Pečení s kypřicím práškem - nedaří se mi

11478
27.3.16 22:16

Pečení s kypřicím práškem -nedaří se mi

Ahoj holky, už jsem na budku. V poslední době se mi nedaří bábovky třené, tvarohová těsta atd, taková, co jsou kypřená práškem o pečiva. Pečivo mi v troubě krásně naskočí, ale po vyndání z trouby postupně klesne a uvnitř vypadá sražené. Nedej Bože, když přidám něco celozrnky. Jako sníst se to dá, no ale :nevim:.
V pečení nejsem nepoužitelná, kváskové veci, kynutá těsta z droždí i cukroví zvládám v pohodě.
Nevítě někdo, proč se mi tohle děje? :zed: :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

12156
27.3.16 22:24

@Genovesa možná blbost ale dost mi to delala různá teplota surovin…tzn mam odzkousene ze s prdopečem se nejlépe děla kdyz ma vše stejnou pokojovou teplotu. Fakt si vše vyndám na linku a nechám klidně par hodin a pak jdu péct - zrovna včera takto beránka a povedl se úžasné ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
27.3.16 22:25

Ahoj nejsem tedy žádný odborník ale něco napeceno uz taky mam, tak snad pomůžu.

  • Kyprici prášek začíná pracovat po kontaktu s jakoukoliv tekutinou, takže je třeba rychle dat do trouby
  • ja radši používám sodu, ta reaguje až v teple troubě a nemusí se s ni tak spěchat
  • s testem by se nemělo,,drcnout", např při dávání do trouby
  • do každého těsta přidávám špetku soli…ta by prave měla těsto udržet naskocene

Jinak me napadá snad již jen špatný (zvetraly) kypr. prasek, nebo recept-špatne poměry surovin… :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
11478
27.3.16 22:33

@saadet Díky, vyzkouším.
@Marie432875 Díky, zkusím sodu i tu sůl. Ono ten prdopeč je nově koupený, já jsem dlouho testovala bio kypřicí prášky a nedařilo se mi, tak jsem se vrátila ke klasice. Recepty mám původní, nedaří se mi až v poslední době - pár měsíců. No uvidíme :nevim:.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2050
27.3.16 22:37

Ty jo, tak to se mi ještě nestalo. Občas je to tuhé, když zapomenu dát ten kypřící prášek. Naopak s tou sodou mi to tak nenaběhne a někdy to má takovou nahořklou pachuť, tak tu radši moc nedávám. Dělám vše jednoduše, naházím do mísy, prošlehám šlehačem a šup s tím do trouby. Jedině snad, dáváš prdopeč do mouky?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
737
27.3.16 22:41

Já mám podobný problém…několikrát jsem zkoušela buchtu z kefíru (pokaždé jiný recept) a jak píše Genovesa, naskočila a pak spadla :( Mrkvová buchta to samé. Jednou se mi zdrcla i bábovka, kterou mám vždycky na jedničku.
Suroviny nedávám studené, prdopeč jen nerozdělaný ani neotálím s „šoupnutím do trouby“. Sůl tedy do třeného nedávám - zkusím.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11478
27.3.16 22:43

@xstrasilka Nasypu do robotu na mouku.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11478
27.3.16 22:43

@Reniii No, aspoň nejsem sama :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1052
27.3.16 22:45

Nevím, jak celozr. mouka, ale obecně

  • vše stejnou teplotu
  • míchat suché se suchým, mokré s mokrým a pak teprve dobromady
  • nedrcnout při manipulaci
  • pokud možno, neotevírat během pečení dvířka
  • nchávám dopéct, jakoby dotáhnout ve vypnuté troubě, malnko pootevřené, cca posledních 10 min, aby nedošlo k teplotnímu šoku a pokud nemusím jinak, nechávám v troubě zcela vychladnout

I tak to trošku spadne, ale žádné zdrcnutí, ani extra velké spadnutí se nekoná…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2050
27.3.16 22:47

@Genovesa Tak to je fakt divný… Já dávám nejdřív tekuté věci (musím rychle, když je čas, takže si nic nevyndavám, aby to mělo stejnou teplotu), pak mouku s prdopečem, ani vajíčka nešlehám extra, sníh z bílků výjimečně a vždycky v pohodě. Používáme obyč prdopeč, žádné značkové. Tak hodně zdaru, ať už to dopadne příště dobře.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22575
27.3.16 23:02

Mívám podobný problém u určitého typu buchet, taky s prdopečem. Myslím si, že dělám nějakou technologickou chybu ohledně pečení, jak tu holky píší, teplotní šoky…Mám podezření, že je zle, když dávám do více předpečené trouby, možná vadí i občasné otevření dvířek…Každopádně kynutá těsta mi tohle nedělají.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11478
27.3.16 23:45

@pe-terka No, to mně taky ne. Peču i chleba a v pohodě.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11478
27.3.16 23:45

Děkuju za rady dámy :kytka:. Zítra vypíšu do sešitu stěžejní body. To abych nezapomněla. A to by v tom byl čert! :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22575
27.3.16 23:51

@Genovesa Jsem zvědavá, co odhalíš…mě už se to taky párkrát stalo, buchta po vyndání zdrclá…A dodnes nemám úplně jasno :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
17514
28.3.16 00:39

Nemáš novou troubu? Já se teď vyvztekala s odpalovaným těstem. Už jsem ho napekla mraky a vždycky v pohodě a v týdnu jsem větrníky dělala poprvé v nové troubě a první plech úplně tragický, druhý o trochu lepší, ale i tak to dost po vyndání spadlo. Já tedy asi tuším, v čem byla chyba - vyndala jsem je brzo, vevnitř byly ještě málo, jen nevím, jestli to vychytám tak, aby se to neopakovalo, protože zvenku už byly pečené dost, jen vevnitř málo :nevim: A taky se mi v nové troubě nevede třepací buchta. Dělám jí v nízké vroubkované formě, v předchozí troubě jsem jí napekla desítky ne-li stovky naprosto bez problémů a teď se pokaždé tváří sdrcle :pocitac:
Nicméně ostatní dopadá dobře (peču celkem často) a to navzdory tomu, že podle výše psaného bych měla mít spadlé všechno :mrgreen: - do většiny těst házím suroviny napřeskáčku a rovnou z lednice, prášek sypu rovnou do těsta, výtvor vždy vystavím teplotnímu šoku a leckdy i nešetrnému zacházení ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama