Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inzenyrka85 píše: Více
Nemusí. Jestli se někdo vydává za lékaře, aby jeho názor byl brán s větší vážností než názor laický, tak to v pořádku není. Protože jde o zdraví. Řeším tu jen a jen to možné vydávání se za lékaře, ne odpovědnost lidí.
Hrušky a jablka. ![]()
@NaNicemNezalezi píše: Více
Dusevni zdravi neni zdravi? O vztahovem expertovi jsi napsala, ze je skvely psycholog, tys videla diplom?
@Hibou píše: Více
To jsem ale napsala já jako svůj názor. Nevidíš rozdíl?
A nevidíš rozdíl mezi zdravím a vztahy? A nevidíš rozdíl mezi uživatelem, který byl zabanován a uživatelem, který si tu hraje na doktora? ![]()
Ne, nevidím. Teda vlastně jo. Jeden blbě spolknutej prášek tě nezabije, manžel tvé milenky ano. Vidíš ten rozdíl?
Protože se můj původní dotaz zaplevelil reakcemi, tak ještě jednou a ve zkratce, proč na to upozorňuju, a slouží to i jako vysvětlení pro ty, co stále argumentují tím, že si uživatelé mají přebrat rady sami a je na nich, jak se zachovají.
Je sice na tazatelích, jak si to přeberou, ale je rozdíl mezi přebráním si odpovědí od laiků a od lidí, kteří mají lékařské vzdělání i praxi. A tady jde o to, že někdo může chtít, aby jeho názory byly brány jako názor odborníka, ač tím odborníkem není a ví to. Pokud jde o zdraví, tak to v pořádku není a má se řešit jen a jen vystupování toho dotyčného, ne to, zda jsou uživatelky hloué nebo co mají očekávat.
![]()
Trochu si protiřečíš - lékař to není, tak i když jen radí přes internet, tak jeho názor má větší váhu než názor laika. - jak může mít větší váhu než názor laika, když by se v tom případě jednalo o laika.
Taky tady mohu lidem radit s lékařskými diagnózy a že to občas u jedné diagnózy dělám
ale pořád je to přes internet, nemá to tu váhu jak od doktora a tedy člověk s normálním iq (ty ne) jde k lékaři.
Nebo chceš dotyčného žalovat, že řekl že zdr. problém nic není, ale nebyla to pravda a díky tomu máš horší zdravotní problém, tak ho dáš k soudu.
Zkus zapojit mozek. Tohle by u soudu neprošlo, každý by řekl, že máš jít k lékaři
Spoustu lidí řešilo zdr. problémy v době covidu a po něm přes net a spoustu lékařů od té doby ordinuje přes telefon (znám jednoho)…A i v tv říkali lékaři..běžte k lékaři a neřešte zdr. problémy na netu.
Taky jsem řešila zdr. problémy přes net, protože prkotina a v době Vánoc, tedy ať je zbytečně neotravuji. Ale vždy s vědomím, že za své zdr. problémy si zodpovídám sama.
A díky jednomu takovému lékaři, který mi poradil, jsem si zachránila život (taky mají napsáno, že nenesou zodpovědnost za zdraví lidí atd)
Jinak bych k lékaři neletěla, když to podle mě byla prkotina. Takže i doktor na netu je dobrý, ale už je na dotyčném jak se rozhodne s radou naložit
@smajlik345 píše: Více
Ne, neprotiřečím.
Pletete opakovaně hrušky s jablkama.
Je vždy na tazateli, jak si odpověď přebere, ať mu odpoví/poradí kdokoliv jakkoliv, to nikdo nezpochybňuje a o tom debata není, i když ji tam ty a ostatní furt stáčíte.
Ale jinak bude uživatel přebírat odpověď od někoho, kdo sice jan na základě fotky nebo popisu radí přes internet, ale radí na základě svého odbroného vzdělání a praxe, a od někoho, kdo tu praxi a vzdělání ani nemá.
Já zde řeším jen vystupování toho, kdo ty rady dává, a není vyloučeno, že úmyslně vystupuje jako někdo, kdo to vzdělání a praxi má, ač tomu tak není, což právě u otázek týkajících se zdraví může být nebezpečné.
Neřeším zde, že odpovědnost za to, jak naloží s informací, má vždy tazatel (tudíž „je jedno, jak si to lidé přeberou“), ale to, že pisatel svému názoru dodává větší váhu tím, že si hraje na lékaře (tudíž „není jedno, že ze sebe laik dělá odborníka“).
Neřešte uživatele, když o ně nejde, ale jednoho konkrétního, které se snaží dodat svým radám punc odbornosti.
@NaNicemNezalezi ano, je to vždy na tazateli, tudíž je naprosto lhostejné, jak vystupuje ten, kdo odpovídá.
Pozor na falešné lékaře
Fenomén internetového poradenství v oblasti zdraví působí jako postupná ztráta pudu sebezáchovy a zodpovědnosti. Asi nikdo by nesvěřil opravu automobilu do rukou filozofa. Tak proč se takto neuvážlivě chováme v případě našeho nejcennějšího daru, o který bychom měli velmi uvážlivě a zodpovědně pečovat?
Zřejmě v mnoha ohledech působí erudovaně, pokud si anonymní rádce vytvoří profil s akademickým titulem MUDr. Čtenáři a tazatelé podvědomě ztrácejí obezřetnost a nabývají dojmu, že se jedná o skutečného lékaře, který je schopen poskytovat kvalifikované medicínské informace.Zapomínají ale, že anonymita internetu je jako stvořená pro různá individua, která se za různé profily schovávají a tetelí se blahem, že mohou ovlivňovat životy jiných. Nezáleží jim na tom, že mohou zdraví jiného nenávratně poškodit.Nedochází jim, že pomoc mnohdy hledají lidé v zoufalé situaci. Prostě jen využívají možnosti, kterou jim současná doba nabízí. Soudit tyto lidi není potřeba. Dokud bude poptávka ze strany tazatelů, vždy se najde nějaká „dobrá duše“, která informace poskytne.
https://nasezdravotnictvi.cz/…vi-i-o-zivot
Znovu: Nejde tady o ty, co se ptají, a jak si odpovědi přeberou, ale o činnost toho, co se vydává za lékaře, ač jím není. ![]()
@NaNicemNezalezi
četlas vůbec ten článek? Je to úplně o něčem jiném, než nějaké anonymní diskusi na mateřském vebu.
A víš, že nemůžeš věřit ani tomu, co potkáš v opavdové ordinaci? Radši si nech všude ukázat diplom a občanku nebo se ti stane něco takového:
https://cnn.iprima.cz/…nameni-30287