Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milá děvčata,
máme doma téměř 7m čiperku a jelikož její hlavička chce víc než tělíčko - naučila se plazit po břichu. Vypadá to velice vtipně - celé to dře rukama a nohy za sebou táhne, sem tam je tedy taky zapojí. Já celá radostná, že mám doma šikovné miminko jsem koukala na internet, co a jak a našla práci neurologa, že plazení po břiše není normální a může značit centrální poruchu. Už se staví i na kolínka, ale to moc dlouho nevydrží. Musím ještě napsat, že chodíme na rehabilitaci kvůli lehkému hypertonu - záklon hlavy při pasení.
Plazili se vaše děti po bříšku, případně, co na to říkal váš lékař nebo rehabky?
Děkuji moc za radu. Klára
Ahoj, nas maly se plazil a pak asi po mesici z toho presel na klasicke lezeni po ctyrech. Pri lezeni mel presne stejnou techniku jako vojaci
. Ze zacatku taky vubec nepouzival nozicky, oddrel vse rukama, nohy pak pridal pozdeji. Tak neboj! ![]()
""http://tac.families.com/ezb/1047042.png:http://tac.families.com/ezb/1047042.png /> ""http://tac.families.com/ezb/1186764.png:http://tac.families.com/ezb/1186764.png
Jeste pridavam, ze je uplne zdravy, u neurologa jsme nikdy nebyli, a od roka chodi a beha jak drak. ![]()
Ahojky,
tak u nás to bylo uplně stejně.
Dcera taky někdy kolem 7měsíce začala s plížením,vypadala jak vojáci když jsou v akci
.
Pak asi po 3měsících přešla na klasické lezení po čtyřech,ze začátku to střídala,protože při tom plížení byla přeci jen rychlejší,ale pak si osvojila to lezení a mastí ted jak drak už jen po čtyřech.
Myslím,že na tom není nic divného,naše dr. se nad tím vůbec nepozastavovala.
Pája
S těmi vojáky jste trefili hřebík na hlavičku. Náš děda už ji chce přihlásit na vojenskou akademii
Takže Ledňáčku, máš doma úplně zdravé dítko. Plazení je sice nedokonalé lezení, ale to, co dělá tvoje malá, není plazení.
Než dítě začne lézt, tak se může pár dní tulenit- pohybovat se po břiše pomocí rukou, přičemž nechá nohy volně za sebou:-) Nemusí to dělat, ale můžou. takže klid.
I já se přidávám, že to u nás bylo zrovna tak. Od sedmi měsíců se dcera jen plazila po břiše, v devíti měsících se teprve sama po:,–(ila a hned začala i lézt, hned nato stát. Nepřišlo mi, že by to nebylo správné. Dcera je zdravá, problémy nikdy neměla.
Ahoj, tak naše malá se pouze plazí, a to už musí být, protože jí pohyb nic moc neříká
.
milá aladina, ty jsi nějaký pohybový odborník?
je tedy i normální, když zabírá oběmy rukama najednou - nestřídá je? a nebo si pomáhá jedním loktem?
Jdeme v pátek na rehabilitaci, tak uvidím, co na to řeknou tam.
Jinak děkuji za ukllidnění, ale když chceme mít doma hodně vydělávající sportovkyni, nesmí se nic zanedbat ![]()
Tak u nás to samé,akorát se odstrkoval jen jednou rukou a druhou si jen pomáhal.Pak už se vůbec nemohl urvat a naštěstí začal lézt,už se plazí jen občas ![]()
Rehabilitační pracovník:-) A proč jdete na rhb? Však oni vám poradí.
Klidek, neplas se… nas Tadeas byl nesmirne sikovne dite, ale fazi nejakeho lezeni po vsech 4 a vubec nejakych snah o staveni se na kolinka preskocil. Plazil se presne tak jak popisujes - nohy vlekl za sebou a makal rukama… byl v tom mistr a vsichni se smali jak legracni to je
No a pak z niceho nic si v 8.mesicich rovnou stoupl u postele (ani sedet sam jeste neumel) a v 9. mesicich sam chodil (a porad neumel sam sedet - to se naucil az jednou z toho stoje spadl a proste zustal sedet
) Tim nerikam, ze ma tvoje dite v 9.mesicich samo chodit, ale proste bych se neplasila, navic neurolog vzdycky neco najde. Tak se neplas a pokud jinak jste zdravi a prospivajici, myslim zed se nemusis bat.
U nás dtto.
Podle chytrých knížek je lezení po čtyřech dovedností 8. - 9. měsíce (tzn. vyjímky na obě strany jsou ale normální), řekla bych, že dříve pohyblivé děti se spíše plazí některým z popsaných způsobů, páč klasicky po kolenou to ještě nezvládnou. Možná tu hraje roli i váha - kamarádky drobounká holčička lezla po těch kolenou už v 7mm, moje tlustá Peťule to v tomtéž věku mydlila po vojensku s břichem po zemi - a pěkně rychle. Viděla jsem i variantu s oběma rukama najednou - už dovedenou do dokonalosti a byl to docela zajímavý pohled (ta holčička opravdu poskakovala jako lachtan po pláži odrazy současně obou rukou a zhoupnutím těla úžasnou rychlostí).
Mno - ale uvidíš, co ti řeknou na rehábce, oni se na to pokud vím někteří rhb nedívají moc nadšeně. Dítěti v tom samozřejmě nezabráníš, ale má se občas stavět na kolínka a jinak pobízet k lezení po čtyřech. Je to ovšem věc názoru. Péťa z toho měla nějaký čas zdeformované nehty na palcích od nohou, kterými se odstrkávala, ale spravilo se to.
Eva
evalu: naše mrňouska je tedy drobná, má něco přes 6 kg, ale naopak mi někdo říkal, že ty drobní nemají na pohyb tolik síly, tak si moc nevybereš.
aladina: Na rhb chodíme kvůli špatnému pasení - záklon hlavy a prdelka ve vzduchu, a taky měla dost dlouho pěstičky, ještě stále je nemá dokonale uvolněné a otevřené - hlavně palečky. Je to takový malý křečáček po mně
Mě na tu rehabilitaci nevadí chodit a i mi baví to cvičení (nemáme vojtovku, jen takové cvičíky na míči a různé uvolňování), ale vadí mi, jak se snaží ty děti narvat do tabulek. Pokaždé nám říká, že jsme v něčem napřed a v něčem pozadu, ale to mi přijde normální, že každý zvládá něco jinak. Je jasný, když je tam velké opoždění, ale to u nás není.
my cvičíme Vojtovku s fyzioterapeutkou a ta se posledně radovala, že malá se každou chvíli začne plazit, takže nic nenormálního
.
Jinak prý je normální, když dítě při plazení střídá ručičky a nožičky (ruka, noha, ruka, noha), ale jestli chodíte na rhb, tak to cvičení určitě obratem napraví ![]()