Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ejmy píše:
MarkyM: Ano, dítě má mít samozřejmě respekt. Ale ty mu to co smí a co ne dokážeš vysvětlit jen násilím? Je potřeba si uvědomit, že to jde i jinak (ale ze dne na den to fungovat nebude, nejlepší je zaujmout tento postoj už od miminka). Ale každý rodič má svůj způsob
Já nevim,ale plácnutí mi jako násilí nepřipadá.Beru to jako výchovnou metodu.Já když vidim u sousedů jak si jejich malá dělá co chce a oni jí prosí ať to nedělá tak si říkám jestli je to normální.Víš jak to myslim?
Já jsem to právě zažila. A dost si pamatuju ty svoje pocity. Vztah k otci se nikdy nespravil. Pro některé rodiče je asi jednodušší a rychlejší dítěti naplácat, než to řešit jinak ![]()
Ejmy já to nemyslim nijak zle.Já jí nebiju do krve pouze jí plácnu přes zadek nebo ruku.Já doma taky dostala pohlavek nebo vařečkou a s rodičema vycházim dobře a mam je ráda.
Samozřejmě týrání je něco jinýho,ale to sem nepatří tady je řeč o plácání ![]()
Tak jasně, že nebudu práskat dítěti jednu za druhou po třeba třetím roku, když už chápe až až. Ale třeba u nás to opravdu není mou leností. U nás vysvětlování je prostě házení hrachu na zeď…přes ruku nedávám, tomu se směje, plácnu přes zadek - nebolí to a zabere.
A pochybuju, že si bude pamatovat, že ve 2 letech dostal na prdel…
MarkyM: Určitý projev násilí to je. Ale pokud to není v žádné velké míře, tak budiž
A ano, takové případy taky znám, to je zase opačný extrém. Rodiče dětí prosí, aby něco nedělaly, ptají se jestli chtějí jít do školky, apod. Z toho nebude nic dobrého. Rodič má dítě pripravovat na život, určovat pravidla, která se budou dodržovat, být autoritou, ale i někým na hraní a mazlení
Podle mě teda ![]()
ejmy píše:
MarkyM: Určitý projev násilí to je. Ale pokud to není v žádné velké míře, tak budižA ano, takové případy taky znám, to je zase opačný extrém. Rodiče dětí prosí, aby něco nedělaly, ptají se jestli chtějí jít do školky, apod. Z toho nebude nic dobrého. Rodič má dítě pripravovat na život, určovat pravidla, která se budou dodržovat, být autoritou, ale i někým na hraní a mazlení
Podle mě teda
Plácnu když mám důvod a malá moc dobře ví proč jsem plácla a za co jsem plácla.Mazlíme se hrajeme si taky neboj ![]()
RyBANA píše:ejmy píše:To jsou ty „moderní“ metody - dřív nám rodiče naplácali na prdel a z kolikati z nás jsou násilnice
MarkyM: Ano, dítě má mít samozřejmě respekt. Ale ty mu to co smí a co ne dokážeš vysvětlit jen násilím? Je potřeba si uvědomit, že to jde i jinak (ale ze dne na den to fungovat nebude, nejlepší je zaujmout tento postoj už od miminka). Ale každý rodič má svůj způsob
A kolikrát jsi slyšela větu: „Řezal jsem ho jak žito a zřejmě to bylo málo?“
Mně naši nebili. Na zadek jsem dostala asi dvakrát, a to si sakra pamatuju.
Přesto jsem je respektovala a poslouchala, dokonce ani v pubertě jsem moc nelumpačila.
Mého přítele otec řezal kudy chodil a nepomohlo to
Stejně si dělal, co chtěl. Prý ho akorát naučil být tvrdý
V dospělosti spolu asi 10 let nemluvili, přítel byl dlouhou dobu černá ovce rodiny, a až posledních pár let si spolu trochu rozumí.
Nic o vysvětlování jsem tu nepsala. To totiž taky nezabírá. Dítě se nedokáže tak dlouho soustředit. Odvést pozornost, to je to, co pomáhá.
Projev násilí nebo ublížení je i vyhrožování a psychický nátlak na dítě ![]()
Mě by jen zajímalo jak vysvětlujete, jako to nemyslím nijak ironicky - a jak dlouho to vydržíte. Nejvíc by mě to samozřejmě zajímalo u dítěte ve věku 1,5 - 2 roky ![]()
ejmy píše:
Nic o vysvětlování jsem tu nepsala. To totiž taky nezabírá. Dítě se nedokáže tak dlouho soustředit. Odvést pozornost, to je to, co pomáhá.
U nás to pomůže na 2 minuty a opět se vrátí k předešlé činnosti ![]()
Bych mohla odvádět pozornost celý den…navíc ani odvedení pozornosti mi nepřijde zrovna výchovné, když už…prostě děcko není debil. ![]()
Příspěvek upraven 24.01.12 v 10:21
MarkyM píše:ejmy píše:Já nevim,ale plácnutí mi jako násilí nepřipadá.Beru to jako výchovnou metodu.Já když vidim u sousedů jak si jejich malá dělá co chce a oni jí prosí ať to nedělá tak si říkám jestli je to normální.Víš jak to myslim?
Podle mě je efektivnější ukázat svou převahu jinak, než plácnutím
Můžu dítě klidně odnést jinam ne?
Já teda dítě nebiju ani neprosím, ale uznávám, že mám poměrně bezproblémovou holčičku.
Každý ať dělá, jak to cítí
Každý rodič to jistě dělá s tím nejlepším úmyslem (nepočítám tyrany a extrémy samozřejmě!) … Někdo vysvětluje, jiný občas plácne… nikde ale není přesně psáno, že to je to nejlepší a nejrozumnější řešení, ne na každé dítě platí to samé, ne každé dítě si z toho či onoho vezme právě to, co my bychom rády…
Taky jsem si říkala: „Nikdy ho neplácnu, nikdy na něj nezakřičím!“ … ale „člověk míní, život mění…“ ![]()
chuanitka píše:RyBANA píše:A kolikrát jsi slyšela větu: „Řezal jsem ho jak žito a zřejmě to bylo málo?“ejmy píše:To jsou ty „moderní“ metody - dřív nám rodiče naplácali na prdel a z kolikati z nás jsou násilnice
Mně naši nebili. Na zadek jsem dostala asi dvakrát, a to si sakra pamatuju.
Přesto jsem je respektovala a poslouchala, dokonce ani v pubertě jsem moc nelumpačila.
Mého přítele otec řezal kudy chodil a nepomohlo toStejně si dělal, co chtěl. Prý ho akorát naučil být tvrdý
V dospělosti spolu asi 10 let nemluvili, přítel byl dlouhou dobu černá ovce rodiny, a až posledních pár let si spolu trochu rozumí.
Já si taky nepamatuju, že by mě naši bili. A přesto jsem dostávala na zadek - dokud jsem měla plinku a můžu říct až na pár přestupků v pubertě jsem byla vychována dobře a bez následků.
A plácnutí přes prdel - přes plínku je snad něco jiného než bití řemenem ![]()
A plácnutí přes prdel - přes plínku je snad něco jiného než bití řemenem
Taky si to myslím.