Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda nevíte, jak to chodí s paragrafem na maželku na
neschopence.
Jsem na neschopence skrz rizikové těhotenství a ke všemu nemocná, manžel
si chce na mě vzít paragraf, aby se o mě mohl starat.
Proto sháním informace z osobních zkušeností, jak to s ním chodí. Kolik
dní má nárok na paragraf, jak je to placené(když je státní zaměstnanec
u vězeňské služby) a zda se do toho počítají víkendy, když dělá
pouze od po-pá, zda na něj můžou přijít na kontrolu a kdo ten paragraf
vystaví.
Předem děkuji za Vaše odpovědi.
Vendula
Paragraf na manželku na rizikovém těhotenství - info
Tak pokud je tvůj stav tak vážný, možná bys měla zvážit hospitalizaci. Jinak placený paragraf je 9 dní.
@Adelka951 píše:..a mohu se zeptat - kdybych byla na rizikovém těhotenství a doma bylo malé dítě? Tedy by chlap musel doma zůstat opravdu dlouho - jak to potom je? Nevíš??
Tak pokud je tvůj stav tak vážný, možná bys měla zvážit hospitalizaci. Jinak placený paragraf je 9 dní.

@Petrušačka píše: ..a mohu se zeptat - kdybych byla na rizikovém těhotenství a doma bylo malé dítě? Tedy by chlap musel doma zůstat opravdu dlouho - jak to potom je? Nevíš??
Co já vím, tak se to dělá tak, že po skončení paragrafu musíš jít, tedy muž, aspoň na jeden den do práce a pak zase paragraf.. A dokola.
Paragraf může mít jak dlouho chce, ale placených je 9 dní. Druhá možnost pak je jak píše @catchthem, musel by jít na den do práce a pak by měl zas 9 dní placených
@catchthem píše:
Co já vím, tak se to dělá tak, že po skončení paragrafu musíš jít, tedy muž, aspoň na jeden den do práce a pak zase paragraf.. A dokola.
Ty jo, cože? …a když je žena v nemocnici - na rizikovém
těhotenství?
To je nějaké divné, že by se to
muselo dělat pořád dokola takto… Tam to bude asi nějak jinak…
Na paragrafu může být i dýl jak devět dnů - ovšem zaplaceno dostane jen těch devět. Myslím, že nic moc se nedá vymyslet, je to tak.
@catchthem píše:
no jo, ale v tom pripade musi byt na kazdem novem paragrafu nova diagnoza…
@Petrušačka píše:
Ty jo, cože?…a když je žena v nemocnici - na rizikovém těhotenství?
To je nějaké divné, že by se to muselo dělat pořád dokola takto… Tam to bude asi nějak jinak…
ne, je to stale stejne. holt se musi zapojit siroka rodina, soukroma skolka nebo dovolena atd.
@Petrušačka píše:
To je nějaké divné, že by se to muselo dělat pořád dokola takto… Tam to bude asi nějak jinak…
Ano, bude to jinak, bude stále na tom jednom jednom paragrafu a od 9 dne bude doma zadarmo… to jsou přesně ty případy, na které má mít člověk finanční rezervu.
Můj šéf to takhle pytlíkoval 2 měsíce. Doma měl 2leté dítě a manželka těhotná, ale těhotenství vysoce rizikové. Poslední 2 měsíce musela ležet v nemocnici. Takže její manžel byl 9 dnů doma na paragrafu, pak šel na den do práce a dítě hlídala jedna z babiček, a pak zase doma. Docela mazec jako. Ale nic nenaděláš.
@nozu píše:
no jo, ale v tom pripade musi byt na kazdem novem paragrafu nova diagnoza…
Přesně. Nemůže být paragraf s pauzou 1 dne vystaven na stejnou diagnózu. Respektive může, ale nebude proplacený.
@Petrušačka píše:
Jo, kvuli tomu ma mit ta rodina nejake financni rezervy, protoze dlouhodobe nemocna zena (idealne jeste nevydelavajici) s malym ditetem, to je nejvetsi financni past pro rodinu.
@j.a.n.i1 píše:
Ano, bude to jinak, bude stále na tom jednom jednom paragrafu a od 9 dne bude doma zadarmo… to jsou přesně ty případy, na které má mít člověk finanční rezervu.
Tak nejak, dlouho mne trvalo pobrat, proc idelane mit rezervu 6 mesicnich platu. Ale staci mit male dite, o ktere se musi nekdo postarat a pokud je zena dele mimo a musi se starat muz, tak je rezerva spotrebovana hned. A to se rika, co bude clovek delat, kdyz mu odejde pracka. Ha ha.
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.