Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, jdu si k vám pro radu jak na dorta…při dnešní ceně dortů jsem se rozhodla že zkusím svým holčičkám upéct k narozeninám dort. Nikdy jsem dort nepekla, chybí mi pár rad jak na něj..zato tvořivosti a představivosti mám nadmíru
.Zde ty otázky: v sobotu je oslava, jaký den nejlépe mám začít péct korpus, jaký den mazat a zdobení tedy zřejmě asi v pátek. Dort bude potažený mandlovkou, kterou již mám nachystanou, oslava je až za 2 týdny a nevím zda jsem se s mandlovkou neukvapila ji dělat takhle dopředu, ale vyčetla jsem že se může udělat s předstihem. Chtěla jsem zjistit tak se s tím pracuje, jak dělat figurky atd…hmotu mám celkem lepivou a trochu se roztéká, tak asi ještě do ní přidat sušené mléko že? A figurky můžu začít dělat kdy? Také až v pátek nebo můžu už si třeba modelovat od středy? Jde o to aby třeba neztvrdly…předem děkuji moc za rady ![]()
Ve středu peču korpus, vychladlý zabalim do folie a šup s ním do lednice. Ve čtvrtek promazávám a omazávám, opět do lednice
a v pátek potahuju a zdobim
jinak předpokládám, že nemáš mandlovku (marcipán),ale mléčnou hmotu, když chceš přidávat sušené mléko
vyčkej do pátku, mléko nasaje tekutiny a budes mít co dělat, abys ji znovu propracovala
figurky si můžeš udělat dopředu, ale ano, oschnou..a s hmotou pracovat alespoň s den uleželou, jinak se prostě bude lepit ![]()
Teď čtu, že jd oslava až za dva týdny..tak hlavně tu hmotu dostatečně zabal, ať nevysychá
dávám dva sáčky na mrazení a ještě to celé zavřu do hermeticky uzavíratelné dózy ![]()
Nejsem profik, ale dle mych zkusenosti pecu, mazu, potahuji vetsinou 1 den predem a staci to, aby se dort ulezel. Kupuju si profi potahovku a ta se nehne ani 3den, takze by to slo i o 2 dny dopredu, s domaci nemam bohuzel zkusenosti. Pokud se rozteka, tak bych asi potahovala az co nejpozdeji a hodne pri valeni podsypavala. Figurky jsem zvykla si pripravit klidne par dni predem, ale musi se dobre zabalit, aby nevyschly a neztvrdly. Hodne stesti ![]()
Ahoj. Já bych ve čtvrtek pekla korpus, v pátek přes den naplnila dort, dala aspoň na 2 h do lednice a večer dozdobila (kdyby byl čas, tak dozdobila i v sobotu ráno). Potahovku je dobré dělat dopředu, líp se s ní pracuje. Ale dva týdny je celkem dost, určitě pořádně zabal. Předpokládám, že víš, že pod potahovku musí být vhodný krém (ne šlehačka, tvaroh, kysaná smetana atp). Figurky bych udělala den dopředu, aby trochu vyschly a držely tvar, ale ne zas moc, aby nepopraskaly. Ale ve středu je taky OK.
Ve čtvrtek bych upekla korpusy, v pátek promazala a potáhla a udělala figurky, tak to většinou dělám já a případně v sobotu udělat poslední úpravy, dozdobit, dát svíčky atd. Záleží na zručnosti, někdy dělám vše v jeden den, den před oslavou a i tak se dortík hezky rozleží. Do potahovky bych to sušené mléko přidala před tím, než si jí propracuješ na potahování.
@BarkingPaw můžu tě poprosit ještě do čeho ty figurky balíš? bude stačit třeba jen uzavřít do dózy? mám obavy když je dám do sáčku že se mi pochroumaj
…čas na dorta mám celé dopoledne a kousek odpoledne kdy je starší ve školce a mladší (1 rok) jak moc bude hodná
a cca 2 hodinky večer…děkuji všem za rady…ráda bych ty figurky dělala nějak trochu předem, chci si s nima vyhrát a aby k něčemu vypadali, plácat je všechny v pátek to mám obavy aby za něco stáli, bude jich celkem pět + kytky a nějaký dozdoby na dortu…asi jsem si vzala pro začátek velké sousto ale nějak se začít musí
…a děkuji všem za rady, snad to dopadne dobře a holčičky se dočkají dorta..nevím kde bych pak v sobotu hledala náhradu kdyby se opravdu nepovedl ![]()
@hanulka.iks jojo je to mléčná hmota…a korpus když upeču ve středu tak bez problému vydrží do soboty? tak tu mléčnou hmotu znovu propracuju ještě se sušeným mlékem ve středu…a barvíte hmotu těsně před modelováním?
Takže oslava v sobotu…no já osobně mám ráda, když jsou dorty čerstvé, a tak bych korpus dělala asi ve čtvrtek navečer s tím, že bych ho ještě večer promázla, dala náplň, tak aby mi přes noc ztuhl a v pátek ráno se dal potáhnout, nazdobit. Takhle to budeš mít na pohodu (jinak ale dá se to stihnout i za den, ale pokud je to tvůj první dort, raději takhle si to porozděluj a budeš mít klid)
@ježourek x.x.x píše:
@hanulka.iks jojo je to mléčná hmota…a korpus když upeču ve středu tak bez problému vydrží do soboty? tak tu mléčnou hmotu znovu propracuju ještě se sušeným mlékem ve středu…a barvíte hmotu těsně před modelováním?
Pokud bych měla celý pátek volno na dort, tak ve čtvrtek upéct korpus, v pátek ráno prokrojit a dát krémy. Nechat ztuhnout do odpoledne. Pak potahovku a dozdobit. Pokud bych to v pátek nestihla, tak bych upekla už ve středu večer.
Figurky dělám tak 4 dny dopředu.
Ta hmota by příští týden měla být hodně tvrdá. Myslím, že další mléko nebude třeba. Když je moc tvrdá, dej ji na chvilku do mikrovlnky, ať povolí. Barvím chvilku před výrobou, používám gelové barvy.
@ježourek x.x.x píše:
Jj vydrží bez problémů
beztak ho mám vlastně pořád v lednici..myslím, že přidávat mléko nebude třeba
než chci s hmotu pracovat, dám ji v sáčku na pár sekund do mikrovlnky a namočenýma rukama (ne mokrýma, spíš jen vlhkýma) propracuji..pokud přece jen lepí, trošku podsypu podsypovým cukrem
a barvím těsně před tím, než tu barvu potřebuju ![]()
@Lena007 právě čas je jen dopoledne a chvíli večer. Hmota v lednici je dost tuhá, ale včera jsem zkusila kousek vytáhnout a vyzkoušet si vymodelovat figurku a jak byla v teple tak dost lepila a figurka se trošku roztékala. Ale děkuji za rady, nejprve tu hmotu zkusím a když bude i přes uležení lepit tak pak teprva dám mléko…gelové barvy nevím zda u nás seženu a přes net objednávat nechci už kvůli poštovnému…myslím že by se dalo barvit i potravinářskými barvami ne kdybych nesehnala gelovky?
Ještě jsem se vás nezeptala na poměr sušeného mléka a moučkového cukru? někde dávají půl na půl a já dělala podle receptu co měl dobré recenze 400g mléka a 800g mouč. cukru…může to být i tím že hmota tak lepí?
@ježourek x.x.x
Vetsinou balim do potravin. folie a pak do uzaviratelnych sacku/dozy. Ale nemam vubec zkusenost s domaci hmotou. Na narocnejsi motivy/dekorace pak muzu doporucit spesl hmotu na ne. Je krasne pevna, neni tak nachylna na teplo, da se s ni krasne vyhrat a dlouho tvorit aniz by zmekla.
@ježourek x.x.x já mám recept opravdu půl na půl a je to nejlepší, co jsem vyzkoušela (teda když nepočítám kupovanou potahovku, ale ta nám nejede chuťově
) můžeš napsat celý recept?
zajímá mě to, protože podle mě se cukr spíš rozpustí, než aby nasál vlhkost a právě proto může pak hmota lepit
ale hrozně důležité je i množství vody, stačí opravdu jen trošička navíc a už je to moc..ale teď mě napadá, že i chuťově musí být pak hmota neskutečně sladká ![]()