Pečení z hladké špaldové mouky

24.10.20 13:24

Pečení z hladké špaldové mouky

Dobrý den, prosím mám na Vás dotaz. Začala jsem pect s hladkou spaldovou moukou, bohužel výsledek vždy katastrofa. Testo gumové, srazene a na povrchu tvrdé jak beton.. Nakonec jsem se dozvěděla, ze prý saje jinak než klasická psenicna a je hutnejsi (ačkoliv na obalu píšou, ze se dá nahradit ve stejném množství jako klasická)..
Mám v plánu zkusit z ní upéct cukroví.. Prosím poradil by mi někdo, zda se dá opravdu při cukroví nahradit ve stejném množství? A pokud mate nějaké osvědčené recepty, byla bych za ne moc vděčná.. :kytka: Mám recepty na klasické cukroví, ale po tom, co mi děla při pečení buchet se bojím, co to udělá s cukrovim na Vánoce.
Předem Vám moc děkuji za rady :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
278
24.10.20 13:44

Peču jedině z hladké špaldové (buchty, koláče, dorty, cukroví, housky, bílý chléb,…) a chová se úplně stejně jako běžná pšeničná. Nic v receptech neměním, dokonce používám hladkou i tam, kde je psaná polohrubá.
P. S. Používám ji z důvodu silné intolerance běžné měkké pšenice

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
50934
24.10.20 13:48

Pouzivam casto hladkou i hrubejsi spaldovou na vareni i peceni a problem nemam.
I cukrovi delam. Mi prijde chutnejsi. Vetsinou v receptu prohodim proste mouku.
Na testa mam mixer, takze nic rucne nehnacam.
I dnes jsem delala spaldovy knedlik k rajske.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
194
24.10.20 13:49

Ja psenicnou ani doma nemam, na vse pouzivam jen hladkou spaldovou a nikdy nebyl problem

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
13577
24.10.20 13:53

Taky z ní obcas pecu a nevidím rozdil v chovani oproti bezne mouce.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
19681
24.10.20 13:54

Taky používám spaldovou a nic na receptu nemenim, je to stejne jako s obyc bilou moukou, spousta receptů je s ni mnohem chutnejsi.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
50934
24.10.20 14:00

Zitra chci delat kolacky.
https://www.recepty.cz/…kolace-13461
Opet pujdu dle receptu, jen prohodim mouku, ze pouziju spaldovou hladkou. Nejcasteji kupuji v Lidlu. Mi se s ni dobre pracuje.
Tohle je treba muj pleteny spaldovy makovy zavin.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
8472
24.10.20 14:10

Pouzivam pouze spaldovou, delam z ni vsechno a v pohode. Kupuju jemne mletou celozrnnou od Bioharmonie nebo bilou hladkou Pernerku.
V tech vyrobcich byvaji dost rozdily, tyhle mam osvedcene.
Ale recepty nikdy neberu doslova, pokud ma testo nevhodnou konzistenci, tak pridavam/ubiram jak je potreba.
U cukrovi se recepty nekdy dost lisi, tak si vyberu tri duveryhodne a nejak to zprumeruju.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3983
24.10.20 14:15

Vždyť špalda je pšenice, žádný rozdíl ve finále nemáš šanci poznat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
50934
24.10.20 14:19
@Zumpa píše:
Vždyť špalda je pšenice, žádný rozdíl ve finále nemáš šanci poznat.

Ale asi pusobi lip na zazivani. Nemuzu klasicke psenicne vyrobky. A spaldovka ani zitna mi zle nedela.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
160
24.10.20 14:23

Taky pecu ze spaldove a je to uplne stejne :pankac:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2594
24.10.20 17:53

Používám jen špaldovou, hladkou a celozrnnou. Používám stejně jako klasickou pšeničnou, jen u pečení chleba v pekárně musím těsto zkontrolovat a občas přidat o fous víc tekutiny.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5609
25.10.20 09:32

Mám ráda vánoční cukroví z celozrnné špaldové mouky, ale dávám jen cca 1:1 s bílou hladkou moukou. Když se dala jen ta celozrnná špalda, tak to těsto už mělo výrazně jiné vlastnosti a pak to třeba nešlo vyválet/vykrájet/drobilo se to…apod. To by pak asi chtělo origibál recepty pro celozrnnou špaldu…a ty nemám. (nepátrala jsem)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama