Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@smurfka píše:
Jinak platí se tam kde má člověk napsané trvalé bydliště..takže pokud třeba má někdo trvalák v Praze, ale bydlí někde v podnájmu v Brně, tak musí platit v té Praze..
není pravda, pokud mě paměť neklame, tak jsou celkem tři možnosti, které může obec pro výběr poplatku zvolit:
takže teoreticky klidně může nastat situace, že jeden člověk nemusí platit nikde (protože trvalé bydliště má v obci, která vybírá poplatky pouze od toho, kdo tam fakticky bydlí a fakticky bydlí v obci, která vybírá poplatky na základě trvalého pobytu) anebo naopak může platit i na dvou místech najednou (například v místě bydliště i na chatě, ačkoli si třeba odpad z chaty vozí domů).
Sagina: Podle mě je to tak, že pokud nechceš platit v obci podle trvalého bydliště, musíš prokázat, že platíš v místě faktického bydliště. Jinak platíš klidně dvakrát, ale že by někdo nebyl povinen platit vůbec.. to mi přijde přitažené za vlasy.
@jankajj nejsem si jista, jestli prokázat stačí, mám pocit, že tohle záleží na rozhodnutí obce. jestli v takovém případě poplatek odpustí nebo neodpustí. ale klidně se může stát, že neplatíš nikde, když v žádné obci nesplňuješ podmínku pro platbu ![]()
@smurfka v místě mého trvalého bydliště mají druhým rokem vyhlášku (nemá to tak ale každá obec), že když jim prokážu, že platím poplatky jinde, tak mi je odpustí. V současném bytě (je náš, ale i tak se hlásí počet osob, co tam bydlí, a dle toho automaticky strhávají poplatky) mi to připočítávají k SIPO, takže mi vystavili papír, že paní ta a ta tady a tady řádně platí, papír jsem poslala na úřad v trvalém bydlišti a zpět mi došel dopis, že jsem od poplatků osvobozena.
@ugluk ano tohle chápu..nemluvím ted o vlastnících, protože když si vlastník si někde v tom městě evidován - na katastru atd..
ale jako podnájemník nikde evidován není..když má pouze smlouvu s nájemcem - vlastníkem a není to město, ale soukromá osoba..tak to město nezjistí že mu tam někdo další vytváří odpad..tudíš by platit nemusel - musí jen ten vlastník - majitel..pokud teda si tam podnájemník neudělá trvalé bydliště - to je věc druhá. Jak ted udělali ten blbý zákon, že si to můžeš napsat i bez souhlasu majitele..
@Froodepo píše:
Zdravíčko, chtěla bych se optat na otázku ohledně placení komunálního odpadu. S přítelem spolu bydlíme už rok. Nedávno jsem začala přemýšlet o tom, zda někde komunální odpad platí. Jenže jeho odpověď byla, že nikde nemá trvalé bydliště a ani přechodné. Ale já se stále obávám, že i tak by měl někde něco platit. Nikdy jsem takovou otázku neřešila, a tak proto žádám Vás o pomoc.
Přítel je cizinec?
Eumedon: ha, to mě nenapadlo! že by mohlo jít o cizince s časově omezeným povolením k pobytu. Tak to by vysvětlení bylo..
Pracuji na úřadě, omlouvám se za anonym…
Poplatky za komunální odpad u nás platí všichni, kdo jsou přihlášeni k trvalému pobytu. Přičemž ale maximum je 4 osoby z jedné domácnosti. Dále se platí poplatek za nemovitost (rd, chalupu i chatu), kde není nikdo přihlášlen k tp, jako kdyby tam bydlela jedna osoba. Majitelům se posílá složenka. Dále podnikatelé (kteří odpad produkují) - ti musí vykázat, jak likvidují dopad, a nebo mít sepsanou s obcí smlouvu. Co se týče chatařů a chalupářů, řada z nich sem jezdí na „letní byt“ - těm pak vystavujeme potvrzení, že tu pobývají i platí a mají tak úlevu od poplatku ve svém trvalém bydlišti.
K vašemu příkladu - vím o případech, kde potomci bydlí jinde, např. v podnájmu, ale jsou přihlášeni k TP a rodičů a rodiče platí poplatky za ně. Popř. dokonce jeden případ, kdysi majitelka, stará babi, na přání svého syna zapsala k sobě TP jeho kolegy - toho člověka tu nikdy nikdo kromě toho zápisu neviděl. Ovšem poplatky za ně hradit musí ona. Jak si to pak pořeší doma, netuším, do toho mi nic není - jen mi secvaklo, jestli náááhodou za přítele někde neplatí rodiče nebo majitelé a on o ničem neví.
@Alyss1 píše:
@smurfka nemusi to tak byt. Zalezi na vyhlasce obce. Nekde platis trvale bydliste nekde platis " kdyz vytvaris odpad".
Jj, podle tohohle ano.
@Froodepo píše:
Zdravíčko, chtěla bych se optat na otázku ohledně placení komunálního odpadu. S přítelem spolu bydlíme už rok. Nedávno jsem začala přemýšlet o tom, zda někde komunální odpad platí. Jenže jeho odpověď byla, že nikde nemá trvalé bydliště a ani přechodné. Ale já se stále obávám, že i tak by měl někde něco platit. Nikdy jsem takovou otázku neřešila, a tak proto žádám Vás o pomoc.
Co má v občance za adresu???
A aby to bylo ještě složitější, obec žádné poplatky za odpad vybírat nemusí. U nás se třeba za odpad neplatí, obec místo toho o náklady na svoz odpadu zvedla daň z nemovitosti. Reálně tedy platí všichni, kdo v obci vlastní nemovitost, ale formálně to není poplatek za odpad a není potřeba se k němu někde extra hlásit.
Takže zjistit, jak to má s poplatky obec, ve které tvůj přítel reálně bydlí. A zajímala bych se, jak to má s tím trvalým bydlištěm (pokud tedy není cizinec), tohle je přece věc, kterou by o sobě partneři měli vědět.
@Kassy píše:
A aby to bylo ještě složitější, obec žádné poplatky za odpad vybírat nemusí. U nás se třeba za odpad neplatí, obec místo toho o náklady na svoz odpadu zvedla daň z nemovitosti.
U nás to je taky tak (jsem se musela podívat, jestli nebydlíš ve stejným městě jako já
). Neplatíme za odpad, ale zvedli nám daň z nemovitosti. Pro mě je to ale výhodné, neplatím třeba 1500 Kč za odpad (tři lidi), ale jenom tisícovku za byt.
@sagina píše:
není pravda, pokud mě paměť neklame, tak jsou celkem tři možnosti, které může obec pro výběr poplatku zvolit:takže teoreticky klidně může nastat situace, že jeden člověk nemusí platit nikde (protože trvalé bydliště má v obci, která vybírá poplatky pouze od toho, kdo tam fakticky bydlí a fakticky bydlí v obci, která vybírá poplatky na základě trvalého pobytu) anebo naopak může platit i na dvou místech najednou (například v místě bydliště i na chatě, ačkoli si třeba odpad z chaty vozí domů).
- poplatníkem je každý, kdo produkuje odpad (tzn. někdo někde fakticky bydlí a vytváří odpad, nemusí tam mít trvalé bydliště)
- poplatníkem je ten, kdo má v obci trvalé bydliště(a ani tam nemusí bydlet) nebo vlastní nemovitost (i třeba jen chatu)
- smluvní poplatek (na základě uzavřené smlouvy mezi obcem a poplatníkem)
Presne tak, ted zrovna jsem to resila, trvale bydliste mam v Praze, ale tam se plati tam kde bydlis a bydlim na Kladne a tady plati jen ten co zde ma trvale bydliste takze neplatim nikde prislo mi to divne, obvolavala jsem urady, ale je to tak
Chtěla bych mockrát poděkovat. Netušila jsem jak se tato situace řeší. Hodně ste mi pomohli. A určitě to vyřídíme, tak aby nikde nevznikl nějaký dluh.