Ozdoby z pomerančů na vánoční stromek

563
17.10.05 10:53

Ozdoby z pomerančů na vánoční stromek

Ahoj holky,

nemůžete mi poradit, jak se suší taková ta kolečka z pomerančů a jiných citrusů? V troubě nebo na topení? Jak dlouho to trvá? Jen se to musí usušit nebo ještě nějak jinak zakonzervovat? Přemýšlím, že bych tím letos ozdobila vánoční stromeček, protože skleněné koule by s naším nenechavcem určitě nepřežily :( . Máte nějaké další tipy na nerozbitné ozdůbky? Přemýšlela jsem, že by místo stromku mohly být jen větve někde ve výšce, ale stromek je stromek.

Podělte se, prosím, o zkušenosti!

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
725
17.10.05 11:08

Ahoj Ulriko,

já je každý rok nakrájím na cca 0,5 cm kolečka a suším v troubě horkým vzduchem (50°C) cca 2 hodiny. Neztratí tak barvu a nezkroutí se, jako na topení. A navíc celý dům krásně voní. Loni jsem nakombinovala pomeranče, citróny a limetky a vypadalo to úžasně.

B.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
17.10.05 11:11

Ahojky,
já jsem kdysi dělala z pomerančových a citronových koleček obrázky sušila jsem je na topení,ale musíš je točit ,ať se ti moc nezkroutí. Časem sice ztmávnou ,ale to mi nevadí. Teď je už sice pozdě ,ale kdysi jsem celý rok sbírala krabičky od masoxu a obalila jsem je do staniolu a zavěsila na stromeček. Slouží dodnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
384
17.10.05 11:39

Ahoj Anulko,
já mám každý rok stromeček tzv.přírodní.Všechny ozdobičky mám ze slámy,zakoupené v OBI a mezi to rozvěšená kolečka pomeranče a citrónu.Vždy je suším na topení a ikdyž se trošku zkroutí a ztmavnou tak vypadají moc dobře.Ještě tam věším takové ty červené jablíčka,také je prodávají v OBI.Všem se náš stromeček moc líbil,nebyl prostě takový ten nablýskaný,to mě přijde nehezké.Letos mám v plánu přidat uháčkované a naškrobené zvonečky.Mám totiž šikovnou babičku :D Jeeeeee,já už se těšíííím na Vánoce.A hlavně budeme mít krásný dárek......miminko :lol:
Tak se měj.Papa Paulinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
384
17.10.05 11:42

Jé,promiň překoukla jsem se.Bylo to pro Ulryku,ale i pro ostatní co si to přečtou.
Paulinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
17.10.05 11:44

Od doby, co máme kočky, zdobím stromek raději také „nerozbitně“. Kromě pomerančových koleček dávám slaměné ozdoby (z Ikey a z trhu) a taky malé zlaté zvonečky s mašličkou. Jako jedlé ozdoby věším na nitě sušené meruňky, ananasové dukátky (kolečka, mají žlutá i zelená) a buráky (ve slupce). Myslím, že stromek vypadá hezky, ale je děsná piplačka s tím navazováním :-)
Lendulín

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
17.10.05 15:16

My peceme pernicky a zdobime maslickou. Nekdy i polevou, ale loni jsem nestihala, nebot klokan priletel na konci listopadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
509
17.10.05 17:42

Ahoj,
my také dáváme na stromeček slaměné ozdoby a k tomu perníčky. Moc hezká jsou i malá planá jablíčka. Také dávám skořápky od vlašských ořechů. Stejně je louskám kvůli pečení, tak si s pár dám záležet, aby se rozlouply hezky napůl, pak do nich dám červenou mašličku, aby udělala poutko, slepím je, některé obarvím zlatou barvou, některé nechám bez barvy a na stromečku vypadají moc krásně.

Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
17.10.05 17:55

Ahojky,
mně vždycky zbyde hora bílků a tak jsem jednou udělala sněhové pečivo, které ovšem nikdo nechtěl baštit:-) Tak ho věším na stromeček a vypadá to skvěle. Krásně ta bílá stromeček rozsvítí:-)
Albi+Anika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
17.10.05 21:25

Ahoj,

doteď jsme také měli jen slaměné a dřevěné věcičky, k tomu pomerančová, grepová a citronová kolečka + žlutý papír poskládaný a nastříhaný a nastrhaný „dovnitř“ stromku a různě po něm - prosvětlilo to..

Ale letos budem mít i svítivé lucerničky (máme ještě ty stoleté) + asi nějaké čokoládové figurky. Skleněné koule raději ne… Ale večer, aby ten stromeček nesvítil, to malé nemůžu udělat.. zvláště když ty lucerničky jsou různobarevné + vydávají teplé světlo… Kam se na ně hrabou současné nabízené produkty!! Tak jsem zvědavá, jak se to malé bude líbit..
PS S těmi limetkami to zkusíme letos, dobrý nápad na další barvu :-)

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
19.10.05 11:22

Ahoj holky,

moc děkuju za tipy na zdobení stromečku! Hlavní budou asi ty sušené plátky citrusů, nějaké mašle a taky se mi líbí ta myšlenka ozdobit stromeček sněhovým pečivem. Možná juknu na nějaké ty slaměné ozdoby, ale zdají se mi docela drahé. Uvidíme, třeba jsem se jen dívala ve špatném obchodu.

Tak ještě jednou díky a mějte se!

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zet
857
19.10.05 12:42

Ahojky,
já krájím pomeranče i citrony na plátky a dávám je na topení na igelit.pytlík - aby se mi topení neušpinilo a občas otočím. Myslím, že sušení trvá tak 3-4 dny a navíc provoní byt.
Jo a pak vylepšovák i malý konzervátor - natírám usušená kolečka lakem na nehty - nejlépe zlatým (vyznavačky přírodna - bezbarvým). Stačí třeba jen okraje nebo celé - a vypadá to moc hezky - taky jako přízdoba na dárky :D Jinak laky nepoužívám, takže vždy kupuji konkrétně pro tento účel nějaký zlevněný :wink:
Krásnou výzdobu
 Zet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
19.10.05 13:35

Holky,

diky za super napady - my jsme se s manzelem dohodli, ze letos si udelame posledni „bezdetne“ Vanoce, tak chci, aby i vyzdoba stala za to… takze se kazda rada hodi…

Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kdoviktera
19.10.05 13:39

Ahojky holky,

taky letos přemýšlím nad přírodně ozdobeným stromečkem. Mám pár slaměných ozdob z dřívějška, určitě nasuším nějaké citrony a pomeranče, ale hlavně!!! se podívám na trzích po dřevěných ozdobách. Švagrová je dává na stromeček už několik let a vypadá to úžasně. Nemá obyč přírodní zvonečky apod., ale krásný barevný lakovaný panáčky, andělíčky, koníky a autíčka. V minulých letech nějak nebyl čas, ale letos si s tím chci dát práci.

Katka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
19.10.05 14:36

Ahoj,
výborné nápady! Taky používáme nerozbitné ozdoby, voňavé perníčky, slaměné ozdoby a letos přidám i ty citrusové. A přidám jeden typ - navlékám střídavě šípky a vykrojená kolečka z pomerančové kůry, mezi nimi dělám uzlíky aby se „neslily“ a je to moc hezký řetěz. Taky chci zkusit z těch šípků navléknout na nějakou tvrdou šňůrku hvězdičky. Zatím mám představu, uvidím jaká bude realizace :)
Jen ty vánoční dárky kdyby opravdu nosil Ježíšek…
 Katka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí