc spokojeni. Je to prý téměř „znojemský nálev“ na okurky. ;)

4l voda
1l octa
160g soli
300g cukru
40 tabletek sacharinu
6 bobkových listů
30 kuliček nového koření
30 kuliček pepře
10 ks hřebíčku

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
661
27.7.13 23:14

@budi
Jestli můžu poprosit o recept na nálev na červenou řepu. :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
749
27.7.13 23:28

Já mám tento:
nálev:
4 l vody
1,2 l octu
550 g cukru
160 g soli
pak do každé skleničky dám kromě okurků:
1 květ kopru
2 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
2 hřebíčky špetku hořčičného semínka
kolečko křenu
2 - 5 koleček mrkve (záleží, kolik lidí se bude o mrkev rvát)
1/2 menší cibule

a tenhle je opravdu znojemský, bydlím okres Znojmo ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1619
28.7.13 00:03

Ja mám zas tento na 10 kg okurek (cca 20 sklenic)
4,5 l vody
1,5 l octa
180 g soli
420 g cukru
42 tablet sacharinu
25 kuliček nového koření
12 hřebíčků
6 bobkovych listů
přivést do varu, vypnout a dát ještě 5 koprovych hlav. Do každé sklinky pak přidat po 4 kolečkách mrkve, křenu a cibule a kousek kopru.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3743
28.7.13 08:28

Při dodržení receptu - tvrdé okurky sladko-kyselé

Znojemské křupky
Lák:
Tři a tři čtvrtě litru vody
Litr a čtvrt octa
40 deka cukru
15 deka soli
30 kuliček černého pepře
30 kuliček nového koření
15 kousků hřebíčku
5 středně velkých bobkových listů

Jak na to: Lák vaříme přesně 20 minut, ochladíme, zalijeme okurky ve sklenicích a sterilujeme 15 minut (ne více!) při teplotě 75-80 stupňů. Pozor! U tohoto receptu záleží na každé kuličce koření, držte se předpisu!

převzato zde: http://sidenius.webgarden.cz/…adani-okurek

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4104
28.7.13 12:11

@babice @Gaguska

holky, sacharin nemůžu použít, manželovi vyvolává silnou migrénu… a dítěti bych pak vůbec neměla odvahu takové okurky dát.
přesto díky.

@lídaV
Takže tento recept děláváš? okurky jsou dobré?
A jak konkrétně postupuješ? (kdy a kolik povařit okurky i nálev atd.)

@-Evka-
no jinde z netu si taky najdu… ale jde o ty zkušenosti okolo.
Ty máš tenhle recept a postup vyzkoušený? funguje? okurky chutnají všem?

DÍKY MOC VŠEM

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4104
28.7.13 12:18

Jo a ptaly jste se na můj recept na červenou řepu.

mám ho vytištěný s poznámkama, ale teď jsem trošku pohledala a tenhle je on, našeho srdce šampion:

:arrow: Původní recept:

Sterilovaná červená řepa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY červená řepa
NÁLEV:
1 l octa
2 l vody
10dkg soli
35 dkg cukru
8 g anýzu
16 g kmínu
16 g fenyklu
8 lžic nastrouhaného křenu

POSTUP PŘÍPRAVY

Svaříme si nálev den předem, aby se chuť všech přísad dostala do nálevu, těsně před použitím, nálev totiž zcedíme. Očištěnou řepu, zbavenou lupení a zbytečných kořínků, uvaříme ve velkém hrnci do poloměkka. Ještě vlažnou oloupeme, bude-li teplá, jde to lépe. Nakrájíme na kostičky nebo malé hranolky, naplníme malé sklenice. POZOR : řepu sypeme do sklenic volně, nepěchujeme ji, jinak se nám tam vejde jen velmi málo nálevu a řepa nebude mít správnou chuť. Scedíme nálev a zaléváme jím řepu. Skleničky necháme chvíli stát, event. s nimi trochu klepneme, aby utekl vzduch, dolijeme chybějící nálev a zavíčkujeme. Sterilujeme při 85°C 20minut. Řepa je vynikající jako příloha k mnoha jídlům, zamilují si ji i děti. Ty moje mají rády domácí červenou řepu už od malička, jedí ji samotnou jen tak, jako by to byla přesnídávka.

:arrow: MOJE ÚPRAVY a poznámky:

  • opravdu postupovat podle receptu a napsaného postupu, vyplatí se to (tzn. nepěchovat řepu! nechat nálev nejlíp celý den odstát!)
  • dělám verzi vhodnější pro děti, takže ubírám cukru i soli (klidně na polovinu) a taky octa dám míň - a je to v pohodě. jenom to koření dodržuju a fakt ho vážím na gramy.
  • křen jsme ještě nikdy nedali a chutná nám to (poprvé jsme ho neměli a pak už nikdy nesháněli)

Každá návštěva, která ochutnala, si od nás odnáší recept (vyfotí si na mobil můj papír s poznámkama) :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4104
28.7.13 12:21

**holky kdo ještě máte recept na okurky, sem s ním!!!
Prosím napište i váš postup, jak to vlastně děláte, aby byly fakt dobré…

Díky díky** :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3743
28.7.13 15:02

@budi Kdybych ho neměla vyzkoušený, tak bych ho nedávala.
Jsou dobré, zatím si všichni pochvalovali.

Odkaz na zdroj jsem dávala kvůli kopírování receptu a autorským právům (taky nemám ráda, když někdo sebere z našich stránek recept a vydává ho za svůj).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3825
28.7.13 19:34

@budi díky za recept :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4104
28.7.13 19:47

@-Evka-
aha, super.

takže postupuješ tak jak je to popsáno, i ty ingredience takhle?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3743
28.7.13 22:08

@budi Ano,přesně podle receptu. Po zavaření jsou dle mne kyselší, dle jiných ne, ale po rozležení jsou skvělé.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama