Péče po mrtvici

209
24.3.22 19:49

Péče po mrtvici

Dobrý den, chci se zeptat, jestli má někdo zkušenost o péči o rodice po mrtvici doma.

Mamka 63 let je na rehabilitačním oddělení, na levou stranu necítí, vidí spatne a má stále plinku. Cvici s ní atd. Jen už mě kontaktovala sestra, že by bylo fajn semnou probrat následnou péči až mamku pustí. Zatím nevím kdy ji pustí, ale aby to bylo už v řešení.
Problem je, že mám garsonku, psa a sem bez auta.. Nedovedu si představit mít tady mamku na vozíku nebo choditku a za další nedokážu si představit život s minimem na oseteovacce, je mi 30 let.
Brachhove jsou 400 km a ani jeden si ji nemůže vzít.
Napadá mě kontaktovat lázně Darkov, máte s něma zkušenost?
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
307
24.3.22 20:00

Zkuste Košumberk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
24.3.22 20:01

Zkontaktuj se u vas s nekym (Charita,.Cerveny kriz apod.), kdo dela domaci peci, a nech si vysvetlit, jake mas moznosti.
Mohou k vam dochazet, pomucky pak pres pojistovnu a Urad prace.
I socialni odbor na urade by te mel umet nasmerovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76686
24.3.22 20:15

@MadammeLu tak lázně by mamce měl indikovat ošetřující lékař, po mrtvici určitě má nárok - obrať se na lékaře,
a pak hrozně záleží na mamky povaze - já znám jednu ženu po mrtvici, mé mamky sestřenice - nikdo by na ní nic nepoznal, protože to v těch lázních rozcvičila, říkala nám, že to cvičení hrozně bolí a chlapi to nechtějí cvičit, švindlují to a úplně zazdívají - proto pak chlapi „tahají nohu“, a je fakt, že mužů po mrtvici znám víc a každý z nich určité následky - necitlivost ruky a nohy na jedné straně mají,
takže lázně skutečně můžou být velice přínosné, ale musí mamka chtít a mít silnou vůli s tím bojovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76686
24.3.22 20:16

@MadammeLu a ještě - ty lázně jsou nejlepší co nejdřív po nemocniční léčbě, čím dřív začne cvičit, tím líp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
24.3.22 20:21

@stinga to ona právě chce hrozně do lázní. A žila v Egyptě a chce se tms vreatit takže ona je až moc akční

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
24.3.22 20:25

Určitě nějaké lázně, kde mají rehabilitační ústav - kromě Darkova jsou skvělé třeba Klimkovice.

Ideálně aby nastouila co nejdřív.

Pokud tam bude nějaká prodleva, domluv domácí péči - taky by na ní měla mít nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76686
24.3.22 21:28
@MadammeLu píše:
@stinga to ona právě chce hrozně do lázní. A žila v Egyptě a chce se tms vreatit takže ona je až moc akční

tak to je super, to že chce znovu aktivně žít, jí pomůže překonávat ty bolesti při cvičení, slyšela jsem také, že dobré jsou Klimkovice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
24.3.22 23:27

V Klimkovicích je možné využít speciální neurorehabilitaci - cvičení ale neproplácí zdravotní pojišťovny. Maminka může absolvovat pobyt v lázních nebo rehabilitačním ústavu hrazený pojišťovnou, a nebo si ještě v Klimkovicích připlatit speciální intenzivnější cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
25.3.22 07:14

Myslím, že inkontinence je kontraindikace lázeňské léčby. Budeš muset ještě na nějaký čas mamku někam dát, v nejhorším LDN a mezitím pořešit to bydlení. Ona jistě taky á nějaký byt, tak prodat vyměnit za větší nebo dva vedle sebe. Nebo mamku nechat někde v domě s pečovatelskou službou už napořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
25.3.22 12:18

Ano, pokud trpí inkontinencí, nemůže absolvovat lázeňskou léčbu. Maminka ale může na pobyt do rehabilitačního ústavu - Odborný léčebný ústav (Hrabyně, Chuchelná, Košumberk, Darkov), a v případě inkontinence nebude mít vodní procedury - pouze vířivku na ruce nebo nohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty