Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Koupila bych sazeničku… Ze semínek v květináči chcípne (alespoň mně) skoro všechno a bylinky obzvlášť. Já pěstuju levanduli v truhlíku za oknem, zasadila jsem ji právě ze sazeničky před 2 lety, krásně se rozrostla a je to nezmar, vydrží skoro všechno, i moji bídnou péči. ![]()
já sem jí taky vysadila ze semínka, tak jsem zvědavá jestli vyroste.
Zasadila jsem i semínka různých bylinek a chtěla bych to vše dát na zahradu, ale asi to zůstane v květináči.
Kup sazenice, ze semen vzejde jen pokud ji zaseješ do písku s malým podílem hlíny a květináč necháš někde v chladu. Zbytečná práce. Venku musí být v propustné půdě s pískem, nesmí být ve vlhku.
Jéé, já se přidám s dotazem. Myslíte, že mi levandule přežije v truhlících na balkoně, kam celý den paří slunce?
Levandule miluje suché a slunné místo. Mám jich na skalce, co jsem koupila, a před pár lety e mi vysemenila a ted tam roste asi dvacet malých. Takže je musím vyndat a rozdat. Mám osázenou cesticku na terasu, na té sklace, je na jih, sluníčko tam pere celý den.
Taky doporučuju koupit sazenici. Je spousta nádherných kultivarů různých velikostí a barev. U semínek je velké riziko, že to přeliješ a uhnijí. Je dost nenáročná, ale má radši propustnější, nezamokřenou půdu a hodně slunce. Nevím kolik tam máš místa, ale můžeš ji zkombinovat třeba s plnokvětými růžovými růžemi a žlutými denivkami či řebříčky. Nebo ve středomořském stylu se santolinou a pelyňkem.
Vyklíčí, taky jsem jednou sela, krásně mi vyrostla - a pak jsem odjela na dovolenou a nějak na ni všichni pozapomněli a bylo po ní. Měla jsem ji ve skleníčku a uschla na popel. Ale rostla fakt krásně.
Jo a pokud budeš kupovat, tak raději v nějakém zahradnictví než v OBI, a hlavně pozor, abys nevzala francouzskou, ta není mrazuvzdorná.
@inkakřivák Všechny jsou mrazuvzdorné krom levandule korunkaté.
@inkakřivák jejda sorry, to jsem nevěděla, že se jí říká taky francouzská. Budu zas chytřejší.
@zuzikka píše:
@mauglie11 třeba vyklíčí, v jakém to máš substrátu?
jejda, to teď nevím, přítel nějaký kupoval, ale přímo na bylinky to nebyl
@mauglie11 Propána vždyt jsou to jen kytky, to vzejde, není to žádný zázrak.