Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Najmout si nějakou pečovatelku nebo nějakou paní ze vsi, která je třeba v důchodu, ale čiperná a má zkušenosti, aby babičce pomohla…dát za to ty peníze, co by stál duchodak, příspěvek na péči…
@Tarinka píše:
Najmout si nějakou pečovatelku nebo nějakou paní ze vsi, která je třeba v důchodu, ale čiperná a má zkušenosti, aby babičce pomohla…dát za to ty peníze, co by stál duchodak, příspěvek na péči…
jen technická - nemůžou dát paní peníze, co by stál důchoďák - z čeho bude babička s dědou žít, platit plyn, elektřinu, vodu, jídlo, léky, drogerii, sem tam oblečení nějaké, ponožky, pyžama
@Anonymní píše:
Zdravím,dostala jsem se do situace, kdy babička s dědou bydlí sami v rodinném domě. Roky přibývají a zdraví jde dolů. Babi má 70 let a děda 72 let. Děda je poloviční ležák, vstane jen na záchod, ale neokoupe se, nenají se a s lehnutím a vstáváním se mu musí pomáhat, přes noc má plinku. Babi o něj pečuje ale já jelikož studuju VŠ, tak mám dostatek času jako jediná z rodiny, kdy jim vozím léky, nakupuju, umývám okna, vytírám, sekám trávu atd atd. Navrhovali jsme babičce několikrát, že dědu bychom dali do domova důchodců a brali bysme si ho třeba na víkendy, aby se ji ulehčilo. Protože babi má vysoký tlak, cukrovku, dnu a teď po covidu i CHOPN a tak je péče o dědu pro ni daleko náročnější. Poslední dobou mi příjde, že podléhá depresi, ale antidepresiva nebo jakákoliv návštěva lékaře je z její strany odmítnuta. A dnes mě obvinila, že jsem ji vzala peníze, i když jsem ji je nevzala. Napadla mě demence a pokud ano, tak to je všechno v…protože lepší to asi nebude. Potřebuju poradit a podpořit a byla bych moc ráda, pokud byste se mi svěřili se svými příběhy o tom, jak to bylo u vás a co by mohlo pomoci. Moc Vám děkuji
příspěvek na péči pobírají? jestli ne, urychleně zažádat, trvá to měsíce - ale pak peníze dostanou zpětně
Zažádat o příspěvek na péči na dědu, hned. Z toho pak platit výpomoc.
@alisekR píše:
Zažádat o příspěvek na péči na dědu, hned. Z toho pak platit výpomoc.
i na babičku, jak si vymýšlí krádeže, tak je tam dozajista určitý typ demence
Babička příspěvek na péči na dědu bere, děda má v posledním stádiu parkinsona
@Anonymní píše:
Zdravím,dostala jsem se do situace, kdy babička s dědou bydlí sami v rodinném domě. Roky přibývají a zdraví jde dolů. Babi má 70 let a děda 72 let. Děda je poloviční ležák, vstane jen na záchod, ale neokoupe se, nenají se a s lehnutím a vstáváním se mu musí pomáhat, přes noc má plinku. Babi o něj pečuje ale já jelikož studuju VŠ, tak mám dostatek času jako jediná z rodiny, kdy jim vozím léky, nakupuju, umývám okna, vytírám, sekám trávu atd atd. Navrhovali jsme babičce několikrát, že dědu bychom dali do domova důchodců a brali bysme si ho třeba na víkendy, aby se ji ulehčilo. Protože babi má vysoký tlak, cukrovku, dnu a teď po covidu i CHOPN a tak je péče o dědu pro ni daleko náročnější. Poslední dobou mi příjde, že podléhá depresi, ale antidepresiva nebo jakákoliv návštěva lékaře je z její strany odmítnuta. A dnes mě obvinila, že jsem ji vzala peníze, i když jsem ji je nevzala. Napadla mě demence a pokud ano, tak to je všechno v…protože lepší to asi nebude. Potřebuju poradit a podpořit a byla bych moc ráda, pokud byste se mi svěřili se svými příběhy o tom, jak to bylo u vás a co by mohlo pomoci. Moc Vám děkuji
Babička příspěvek na péči a poohlédnout se po domácí péči. Nechat dovážet obědy. A vyjednat místo v důchoďáku (trvá to dlouho).
@Anonymní píše:
Babička příspěvek na péči na dědu bere, děda má v posledním stádiu parkinsona
No, tak najdi nějakou službu, co dohlíží na seniory. Zlepšovat se to rozhodnr nebude a ta sestra babičce odlehčí. A postarat by se měla tvá máma nebo táta, kteří jsou jejich děti. To v první řadě.
Jenže tady nastává ta situace, bydlí na vesnici, jediná mám řidičák z celé rodiny, ostatní pracují na 12hodinové směny…takže prostě všechno je na mě.
U starších lidí je normální, že se mění jejich povaha? protože já babičku nepoznávám, není to povahově vůbec ta babička, ke které jsem tak ráda chodila jako dítě, často je na mě zlá, podezírává a všechno. Na druhou stranu ji chápu, já tam příjdu na pár hodin denně, ale na zbytek je sama, do toho má svoje zdravotní problémy.
Vygoogli nejakou agenturu domaci pece, ktera by tam jezdila. Pro dedu i zdrav. sestru, napise praktik.
Jestli se babicce meni povaha, zkonzultuj s nekym treba z Alzheimer centra. Idealne pak umistit tam.
@Anonymní píše:
Jenže tady nastává ta situace, bydlí na vesnici, jediná mám řidičák z celé rodiny, ostatní pracují na 12hodinové směny…takže prostě všechno je na mě.
U starších lidí je normální, že se mění jejich povaha? protože já babičku nepoznávám, není to povahově vůbec ta babička, ke které jsem tak ráda chodila jako dítě, často je na mě zlá, podezírává a všechno. Na druhou stranu ji chápu, já tam příjdu na pár hodin denně, ale na zbytek je sama, do toho má svoje zdravotní problémy.
Ano, je to normální. Je třeba to neodkladně řešit s praktickým doktorem a vyjednat nějakou odlehčovací službu, nebo domov důchodců. A řešit to s celou rodinou, co nejdříve.
A najdi si i podporu pro sebe, čeká Tě krušné období.
@Anonymní píše:
je to Alzheimer, ta změna povahy, chce to řešit s jejím obvoďákem - existují nějaké léky na zpomalení procesu, dobrá je pestrá strava, vitamíny - ale zastavit se to nedá
@Anonymní píše:
Popisuješ alzheimera. Jsou zlý až fakt hnusny, hodně zapomínají i si vymysli. No už bych se bála i o dědu aby ho třeba nepredavkovala lekama když zapomene ze svoje už dostal
Zdravím,
dostala jsem se do situace, kdy babička s dědou bydlí sami v rodinném domě. Roky přibývají a zdraví jde dolů. Babi má 70 let a děda 72 let. Děda je poloviční ležák, vstane jen na záchod, ale neokoupe se, nenají se a s lehnutím a vstáváním se mu musí pomáhat, přes noc má plinku. Babi o něj pečuje ale já jelikož studuju VŠ, tak mám dostatek času jako jediná z rodiny, kdy jim vozím léky, nakupuju, umývám okna, vytírám, sekám trávu atd atd. Navrhovali jsme babičce několikrát, že dědu bychom dali do domova důchodců a brali bysme si ho třeba na víkendy, aby se ji ulehčilo. Protože babi má vysoký tlak, cukrovku, dnu a teď po covidu i CHOPN a tak je péče o dědu pro ni daleko náročnější. Poslední dobou mi příjde, že podléhá depresi, ale antidepresiva nebo jakákoliv návštěva lékaře je z její strany odmítnuta. A dnes mě obvinila, že jsem ji vzala peníze, i když jsem ji je nevzala. Napadla mě demence a pokud ano, tak to je všechno v…protože lepší to asi nebude. Potřebuju poradit a podpořit a byla bych moc ráda, pokud byste se mi svěřili se svými příběhy o tom, jak to bylo u vás a co by mohlo pomoci. Moc Vám děkuji