Otrava z mletého masa?

469
6.8.13 12:21

Otrava z mletého maasa?

Holky prosím, před rokem mi mamka říkala, jak manželka jejího kolegy koupila mleté maso, udělala z něj sekanou, dostala otravu a byla měsíc v umělém spánku a málem umřela. Od té doby mám panickou hrůzu pozřít cokoli z mletého masa. Řezník ke kterému chodím tak má maso namleté u nich, prý opravdu čerstvé, několikrát jsem se ptala, maximálně jeden den namleté. Dívala jsem se že boulotoxin se zabije důkladným povařením. Stačilo by tedy hodinu vařit? Třeba kuličky orestovat a pak v omáčce ještě hodinu vařit? Zabilo by se to??? Nebo ne? Děkuji

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

1621
6.8.13 12:27

Mozna by ti pomohlo koupit kus masa a sama si doma udelas mlete. Hodina urcite staci pri bezne velikosti masovych kulicek v omacce :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ve-ru
6.8.13 12:29

@Bibík13 Tak si umel maso sama doma :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
1166
6.8.13 12:29

Taky většinou není problém nechat si vybrané maso namlet přímo u řezníka, pokud třeba nevlastníš mlýnek na maso.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22512
6.8.13 12:30

@Bibík13 já to řeším taik, že si vyneru maso a u řezníka si ho nechám namlít. Už namleté nekupuju. Jasně, ani takhle to není záruka. Myslím, že hodina stačí bohatě :kytka: A teda jsi mě vyděsila, já dělám na oběd karbanátky :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
469
6.8.13 12:32

Nemám mlýnek, to jde? Nechat si nechat namlet v obchodě? Mě jde hlavně o tu úpravu, zda to tak stačí povařit a nemusím se bát?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
469
6.8.13 12:34
@atominnka píše:
@Bibík13 já to řeším taik, že si vyneru maso a u řezníka si ho nechám namlít. Už namleté nekupuju. Jasně, ani takhle to není záruka. Myslím, že hodina stačí bohatě :kytka: A teda jsi mě vyděsila, já dělám na oběd karbanátky :mrgreen:

Nechtěla jsem vyděsit, to je fakt, že si můžu dát jídlo někde u někoho, nebo v restauraci nebo špatný salám, ale ona to měla z mletého, tak proto ty velké obavy

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ve-ru
6.8.13 12:34

@Bibík13 A pochybuju, že v „čerstvě“ namletém mase by se vyskytoval botulotoxin. Ten se „vyprodukuje“ pouze bez přístupu vzduchu. Tzn. v konzervě, zavařenině, apod. Takže se nemáš čeho bát. Paní musela kupovat asi balené mleté maso ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
14783
6.8.13 12:42
@Bibík13 píše:
Nemám mlýnek, to jde? Nechat si nechat namlet v obchodě? Mě jde hlavně o tu úpravu, zda to tak stačí povařit a nemusím se bát?

Jako myslíš, jestli se vařením ty jedy zničí? Nezničí! Kup si čerstvé maso a pomel ho nebo si ho nech pomlít (i když i tam bych se bál, že ten mlýnek nebude čistý).

Příspěvek upraven 06.08.13 v 12:43

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
6971
6.8.13 12:42

… nad tímto radši ani nepřemýšlím, musela bych se zbláznit.. mleté používám do špaget, rajský, sekaný, karbanátků, čevapčiči a tyto jídla máme docela často.. nikdy se mi nestalo, že by po tom někomu bylo třeba zle nebo cokoliv a to né vždy mám namleté maso doma, ale koupené z obchodu (jediné na co koukám, aby tam bylo minimálně 98%masa.. jednou jsem koupila mleté míchané na sekanou a zjistila jsem, že tam není ani 50%masa-hnus:/)

takže já bych se nebála :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ve-ru
6.8.13 12:44
@eumedon píše:
Jako myslíš, jestli se vařením ty jedy zničí? Nezničí! Kup si čerstvé maso a pomel ho nebo si ho nech pomlít (i když i tam bych se bál, že ten mlýnek nebude čistý).Příspěvek upraven 06.08.13 v 12:43

A to jsi vzala kde? Zničí varem do dobu 10min. ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
3251
6.8.13 12:45

Asi záleží, čím byla otrávená - normální viry, bakterie a nemoci se zničí důkladnou tepelnou úpravou. botulotoxin nevim, ale jak bylo psáno, to je anaerobní bakterie - vyskytuje se tam, kde není zvruch - konzervy nejčastěji. takže v normálním mletém nee. já teda mlété normálně kupuji a normálně vařím, vůbec bych se nebála. a jestli náhodou „manželka kolegy“ není třeba „manželka kamaráda kolegy sestry kamarádky“…tj jedna paní povídala…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14783
6.8.13 12:54
@Alyss1 píše:
botulotoxin nevim, ale jak bylo psáno, to je anaerobní bakterie

Botulotoxin není anaerobní bakterie, nýbrž jed produkovaný anaerobní bakterií Clostridium botulinum a je termolabilní - ničí jej teplota nad 60 °C : http://cs.wikipedia.org/…/Botulotoxin

Ale řada jiných mrtvolných jedů termolabilní není. Aminy vznikající dekarboxylací aminokyselin, například kadaverin je termolabilní (v uvedeném odkazu to sice patrné není, ale je to patrné z tam uvedené teploty varu 178-180 °C).

Příspěvek upraven 06.08.13 v 12:55

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35654
6.8.13 12:54

Botulotoxin je termolabilni, varem se znici. Taky me prekvapuje, ze by to bylo v mletem mase, hadam, ze nemohlo byt uplne cerstve. No tataraky nejime.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14783
6.8.13 12:55
@Pudloslava píše:
Botulotoxin je termolabilni, varem se znici. Taky me prekvapuje, ze by to bylo v mletem mase, hadam, ze nemohlo byt uplne cerstve. No tataraky nejime.

Botulotoxin není jediný jed vznikající hnitím masa.

http://lekarske.slovniky.cz/…rtvolne-jedy

Příspěvek upraven 06.08.13 v 12:57

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama