Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Antibiotika ti pomůžou, je to nejúčinější léčba. Přeju brzké vyléčení! Zkus co nejvíce odpočívat ![]()
Ahoj holky měla bych dotaz.
Včera jsem byla u lékaře a mám zánět v prsu. Dostala jsem atb. Po 3 už žádný teplota a bolest prsa taky ustoupila. Ale naše malá měla celou noc neklidné spaní a od půl 9 do teď furt jen kojím. Nají se dám do postýlky usne na 5 min a už se zase sape na prso.. Máte s tim některá zkušenost? Nemohli mi ty prášky oslabit mléko?
@Loloj1 mlíko nejde nijak oslabit. Tvoří se a má složení podle potřeb miminka, klidně každou minutu jiné. Malá spíš cítí, že ti je/bylo zle a chce být u tebe 😊 za chvíli to přejde, uvidíš
Po zánětech jsem často měla méně mléka. Srovnalo se to samo častým kojením. Brzy se to zas ustálí. ![]()
@pandoslava častým kojením? Já fakt měla na prsu klidně hodinu v kuse ororze firt sala, pak. Si dala 10min voraz a pak se jelo zase odznova 😁 já už i přemýšlela xze bych ty atb vysadila, protože takhle.se fungovat nedá
@Loloj1 Ano, takto probíhalo zpočátku po zánětech i u mě. Kojila jsem prakticky non stop. Ale během pár dnů se to stabilizovalo. Antibiotika bych nevysazovala. Hrozí pak, že se zánět vrátí a znova už nezaberou. Rozumím, jak je to těžká situace, sama jsem měla záněty často, mám 3 děti, manžel moc není doma a bylo to občas k nepřežití ![]()
@pandoslava přítel je naštěstí teď s námi domy, takže pomáhá jak jen to jde.
Dnes jsem. Si vsimla že je to o něco lepší. Malá. Se mi teď vzbudila po 2,5h tak snad to vydrží.. Je to těžká situace, hlavně když si člověk neví rady tak je to dost i na psychiku 😁 🙄
Kojím 3m mimino, zrovna prochází obdobím spurtu a pije každé 1-2 hodiny a mě začala bolet prsa. Zprvu jsem si myslela, že je to jen z té zvýšení produkce, ale už se mi to zdá divné. Bolí mě hlavně vnitřní polovina levého prsu, je to jako kdybych tam dostala pořádnou ránu pěstí. Když si to prohmatám tak je to trošku víc hrbolkaté než to druhé prso, jako kdyby tam byl zašitý takový ten masážní míček, ale nic enormního myslím.
Teplotu nemám, ale jestli je to horké to nevím, mám tak nějak stejně horká obě prsa.
Je to počínající zánět nebo něco jiného?
Mám to chladit, masírovat nebo co s tím?
Potřebovala bych se vyhnout antibiotikům, ze zdravotních důvodů bych je neměla užívat pokud možno vůbec.
@Callista Pokud místo není zarudlé a na dotek horké, tipuju spíš zatvrdinu, taky umí bolet jako kráva.
Takže před kojením lehce nahřát, zlehka promasírovat prsty směrem k bradavce olejíčkem ideálně s měsíčkem lékařským. Kojit bradou směrem k tomu místu. Po kojení ochladit místo např. sáčkem se studenou zeleninou, ne však úplně ledovou. Pokud to do 3 dnů nebude lepší nebo dostaneš horečku, je potřeba dojít si pro antibiotika.
Zarudlé to není, tak se tam asi něco ucpalo. Je fakt, že je to mlíko pořád takové husté a to jsem četla že bývá u ucpaných mlékovodů.
Bohužel se mi ten tebou doporučovaný postup nedaří. Kojím buď jak se mladej probudí což skoro nikdy nevím kdy bude. A nebo na uspání a to je taky jak on si řekne. Takže nahřát to před tím je složité.
Masíruju u toho, ale to je tak asi jediné.
Kojit bradou k tomu mi nejde, protože leda by ležel a já na všech 4 nad ním a on se mi v takovéhle divné poloze nechce moc přisávat.
A tak si myslím - co udělat tuhle proceduru, ale vycucnout to prso na maximum odsávačkou? Mam el. Medelu, ale ještě jsem ji nezkoušela. Jako nechce se mi tomu prsu dávat signál k ještě větší produkci mléka, ale snad pro jednou by se to sneslo, ne?
@Callista spíš doodsat po kojeni. A na pro horkou sprchu a snažit se to rozmasirovat (pak případně odst, ale ne nutně úplně vše) a napatlat na prso tvaroh aspoň na 20 minut.
Jakou má ten tvaroh funkci? Žiju v zemi kde se neprodává
Tak bych ho musela něčím nahradit.
@Callista vytahuje zánět. Aha, tak jedině si ho doma udělat z plnotucneho mléka.