Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Těch rozdílů je víc, ale ten nejdůležitější se týká vztahu matky k dítěti. Tento vztah se vyvíjí už v průběhu těhotenství a po porodu mateřské city propukají naplno. K neoplozenému vajíčku si většinou žena žádný citový vztah nevytvoří. Další rozdíl se týká otce, kterého většinou matka zná a i k němu se vytváří nějaký vztah. V případě darování otce neznáš a neřešíš.
Ty opravdu nevidíš rozdíl mezi tím, když přijdeš o dítě a když přijdeš o vajíčko?
@kalamitaa píše:
Těch rozdílů je víc, ale ten nejdůležitější se týká vztahu matky k dítěti. Tento vztah se vyvíjí už v průběhu těhotenství a po porodu mateřské city propukají naplno. K neoplozenému vajíčku si většinou žena žádný citový vztah nevytvoří. Další rozdíl se týká otce, kterého většinou matka zná a i k němu se vytváří nějaký vztah. V případě darování otce neznáš a neřešíš.Ty opravdu nevidíš rozdíl mezi tím, když přijdeš o dítě a když přijdeš o vajíčko?
Vážně nevidím, protože z toho vajíčka vznikne hotové dítě s geny té, která darovala a 9 měsíců je vlastně, když to řeknu blbě takové „nic“ oproti celému životu.
@Bondatrova píše:.. ubohost společně s předsudky a povýšenectvím.. booože.
Darování vajíček, spermatu je nechutný byznys, nic jiného než byznys.
Dozvědět se, že jsem z darovaného vajíčka/spermatu, tak si připadám jak prašivý pes a nepochopila bych svoje bio rodiče, proč to kdy udělali.
Je mi z tohoto zle.
@lekarnicka28 píše: .. ubohost společně s předsudky a povýšenectvím.. booože.
Každý to máme v životě hozené jinak, netřeba nazývat ubohostí a předsudky a povýšenectvím ![]()
Vždyť je tady tolik opuštěných dětí, které na ženy, které nemohou mít děti čekají, to je šlechetný čin adoptovat dítě, velmi šlechetný.
@Bondatrova No, opuštěných dětí tu je možná hodně… právně volných k adopci z nich minimum.
@Bondatrova píše:
Vždyť je tady tolik opuštěných dětí, které na ženy, které nemohou mít děti čekají, to je šlechetný čin adoptovat dítě, velmi šlechetný.
a tam už ti nevadí jaké geny dítě má..že taky jednou bude hledat svoje pravé rodiče? opravdu nerozumím..nevidím rozdíl mezi adopcí a dítěti z darované spermie - vajíčka.. ![]()
@smurfka píše:
nevidím rozdíl mezi adopcí a dítěti z darované spermie - vajíčka..
Já rozdíl vidím, to z darovaného vajíčka či spermie má jednoho z rodičů biologického a okolí nic netuší, takže mu to žádný dobrák nevhodně nesdělí ![]()
Já když nad tím přemýšlím, tak mi ta adopce připadá lepší. Já, kdybych se jako dítě dozvěděla, že jsem z darované spermie/ vajíčka, tak bych asi automaticky a podvědomě přilnula k tomu rodiči, který by byl se mnou spřízněný geneticky. Neprošla jsem si tím, ale je to můj subjektivní pocit.
U adopce je to mezi rodiči fifty fifty.
@hanyny No, fifty fifty to možná je, ale zas to dítě je v tu chvíli úplně cizí… u darování má alespoň ke komu přilnout.
@j.a.n.i1 Já znám několik pěstounských rodin, které mají děti v péči, ty dětí to ví od prvopočátku a své náhradní rodiče milují moc, takže přilnout mají ke komu a nemusí řešit, že k tomu jednomu mají tak nějak blíž.
To je věc názoru, ani jedna jsme tím neprošla, tak těžko soudit, já jsem psala, že je to můj subjektivní pocit, když se vžiju do té situace. Prostě kdyby byl biologicky jen jeden rodič můj, tak vím, že bych toho červíka v hlavě měla celý život.
@hanyny píše:
@j.a.n.i1 Já znám několik pěstounských rodin, které mají děti v péči, ty dětí to ví od prvopočátku a své náhradní rodiče milují moc, takže přilnout mají ke komu a nemusí řešit, že k tomu jednomu mají tak nějak blíž.
To je věc názoru, ani jedna jsme tím neprošla, tak těžko soudit, já jsem psala, že je to můj subjektivní pocit, když se vžiju do té situace. Prostě kdyby byl biologicky jen jeden rodič můj, tak vím, že bych toho červíka v hlavě měla celý život.
Já taky a přemýšlela bych, proč moje biologická matka darovala vajíčka úplně cizí paní, proč nemohu žít s ní a se svými pravými sourozenci.
Prostě je to pro mě takové citlivé.
@Bondatrova píše:
Já taky a přemýšlela bych, proč moje biologická matka darovala vajíčka úplně cizí paní, proč nemohu žít s ní a se svými pravými sourozenci.Prostě je to pro mě takové citlivé.
Protože se darují vajíčka a spermie, které by za normálních okolností byly odsouzeny k záhubě a to z důvodu, že jejich původní majitelé neměli v úmyslu zplodit dítě zrovna z tohoto „genetického materiálu“. Takže pokud by nedošlo k dárcovství, stejně by žádné dítě nebylo.
@Bondatrova mít něco jinak je jedna věc, ale vykřikovat o prašivých psech a jak je ti z toho zle je druhá.. Naštěstí jsem toto nezažila a řešit nemusela, ale neodsuzuju a neurážím ten jiný přístup a řešení.. Nikdo z těch, kdo nakonec mají dítě z darovaného, to neplánoval a nechtěl.. většinou k tomu dospěli po mnoha letech, zklamávání a marných nadějí.. takový salámový efekt, pochopí jedině kdo zažije.. A přesně kvůli tobě podobným lidem, kteří jsou s úsudkem raz dva hotoví, dítě se jim povedlo raz dva a nebo ho ani až tak moc nechtějí, to pak tyhle páry radši tají.
@Bondatrova píše: …přemýšlela bych, proč moje biologická matka darovala vajíčka úplně cizí paní, proč nemohu žít s ní a se svými pravými sourozenci.
Protože tvoje matka dítě už nebo ještě nechtěla a nebýt té cizí nešťastné paní, nebyla bys na světe vůbec.
@lekarnicka28 píše:
@Bondatrova mít něco jinak je jedna věc, ale vykřikovat o prašivých psech a jak je ti z toho zle je druhá.. Naštěstí jsem toto nezažila a řešit nemusela, ale neodsuzuju a neurážím ten jiný přístup a řešení.. Nikdo z těch, kdo nakonec mají dítě z darovaného, to neplánoval a nechtěl.. většinou k tomu dospěli po mnoha letech, zklamávání a marných nadějí.. takový salámový efekt, pochopí jedině kdo zažije.. A přesně kvůli tobě podobným lidem, kteří jsou s úsudkem raz dva hotoví, dítě se jim povedlo raz dva a nebo ho ani až tak moc nechtějí, to pak tyhle páry radši tají.Protože tvoje matka dítě už nebo ještě nechtěla a nebýt té cizí nešťastné paní, nebyla bys na světe vůbec.
souhlasím ![]()