Placení komunálního odpadu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
20.10.17 08:16
@smurfka píše:
Jinak platí se tam kde má člověk napsané trvalé bydliště..takže pokud třeba má někdo trvalák v Praze, ale bydlí někde v podnájmu v Brně, tak musí platit v té Praze..

není pravda, pokud mě paměť neklame, tak jsou celkem tři možnosti, které může obec pro výběr poplatku zvolit:

• poplatníkem je každý, kdo produkuje odpad (tzn. někdo někde fakticky bydlí a vytváří odpad, nemusí tam mít trvalé bydliště)
  • poplatníkem je ten, kdo má v obci trvalé bydliště(a ani tam nemusí bydlet) nebo vlastní nemovitost (i třeba jen chatu)
  • smluvní poplatek (na základě uzavřené smlouvy mezi obcem a poplatníkem)

takže teoreticky klidně může nastat situace, že jeden člověk nemusí platit nikde (protože trvalé bydliště má v obci, která vybírá poplatky pouze od toho, kdo tam fakticky bydlí a fakticky bydlí v obci, která vybírá poplatky na základě trvalého pobytu) anebo naopak může platit i na dvou místech najednou (například v místě bydliště i na chatě, ačkoli si třeba odpad z chaty vozí domů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
20.10.17 08:22

Sagina: Podle mě je to tak, že pokud nechceš platit v obci podle trvalého bydliště, musíš prokázat, že platíš v místě faktického bydliště. Jinak platíš klidně dvakrát, ale že by někdo nebyl povinen platit vůbec.. to mi přijde přitažené za vlasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
20.10.17 08:28

@jankajj nejsem si jista, jestli prokázat stačí, mám pocit, že tohle záleží na rozhodnutí obce. jestli v takovém případě poplatek odpustí nebo neodpustí. ale klidně se může stát, že neplatíš nikde, když v žádné obci nesplňuješ podmínku pro platbu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68971
20.10.17 08:56

@smurfka v místě mého trvalého bydliště mají druhým rokem vyhlášku (nemá to tak ale každá obec), že když jim prokážu, že platím poplatky jinde, tak mi je odpustí. V současném bytě (je náš, ale i tak se hlásí počet osob, co tam bydlí, a dle toho automaticky strhávají poplatky) mi to připočítávají k SIPO, takže mi vystavili papír, že paní ta a ta tady a tady řádně platí, papír jsem poslala na úřad v trvalém bydlišti a zpět mi došel dopis, že jsem od poplatků osvobozena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
20.10.17 09:18

@sagina myslim ze je to presne tak jak pise sagina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
20.10.17 09:26

@ugluk ano tohle chápu..nemluvím ted o vlastnících, protože když si vlastník si někde v tom městě evidován - na katastru atd..
ale jako podnájemník nikde evidován není..když má pouze smlouvu s nájemcem - vlastníkem a není to město, ale soukromá osoba..tak to město nezjistí že mu tam někdo další vytváří odpad..tudíš by platit nemusel - musí jen ten vlastník - majitel..pokud teda si tam podnájemník neudělá trvalé bydliště - to je věc druhá. Jak ted udělali ten blbý zákon, že si to můžeš napsat i bez souhlasu majitele..

• Citovat
  • Upravit
19789
20.10.17 09:49
@Froodepo píše:
Zdravíčko, chtěla bych se optat na otázku ohledně placení komunálního odpadu. S přítelem spolu bydlíme už rok. Nedávno jsem začala přemýšlet o tom, zda někde komunální odpad platí. Jenže jeho odpověď byla, že nikde nemá trvalé bydliště a ani přechodné. Ale já se stále obávám, že i tak by měl někde něco platit. Nikdy jsem takovou otázku neřešila, a tak proto žádám Vás o pomoc. :nevim:

Přítel je cizinec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
20.10.17 09:51

Eumedon: ha, to mě nenapadlo! že by mohlo jít o cizince s časově omezeným povolením k pobytu. Tak to by vysvětlení bylo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.17 09:52

Pracuji na úřadě, omlouvám se za anonym…

Poplatky za komunální odpad u nás platí všichni, kdo jsou přihlášeni k trvalému pobytu. Přičemž ale maximum je 4 osoby z jedné domácnosti. Dále se platí poplatek za nemovitost (rd, chalupu i chatu), kde není nikdo přihlášlen k tp, jako kdyby tam bydlela jedna osoba. Majitelům se posílá složenka. Dále podnikatelé (kteří odpad produkují) - ti musí vykázat, jak likvidují dopad, a nebo mít sepsanou s obcí smlouvu. Co se týče chatařů a chalupářů, řada z nich sem jezdí na „letní byt“ - těm pak vystavujeme potvrzení, že tu pobývají i platí a mají tak úlevu od poplatku ve svém trvalém bydlišti.

K vašemu příkladu - vím o případech, kde potomci bydlí jinde, např. v podnájmu, ale jsou přihlášeni k TP a rodičů a rodiče platí poplatky za ně. Popř. dokonce jeden případ, kdysi majitelka, stará babi, na přání svého syna zapsala k sobě TP jeho kolegy - toho člověka tu nikdy nikdo kromě toho zápisu neviděl. Ovšem poplatky za ně hradit musí ona. Jak si to pak pořeší doma, netuším, do toho mi nic není - jen mi secvaklo, jestli náááhodou za přítele někde neplatí rodiče nebo majitelé a on o ničem neví.

• Citovat
  • Upravit
19789
20.10.17 09:54
@Alyss1 píše:
@smurfka nemusi to tak byt. Zalezi na vyhlasce obce. Nekde platis trvale bydliste nekde platis " kdyz vytvaris odpad".

Jj, podle tohohle ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.17 09:54
@Froodepo píše:
Zdravíčko, chtěla bych se optat na otázku ohledně placení komunálního odpadu. S přítelem spolu bydlíme už rok. Nedávno jsem začala přemýšlet o tom, zda někde komunální odpad platí. Jenže jeho odpověď byla, že nikde nemá trvalé bydliště a ani přechodné. Ale já se stále obávám, že i tak by měl někde něco platit. Nikdy jsem takovou otázku neřešila, a tak proto žádám Vás o pomoc. :nevim:

Co má v občance za adresu???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
20.10.17 10:04

A aby to bylo ještě složitější, obec žádné poplatky za odpad vybírat nemusí. U nás se třeba za odpad neplatí, obec místo toho o náklady na svoz odpadu zvedla daň z nemovitosti. Reálně tedy platí všichni, kdo v obci vlastní nemovitost, ale formálně to není poplatek za odpad a není potřeba se k němu někde extra hlásit.

Takže zjistit, jak to má s poplatky obec, ve které tvůj přítel reálně bydlí. A zajímala bych se, jak to má s tím trvalým bydlištěm (pokud tedy není cizinec), tohle je přece věc, kterou by o sobě partneři měli vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
20.10.17 10:20
@Kassy píše:
A aby to bylo ještě složitější, obec žádné poplatky za odpad vybírat nemusí. U nás se třeba za odpad neplatí, obec místo toho o náklady na svoz odpadu zvedla daň z nemovitosti.

U nás to je taky tak (jsem se musela podívat, jestli nebydlíš ve stejným městě jako já :lol: ). Neplatíme za odpad, ale zvedli nám daň z nemovitosti. Pro mě je to ale výhodné, neplatím třeba 1500 Kč za odpad (tři lidi), ale jenom tisícovku za byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12696
20.10.17 10:47
@sagina píše:
není pravda, pokud mě paměť neklame, tak jsou celkem tři možnosti, které může obec pro výběr poplatku zvolit:
  • poplatníkem je každý, kdo produkuje odpad (tzn. někdo někde fakticky bydlí a vytváří odpad, nemusí tam mít trvalé bydliště)
  • poplatníkem je ten, kdo má v obci trvalé bydliště(a ani tam nemusí bydlet) nebo vlastní nemovitost (i třeba jen chatu)
  • smluvní poplatek (na základě uzavřené smlouvy mezi obcem a poplatníkem)
takže teoreticky klidně může nastat situace, že jeden člověk nemusí platit nikde (protože trvalé bydliště má v obci, která vybírá poplatky pouze od toho, kdo tam fakticky bydlí a fakticky bydlí v obci, která vybírá poplatky na základě trvalého pobytu) anebo naopak může platit i na dvou místech najednou (například v místě bydliště i na chatě, ačkoli si třeba odpad z chaty vozí domů).

Presne tak, ted zrovna jsem to resila, trvale bydliste mam v Praze, ale tam se plati tam kde bydlis a bydlim na Kladne a tady plati jen ten co zde ma trvale bydliste takze neplatim nikde prislo mi to divne, obvolavala jsem urady, ale je to tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
21.10.17 10:42

Chtěla bych mockrát poděkovat. Netušila jsem jak se tato situace řeší. Hodně ste mi pomohli. A určitě to vyřídíme, tak aby nikde nevznikl nějaký dluh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný