Poprvé do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
339
4.12.15 12:10
@vladěn píše:
@3HE v září jsme dávali taky skoro tříletého. U nás jde nejdřív vyzvednout po obědě. Žádnou žvýkací dobu nevedou. Syn to zvladnul krásně.

U nás taky tak, buď po obědě, nebo celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
4.12.15 12:14

Nechala bych ho rovnou po o. Po svačince bych ho nevodila, vždyť si ani nestihne utřít případné slzy a začít se seznamovat a už tam zase budeš. Nebojíš se toho víc než on? Věř mu že to zvládne :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16995
4.12.15 12:24

@3HE - neskutečné, jak ten čas letí 8o jinak já malou dávala hned na celé dopoledne.. A i když tam bývá tak 14 dnů z měsíce, zatím to nechávám tak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
4.12.15 12:39

Holky, díky… napsala jsem tady dotaz a hend jsem volala do školky, ať se poradím ještě s nimi, jestli si můžu nechat čas na rozmyšlení do pondělí… no, nemohla, chctějí to vědět dnes kvůli systému v počítači… no, tak jsem řekla, že do oběda…

a teď tady čtu vaše příspěvky a vidím, že jsem se rozhodla zprávně… no, asi se bojím více já než on… navíc si myslím, že kdybych ho brala před procházkou, tak bude ječet, že chtěl jít taky… tak bych ho nechala s nimi jít a brala ho před obědem - ale to on zase by ječel, že chce taky s dětmi na oběd… ona totiž už chodí od září do školky starší dcera a on od toho září neustále brečí, že chce taky…tahám ho řvoucího domů… doma celý den protivný, že chce za dětmi… jenže se čekalo na dokončení očkování. To už máme hotovo, tak hurá do školky, protože já už s ním doma nevydržím ani den… :oops: brečení se nebojím… byl tam na zkoušku pár dní a nebrečel vůbec a nehctěl jít domů… no, a jestli bude brečet, tak to nějak vyřešíme… mají smíšené oddělení, tak mám trochu obavy z těch velkých dětí, ale to se zvládne. m tam i dva kamarády… ti se těší, jak mu budou pomáhat. Starší dcera bohužel chodí do jiné třídy, ředitelka nedává sourozence k sobě :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
4.12.15 12:45

Já jsem také pro dávat rovnou do oběda. Já jsem syna dala první 2 dny do 10 hodin, celou dobu brečel a nestihl se ani rozkoukat. Třetí den jsem dala do oběda a vítal mě s úsměvem. Od té doby to bylo už v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
4.12.15 12:53

U nás není na výběr, nechává se rovnou do oběda. Některé děti jdou rovnou i se spaním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
4.12.15 13:03

@3HE dala bych ho rovnou po o. Před obědem jdou ven, to se většině dětí líbí, pak se nají a už tam budeš. Je to jen pár hodin.
Na tu svačinkovou zvykačku bych ho dala jen v případě, že bych věděla, že má hodně problém s cizími lidmi, kolektivem, je hodně na mě fixovaný. V takovém případě by ten pozvolný nástup měl smysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
7.12.15 14:05

Nooo, tak maminky, dnes to bylo ve školce hooodně kruté… šel tam s chutí a z vesela… byla jsem tam s ním asi půl hodiny.., jenže jak jsem měla jít domů, tak se začal oblékat, že jde se mnou, nechtěl jíst atd. pak začal brečet… s učitelkou jsme byly domluvené, že si ho prostě vezme, zamáváme si a půjdu… stalo se… Brečel, utíkal jí.., no, nějak ho přeprala… přišla jsem pro něho po obědě - ten snědl celý, ale musela ho krmit, sám nejedl.
A když tam byl sám, tak komplet celou dobu plakal bez přestávky. Plakal celou procházku… po návratu se pak u oběda uklidnil. No, učitelka ve fleesové mikině, syn totálně ledové ruce a obličej, mokré rukávy až k loktům. Ostatní děti nahaté - převlékali se do pyžam, otevřená dvě okna proti sobě - průvan :roll:
Má ochraptělý hlas - je to určitě z toho pláče, ale venku je dnes hodně ledový vítr a vzduch, takže to určitě není dobře, když pláče ve školce a vyhicovaný jde na procházku a pláče i tam… to se nejvíce nadýchá toho ledového vzduchu, to je tak na laryngitidu nebo i horší nemoc… takže takhle ne… bude tam bývat jen do 9:45hod. - budu ho vyzvedávat před procházkou do doby než si trochu zvykne a nebude plakat.
Zkusím si vyjednat výjimku, že bych si brala oběd domů… pokud nebudou chtít povolit (nechce to dovolit vedoucí jídelny - chápu to, je to nařízení… ale při troše dobré vůle se to snad dá dohodnout… ), tak ať si ho nechají… tento týden už jde jen o tři obědy, protože ve čtvrtek je syn odhlášený. A třeba příští týden to už zvládne lépe.

Ale zase říkal, že zítra půjde do školky… je odhodlaný :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
7.12.15 14:31

@3HE no tak s takovouhle je určitě dobře, aby tam byl jen nakrátko. Podala bych mu to stylem „jen si doběhnu nakoupit a zas přijdu a půjdem“ - snad si postupně zvykne :hug:

A když jsi tam s ním byla, tak si hrál samostatně, nebo se tě držel? Proběhl tu nedávno nějaký článek, kde odborník psal, že první krok je, aby se dítě zabralo do hry tak, že už tě nepotřebuje a pak ti v klidu odsouhlasí to „odskočení na nákup“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
7.12.15 14:34

@3HE to bude dobrý :hug: Dcera také proplakala celý první den a nebyla jediná. Je to pro ně šok, ale zvykla si a vůbec všechny děti z její třídy, nikoho nemuseli rodiče stáhnout. A už druhý den byl o mnoho lepší. Ono i když jim to vysvětluješ, tak se podle mě bojí, jestli opravdu přijdeš. Jak se zajede režim a oni se ujistí, že pro ně přijdeš, tak to bude dobré. U nás tedy potom ještě tak měsíc malá moc nespolupracovala, nechtěla jíst, do her se nezapojovala, jen seděla na koberci a koukala ale postupně se to lepšilo. Dneska šla po skoro 3 týdnech, tak jsem se bála scény a ona tam prý zaplula, rovnou za dětma, zamávala a vůbec neplakala :srdce:
S tou postupnou adaptací nevím, u nás to nemají rádi, prý to zavedli a hned druhý rok rušili. U většiny dětí se prý adaptace naopak prodlužovala, děti byly nejisté, nevěděly, kdy si maminka přijde. A sotva si zvykly, že tedy chodí po svačině domů, tak tam byly do oběda a zase plakaly a bály se, že na ně maminka zapomněla, že předtím vždycky po svačině přišla. A hlavně se prý potom ještě dlouho bály a hodně ptaly a přijde opravdu, opravdu po obědě… Prostě už tam byla ta nejistota, už je tam jednou ta máma nechala… Ale tohle je opravdu hodně individuální a u každého dítěte funguje něco jiného. Některé pochopí vysvětlení, že dneska už to bude po obědě, některé to prostě v tom věku ještě nepobere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
7.12.15 14:41
@Etcetera78 píše:
„A když jsi tam s ním byla, tak si hrál samostatně, nebo se tě držel? Proběhl tu nedávno nějaký článek, kde odborník psal, že první krok je, aby se dítě zabralo do hry tak, že už tě nepotřebuje a pak ti v klidu odsouhlasí to "odskočení na nákup“

hm, tak k tomu by možná dospěla starší tak teď, když je jí 4,5, a to si ještě nejsem jistá :? Spíš by to ale dopadlo tak, že by to očíhla, zjistila, že když spustí, tak tam zůstanu a mohla bych si kancelář přesunout do školky rovnou. Myslím, že to psycholog trochu přeháněl. Dětská duše je křehká, ale zase takové články potom vzbuzují v matkách ohromné výčitky svědomí, když dají dítě do školky.
Vtipný byl manželovo zahraniční šéf. Ten to vyslechl, jak malá brečí a řekl k tomu, že to je tím, že byla doma tak moc dlouho, že jí to uškodilo. Prostě se na to díval úplně jinak. Všichni v okolí tady chudák, jak je maličká (šla ve 2,5) a on pravý opak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
7.12.15 14:44

@lecijasek jj, na mě ten článek taky působil tak, že teorie super, ale většina dětí se prostě chová jinak, než jak píšou v knihách :)
Dcera taky byla „držák“, takže jsme se s učitelkami domluvily na rychlém předání bez zbytečných průtahů, ona přestala plakat asi tak minutu poté, co jsem odešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
7.12.15 15:35

No, on plakal nonstop od 9-11hod. i přes procházku, což je nejhorší - zpocený ubrečený šel ven a tam to komplet proplakal. s takovou onemocní a nebude tam vůbec… no, zkusím teorii - zabrat do hry, zbytečně se tam nezdržovat a oznámit mu, že zajdu na nákup pro bonbonky atd. a vrátím se pro něho… to by mohl překousnout a až nebude tolik plakat, tak to prodloužíme.

Kdyby přestal brečet po chvíli, tak ho tam nechám celou dobu, ale takhle ne. Učitelky jsou svolné ke všemu, zatím jim nic nevadí.

@Etcetera78 Když jsem tam byla tak si hrál a STRAŠNĚ MOC SI MĚ HLÍDAL :mrgreen: věděl, že pak odejdu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
7.12.15 15:37

@lecijasek to s tou nejistotou - po svačině, opravdu po obědě.. na tom něco je… ale zase ho tam nemůžu nechat úplně řvát komplet celou dobu - hlavně jde o tu procházku… onemocní a bude doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
7.12.15 15:41

@3HE kdyby nákup byl moc velké sousto, tak začněte s „potřebuju odnést nějaké papíry paní ředitelce“ :D Držím palce, ať si rychle zvykne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin