Poradíte chlapovi - Eta 2149 Harmony?

4
11.5.20 07:50

Poradíte chlapovi -Eta 2149 Harmony ?

Zdravím Vás milé dámy…
Pořídili jsme si tuto pekárnu a hned první pokus asi neskončí dobře (zatím se sice peče)!
Dle přiloženého návodu jsem použil směs na 500gr chléb- obr1
290gr této žitné mouky mouky- obr-2
1/2 balíčku droždí -obr-3
a výsledek bude asi vypadat tak nějak -obr-4

Ihned na začátku se mi zdálo, že toho bude do pekárny asi malé množství. Těsto se posunulo do kouta pouze k jednomu hnětacímu háku- nebo spíše za něj. Udělala se taková tuhá "gumová " koule, která se moc neprohnětla. Tak jsem tomu pomohl plastovou stěrkou a přilil trochu kefíru. I tak se mi zdá, že to bylo moc tuhé…

Prosím Vás milé dámy o rady, jak postupovat příště.
Použil jsem správné droždí? Nebude lepší příště použít to droždí FALA?
Pokud ano, jak postupovat? Rozdrobit jej na mouku, nebo nějak jinak?
Pokud by jste mi navrhli nějaký základní postup ze zobrazených surovin, budu Vám vděčen.
Přeji klidný den.
Makey

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

1302
11.5.20 08:10

@Makey nemám zkušenosti s pekárnou. Ale droždí jsi použil správné. Podle mě to bude tou moukou. Já dávám půl na půl s normální bílou moukou a výsledek je vždy ok.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3337
11.5.20 08:45

S pekárnou taky zkušenost nemám, ale z pečení chleba jo a zatím kdykoliv jsem něco pekla čistě ze žitné mouky, bylo to tuhé jak cihla a ztělesňovalo to opak slova „nadýchaný“. Ono i kupovaný žitňák je dost cihloidní.
Takže raději vždycky dávám aspoň 1/3 pšeničné, lhostejno, zda celozrnné nebo normální, a pak to aspoň trochu nabude a chleba není tak tvrdý. Droždí používám vždycky čerstvé, ale tím to nebude, i to sušené by mělo dát podobný výsledek.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
407
11.5.20 08:48

S pekárnou zkušenosti mám malé, ale mouka je dobrá, droždí také. Já nakonec peču chleba v troubě z kvásku a chutná mi víc. Jinak peču kolikrát jen z žitné mouky a opravdu dám jen trochu pšeničný, chleba je výborný. Napadá mě jen snad upravit množství, dat víc mouky aby háky byly plny. Konzistence těsta je o zkušenostech.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
25765
11.5.20 09:01
@Makey píše:
Zdravím Vás milé dámy…
Pořídili jsme si tuto pekárnu a hned první pokus asi neskončí dobře (zatím se sice peče)!
Dle přiloženého návodu jsem použil směs na 500gr chléb- obr1
290gr této žitné mouky mouky- obr-2
1/2 balíčku droždí -obr-3
a výsledek bude asi vypadat tak nějak -obr-4

Ihned na začátku se mi zdálo, že toho bude do pekárny asi malé množství. Těsto se posunulo do kouta pouze k jednomu hnětacímu háku- nebo spíše za něj. Udělala se taková tuhá "gumová " koule, která se moc neprohnětla. Tak jsem tomu pomohl plastovou stěrkou a přilil trochu kefíru. I tak se mi zdá, že to bylo moc tuhé…

Prosím Vás milé dámy o rady, jak postupovat příště.
Použil jsem správné droždí? Nebude lepší příště použít to droždí FALA?
Pokud ano, jak postupovat? Rozdrobit jej na mouku, nebo nějak jinak?
Pokud by jste mi navrhli nějaký základní postup ze zobrazených surovin, budu Vám vděčen.
Přeji klidný den.
Makey

Droždí se slonem je OK. Ale jestli necháváš kynout v pekárně, nedávej blízko kvásku sůl. Já peču z kvasnic chleba v troubě a je nadýchaný. Ale žitné mouky bych nadala víc jak půlku množství.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
25765
11.5.20 09:02

A to droždí Oetker, co píšou na balíčku? Že množství stačí na kilo mouky? Ono se sušené droždí může lišit…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4
11.5.20 09:46

Děkuji předně za rychlé reakce.
Tak je dokonáno a vydloubnuto… jinak to popsat nejde. Opravdu jsem použil Dr. Oetker.
Je to opravdu tužší, ale snad když použiji větší dávky surovin, tak to bude asi lepší promíchané.
Ale pozřít to půjde! Třeba nalámané do kafe, jak to dělali naši pra-dědové, než šli ráno na „šichtu“…
Příště bych chtěl použít to droždí FALA- 1 kostka na 1 kg mouky (se píše…)
Jak postupovat-
1. nejdříve tekutiny a pak ostatní, nebo obráceně, když jde o žitnou?
2. mám FALA droždí rozdrobit na povrch mouky k jedné straně a sůl, cukr, kmín dát ke druhé straně?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2483
11.5.20 10:54

Musíš se to naučit, první chleby jsem vyhazovala a i teď po letech se občas „zadaří“ :mrgreen: Do pekárny dávám nejdřív věci tekuté, pak koření, ocet a olej. Navrch mouky (dávám různé poměry) a úplně navrch sypu droždí (sušené). Když se mi chce, tak udělám do mouky důlek, do něj droždí, cukr a malinko vlažné vody. Než začne pekárna míchat, tak vzejde kvásek. Ale není to nutné.
Co je nutné, je aby droždí nepřišlo do kontaktu se solí. A jestli můžu doporučit, začni lehčím světlým chlebem, ne celozrnným. Ten se prostě občas nepovede a mohlo by tě to odradit.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
25765
11.5.20 11:28
@Makey píše:
Děkuji předně za rychlé reakce.
Tak je dokonáno a vydloubnuto… jinak to popsat nejde. Opravdu jsem použil Dr. Oetker.
Je to opravdu tužší, ale snad když použiji větší dávky surovin, tak to bude asi lepší promíchané.
Ale pozřít to půjde! Třeba nalámané do kafe, jak to dělali naši pra-dědové, než šli ráno na „šichtu“…
Příště bych chtěl použít to droždí FALA- 1 kostka na 1 kg mouky (se píše…)
Jak postupovat-
1. nejdříve tekutiny a pak ostatní, nebo obráceně, když jde o žitnou?
2. mám FALA droždí rozdrobit na povrch mouky k jedné straně a sůl, cukr, kmín dát ke druhé straně?

Já bych nasypala sypké suroviny, sůl nejdříva pak mouku. Udělala důlek, nalila vlažnou vodu a rozdrobila droždí, malinko ocukrovat. A pustila program, kde je i kynutí.

Nebo připravila kvásek vedle v misce, nechala ho vzejít a nalila nejdřív a pak mouky. Co si pamatuji, nejdřív se dávala tekutina a pak teprve sypké. Ale neměla jsem ETU. Pořádně prostuduj návod.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
159
11.5.20 11:51
@Makey píše:
Děkuji předně za rychlé reakce.
Tak je dokonáno a vydloubnuto… jinak to popsat nejde. Opravdu jsem použil Dr. Oetker.
Je to opravdu tužší, ale snad když použiji větší dávky surovin, tak to bude asi lepší promíchané.
Ale pozřít to půjde! Třeba nalámané do kafe, jak to dělali naši pra-dědové, než šli ráno na „šichtu“…
Příště bych chtěl použít to droždí FALA- 1 kostka na 1 kg mouky (se píše…)
Jak postupovat-
1. nejdříve tekutiny a pak ostatní, nebo obráceně, když jde o žitnou?
2. mám FALA droždí rozdrobit na povrch mouky k jedné straně a sůl, cukr, kmín dát ke druhé straně?

Já mám taky Etu a peču v ní chleba a je vynikající. Měla jsem u ní přímo kuchařku ze které jsem použila recept na ten chleba. Jestli chcete tak vám ten recept vyfotím a pošlu :slight_smile: :thumbsup:

Příspěvek upraven 12.05.20 v 08:59

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4
11.5.20 14:12
@kvak píše:
Já mám taky Etu a peču v ní chleba a je vynikající. Měla jsem u ní přímo kuchařku ze které jsem použila recept na ten chleba. Jestli chceš tak ti ten recept vyfotím a pošlu :slight_smile: :thumbsup:

Budu rád za recept- jdu na to znova, než přijde žena z práce…

V návodu píší „zásada-nejdříve tekutiny“… Jinde zase, že těžší žitná mouka se muže dát obráceně jako první… Tak se v tom vyznejte.
:roll:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
25765
11.5.20 16:34
@Makey píše:
Budu rád za recept- jdu na to znova, než přijde žena z práce…V návodu píší „zásada-nejdříve tekutiny“… Jinde zase, že těžší žitná mouka se muže dát obráceně jako první… Tak se v tom vyznejte. :roll:

Dala bych tekuté dospod. Mouky při vážení promíchej. Aby byla mouka rovnoměrně v těstě.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2233
11.5.20 20:25

Jsem slepa, nevidim tu smes na chleba. Chleby s prevahou zitne mouky, nebo ciste zitne, potrebuji jine zachazeni, jiny program v pekarne nez na celozrnny chleb. Zito se neda hnist jako jine testo, v podstate je treba ho jen jemne smichat, nepremichat. V me pekarne Panasonic byl na zitny chleb i jiny hak. Ted delam chleb v robotu, ale zitny rucne, jen promicham, dam do formy kynout do naparene trouby, pak upecu a v podstate by se nemel alespon 24 hodin po upeceni krajet, protoze testo porad pracuje. Pokud ale byla smes na chleb psenicna, tak tam toho zita tolik neni a problem bude jinde.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4
12.5.20 08:46

Zdravím všechny,
tak druhý pokus vyšel vizuálně super- ještě jsme neochutnali…
Ale bylo to cca 750gr žitné a 250gr pšeničné mouky. Při míchání a hnětení se udělali jen zvlhlé kuličky a těsto se nespojovalo. Tak jsem musel přidávat tekutiny. Těsto byla těžká mazlavá hmota- hrůza. Po skončení hnětení zůstalo velice nerovnoměrné- hrbaté. Tak jsem to uhladil do roviny stěrkou. Nakonec vše krásně vykynulo a upeklo se.
Příště zkusím recept od „Kvak“

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
159
12.5.20 08:58

Tak potom dejte vědět :slight_smile: :thumbsup:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama