Označování alergenů v restauracích

4471
1.2.16 11:28

Označování alergenů v restauracích

Zdravím všechny a zejména ty, kdo třeba vlastní restauraci a mají nastudovanou příslušnou legislativu. Jako spotřebitele a zákazníka mě zajímá, jak přesně by měly restaurace označovat alergeny v potravinách. Setkávám se se dvěma způsoby:

1. Restaurace má v jídelníčku u každého pokrmu uvedeny alergeny zpravidla čísly dle NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011. V takovém jídelním lístku se dobře orientuje a můžu si vybrat v klidu jídlo, které odpovídá mému zdravotnímu omezení.

2. Restaurace má klasický jídelák a na poslední straně seznam alergenů, z něhož však není patrné, která jídla obsahují který alergen. Takový seznam je mi samozřejmě k ničemu.

Samozřejmě by mně a mnoha dalším lidem vyhovovaly jídelní lístky z bodu jedna, avšak nevím, zda restaurace tuto povinnost mají. Pokud mají pouze povinnost informovat spotřebitele o seznamu alergenů, tak je celá směrnice na dvě věci podle mě…

Druhý dotaz je, zda to vůbec někdo kontroluje. V jedné restauraci měli jídla označená tím způsobem, že např. kuskus deklarovali jako bezlepkový, což není pravda. Měli tam takto dvě jídla vyloženě špatně označená, tak jak má pak člověk věřit zbytku?

Při poslední návštěvě restaurace jsem se slušně zeptala obsluhy, zda mají jídelák s alergeny (některé restaurace ho mají, ale např. jen v jednom vyhotovení), tak prej ne a informace mi podá obsluha. Vystřídali se mi u stolu 4 a každej mi tvrdil něco jiného stran alergenů. Nakonec přišel nějaký asi majitel nebo provozní a dost nervózně mi řekl, že alergeny u jídel uvedeny mít nemusí, že stačí, aby o nich informovala obsluha. Tak to by mě taky zajímalo, zda měl pravdu, když pomineme to, že obsluha nevěděla, která bije…

Z té uvedené směrnice (nebo co to je) jsem toho mnoho nepochopila, takže děkuji tomu, kdo mi to případně přeloží do srozumitelné řeči. :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

795
1.2.16 11:36

Často jsem se setkala že měli na ceduli napsáno že o alergenech bude informovat obsluha. Takže to asi mohou :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7531
1.2.16 11:36

Tak to jsem zvědavá na reakce zasvěcených, taky by mě to zajímalo ač nemám teda zdravotní problém. Se musím podívat jak to máme označeno v práci(nejedná se o restauraci, ale o provoz kde prodáváme pár připravovaných potravin).
Ono třeba co se týče lepku, nesmí označit ani restaurace jako bezlepkovou potravinu, pokud to sám výrobce neudává na obalu, protože při výrobním či skladovacím procesu to může tzv křížovou kontaminací přijít do styku s tímto alergenem. Což jsem taky dřív nevěděla

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7662
1.2.16 11:40

@LucaLuca Pan asi majitel měl pravdu, restaurace nemá povinnost uvádět alergeny na jídelním lístku, skutečně stačí, že požadované informace podá obsluha.
S takovým přístupem je ale každý provozovatel stravovacího zařízení sám proti sobě, protože v případě stížnosti nebo dokonce soudního sporu nemá šanci dokázat, že obsluha skutečně informace předala tak, aby jim zákazník bezchybně a plně porozuměl.
Pokud to nemají v jídeláku vypsané alespoň formou čísel alergenů s uvedenou legendou a pokud se obsluha jeví tak nekompetentně, jak jsi to popsala, je v takové situaci možná vhodné připomenout, že „Ohrozí-li provozovatel svým počínáním zdraví spotřebitele, uvádí ho v omyl apod., hrozí mu pokuta až 50 000 000 Kč.“ ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
58731
1.2.16 11:43

@LucaLuca musí je mít někde uvedené, ale není napsané kde.. takže v jídeláku jsou třeba jen čísla a někde na ceduli je, co to znamená.. já se vždy obsluhy ptám, zda je tam či není tam to či ono.. pokud nevědi, prostě je poprosím, ať se zeptají kuchaře..

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5983
1.2.16 11:48

Co jsem já často viděl, tak tam mají napsáno, že ve všem je všechno. Tím je to pro ně (skoro logicky) vyřešeno.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
260
1.2.16 11:49

Já se zase v mnoha restauracích setkala s větou typu:,,Všechny pokrmy mohou obsahovat některý z těchto alergenů: a seznam alergenů.´´ - tohle jednání je přípustné? Pokud jo, tak je to pak taky celé k ničemu… :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4471
1.2.16 11:51
@zuzka131313 píše: Často jsem se setkala že měli na ceduli napsáno že o alergenech bude informovat obsluha. Takže to asi mohou :think:

Obsluha řekla, že si mohu dát mrkvový krém. Pak přiběhla jiná paní, že mrkvový krém ne. Pak jiná paní mi doporučila cosi z mletého masa. Říkám: aha, mleté maso, to bývá zahuštěné strouhankou nebo žemlí, můžete mi to ověřit v kuchyni? Ověřila, lepek v tom byl. Tak by mě zajímalo, pokud informace může podávat obsluha, jestli se taky nějak vyžaduje, aby ty informace podávala kompetentně… :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4471
1.2.16 11:54
@Bersaba píše:
@LucaLuca Pan asi majitel měl pravdu, restaurace nemá povinnost uvádět alergeny na jídelním lístku, skutečně stačí, že požadované informace podá obsluha.
S takovým přístupem je ale každý provozovatel stravovacího zařízení sám proti sobě, protože v případě stížnosti nebo dokonce soudního sporu nemá šanci dokázat, že obsluha skutečně informace předala tak, aby jim zákazník bezchybně a plně porozuměl.
Pokud to nemají v jídeláku vypsané alespoň formou čísel alergenů s uvedenou legendou a pokud se obsluha jeví tak nekompetentně, jak jsi to popsala, je v takové situaci možná vhodné připomenout, že „Ohrozí-li provozovatel svým počínáním zdraví spotřebitele, uvádí ho v omyl apod., hrozí mu pokuta až 50 000 000 Kč.“ ;)

Tak asi se nebudu soudit, že jsem se kvůli někomu poblila. :mrgreen:
Poslední věta vypadá dobře, mohu se zeptat, odkud pochází? (Akorát nevím, když vytáhnu paragrafy v restauraci, jestli se pak vůbec ještě najím… :think: ) A u koho si mám stěžovat, aby těch 50 mio udělil? :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4471
1.2.16 11:57
@martina.se píše:
@LucaLuca musí je mít někde uvedené, ale není napsané kde.. takže v jídeláku jsou třeba jen čísla a někde na ceduli je, co to znamená.. já se vždy obsluhy ptám, zda je tam či není tam to či ono.. pokud nevědi, prostě je poprosím, ať se zeptají kuchaře..

Když jsou v jídeláku čísla, tak je to tralala. Každý si pamatuje číslo toho svého alergenu. Ale kolikrát to dotazování je na několikrát, ostatní se na mě dívají, co zas dělám, obsluha to stejně může splést… (Pletou si lepek a mlíko například, tak jak jim pak mám věřit?) Dost jsem si od té nové úpravy slibovala, ale je to skoro stejné jak předtím…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8936
1.2.16 11:58

Ono bohužel, obsluha a občas i kuchaři o tom ví prd a podle toho to pak vypadá. Já potřebuji pro dceru jídlo bez mléka a vajec. Když se ptám, dozvím se, že toto a toto jídlo je OK. V polévce pak plave vejce ( odpověd personálu - ale to je jenom žloutek, ne celé vejce!) a v omáčce smetana (odpověd personálu - ale to je smetana, ne mléko). Zákon je to pěkný, ale bohužel úplně k prdu, protože nikdo není ochotný ho dodržovat. Už na mě dokonce i jeden majitel řval, že ve všech jídlech jsou všechny alergeny, ať se táhneme najíst jinam, že oni se nenechají buzerovat :roll:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4471
1.2.16 11:59
@kaktusik píše:
Já se zase v mnoha restauracích setkala s větou typu:,,Všechny pokrmy mohou obsahovat některý z těchto alergenů: a seznam alergenů.´´ - tohle jednání je přípustné? Pokud jo, tak je to pak taky celé k ničemu… :nevim:

No právě.

@Ivan PPZ píše:
Co jsem já často viděl, tak tam mají napsáno, že ve všem je všechno. Tím je to pro ně (skoro logicky) vyřešeno.

A ten, kdo něco nemůže, tak ať jim tam neleze. :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8936
1.2.16 12:00
@Ivan PPZ píše:
Co jsem já často viděl, tak tam mají napsáno, že ve všem je všechno. Tím je to pro ně (skoro logicky) vyřešeno.

Přesně tak, oni jsou takhle chráněni a radši přijdou o zákazníky, než by se trochu snažili. Dle majitelů restaurace je to buzerace a oni jsou strašní chudáčci :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
58731
1.2.16 12:10
@LucaLuca píše:
Když jsou v jídeláku čísla, tak je to tralala. Každý si pamatuje číslo toho svého alergenu. Ale kolikrát to dotazování je na několikrát, ostatní se na mě dívají, co zas dělám, obsluha to stejně může splést… (Pletou si lepek a mlíko například, tak jak jim pak mám věřit?) Dost jsem si od té nové úpravy slibovala, ale je to skoro stejné jak předtím…

je to o ničom, vim sama, jak slíbí, že v tom mléko není a frk, donesou to se šlehačkou, že :zed: njn, chce to hodně vybírat.. u nás jsou restaurace, kde fakt mají jídla přímo pro alergiky, ještě rozepsané, co z čeho atd.. ale takových je fakt málo.. ale např v ostravské zoo je restauračka, kde mají komplet bezlepkové menu atd.. :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5983
1.2.16 12:10

Já vím, že je to blbé. Ale pokud má člověk nějaký takovýhle problém, tak se musí primárně postarat sám. Je mi jasné, že v té hodspodě to kolikrát ani nemusí být naschvál, nebo neochota, jen prostě „netušej“. Postupem času si musím najít podniky, kde jsou schopni/ ochotni. Třeba v Praze je to asi o dost jednodušší, to chápu.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama