Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám 19 měs. holčičku a od 17 měs. mě doktorka nahání na očkování. Dcerka byla ale střídavě 2 měs. nemocná. Sice , měla jenom rýmu, bez teploty a skoro vůbec nekašlala, ale určitě jsem nechtěla riskovat ji očkovat. Dnes jsme byli u doktorky, protože malá má od soboty teplotu 38,3. Nemá rýmu , nekašle, jenom je víc podrážděná a nemá chuť k jídlu, takže jsme tam šli, aby ji zjistila CRP, které měla 21, takže půjdem ještě na ORL. Dnes jsem řekla doktorce, že at se na mně nezlobí, ale chtěla bych očkování MMR posunout tak o pár měsíců. Spustila na mně společně se sestrou , že to tedy nejde, že kalendář je jasné daný a že mě musí nahlásit na sociálku. Řekla jsem ji, že existuje vyhláška, kde se nestanovuje horní hranice očkování a ona mi řekla, že to platí jenom pro ty děti, které mají nějaké vážnější neur. potíže. Tak se chci zeptat, jak to tedy je? Chci ji tu vyhlášku donést, ale vážně je to tak, že to neplatí pro zdravé děti? Jinak, co bude se mnou sociálka dělat, to mi jako budou vyhrožovat, že mi vezmou dceru, když nebudu očkovat nebo co? Moc vám děkuji za jakýkoliv příspěvek
@karinka píše:
Ahoj holky, mám 19 měs. holčičku a od 17 měs. mě doktorka nahání na očkování. Dcerka byla ale střídavě 2 měs. nemocná. Sice , měla jenom rýmu, bez teploty a skoro vůbec nekašlala, ale určitě jsem nechtěla riskovat ji očkovat. Dnes jsme byli u doktorky, protože malá má od soboty teplotu 38,3. Nemá rýmu , nekašle, jenom je víc podrážděná a nemá chuť k jídlu, takže jsme tam šli, aby ji zjistila CRP, které měla 21, takže půjdem ještě na ORL. Dnes jsem řekla doktorce, že at se na mně nezlobí, ale chtěla bych očkování MMR posunout tak o pár měsíců. Spustila na mně společně se sestrou , že to tedy nejde, že kalendář je jasné daný a že mě musí nahlásit na sociálku. Řekla jsem ji, že existuje vyhláška, kde se nestanovuje horní hranice očkování a ona mi řekla, že to platí jenom pro ty děti, které mají nějaké vážnější neur. potíže. Tak se chci zeptat, jak to tedy je? Chci ji tu vyhlášku donést, ale vážně je to tak, že to neplatí pro zdravé děti? Jinak, co bude se mnou sociálka dělat, to mi jako budou vyhrožovat, že mi vezmou dceru, když nebudu očkovat nebo co? Moc vám děkuji za jakýkoliv příspěvek
Bože, já děkuju bohu,že sem se zatím s takovým přístupem u lékařů nesetkala
![]()
Není to pravda, můžeš to posunout i zdravému dítěti http://www.infekce.cz/…5372006b.htm §5 . Nic o posouvání jen pro nemocné děti tam není, tak ať si nevymýšlí.
Ahoj, je to hloupost, doktorka nemá pravdu. Horní hranice pro tohle očkování opravdu stanovená není, akorát ho většinou chtějí ve školkách. Taky ho máme odložené - na neurčito. Synovi je 16 měsíců a doktorka s tím neměla žádný problém.
nenech se jí vystresovat. viktorovi je 18 měsíců a taky toto očkování ještě nemá. celou zimu bojujeme s nachlazením, tak jsem s doktorkou domluvená, že naočkujeme až bude úplně fit. teď mi dobral antibiotika, takže minimálně měsíc to ještě nehrozí. nehledě na to, že je prcek alergický na bílek a tato vakcína je dělaná na bílkovém základě. bojím se alergické reakce, takže to budu odkládat dokud nebude 100% fit. a ještě budu očkování konzultovat s alergologem…
tvoje doktorka je evidentně ze staré školy ![]()
toto ockovani ma cas az do 7 let
. No menila bych doktorku, co tohleto je
.
Muj prostredni dostal prvni davku ted , v 2 letech a 7mesicich a vubec nas neuhanela, jen rekla, ze to jeste nema a at tedy nekdy prijdem, tak jsem to radsi hned odbyla , ale min. do 2 let jsem chtela pockat .
no, nestacim se divim, co nekteri doktori delaj ![]()
![]()
To je naprosto šílený. Vyhláška se nevyjadřuje ke zdraví a nemoci dětí, stanovuje minimální věk vakcinace, k maximálnímu se nevyjadřuje vůbec, rozhodně v tomto nejdeš proti žádným pevným pravidlům očkovacího kalendáře. Doktorka ti z nevědomosti lže.
I kdybys z pravidel vybočila u jiných vakcin, není v právu informovat sociálku, když žádáš odklad u dítěte opakovaně nachlazeného, to naopak podceňuje ona zdravotní stav dítěte. Ale u MMR je to úplně absurdní, když není horní interval nijak určen. Ohradila bych se a kdybych viděla dál nechápavou a odmítavou reakci, pokusila bych se o změnu pediatra, bohužel.
Očkuje se nejdříve od 15 měsíce věku, horní hranice není stanovena, nejen pro nemocné děti. Je to o domluvě, nutit Tě nemůže, sociálka Ti nic neudělá, neboj, max Ti bude opakovat toco dr… jinak nic. V pohodě řekni, že očkování chceš odložit po 2. roce věku a hotovo. Naše dr je taky hodně očkovací, ale problém vůůbec nedělala. Nemusela jsem nic vysvětlovat, ničím mi nevyhrožovala
.
Za mě očkovat ano, ale po 2.roce. My i hexu odložili po 6.měsíci, to nám navrhla sama dr.- k mé radosti.
není to pravda.
Dvojčatům jsem očko taky odložila.
Dr. mi řekl, že to tedy musí nahlásit na hygienu, ale jinak v pohodě.
holky, moc vám děkuji. Paní doktorce jsem přeposla kromě vyhlášky i toto :
http://www.ferovanemocnice.cz/…karu-95.html
Moc mě to u ni mrzí, protože jsem jinak s ni spokojená, ale ona je taková puntičkářka, takže ji nejspíš hodně vadí, že bude mít prázdný chlíveček.
Toto je naše první potyčka během 5 let, takže uvidíme, jak se to vyvine
@karinka píše:
Me uhani sestra,ani ne doktorka,ale sestra.Vzdy ji reknu,ze jsem domluveni na odsunu,ona ze si udela poznamku a uz volat nebude a za 14dnu vola zas,ze tam ma vykricniky
.
S dr.kdyz jsem mluvila v 18mes,ze stale to bude odlozene,tak mi rekla,ze do dvou let to Musi byt naockovane(pocitala,ze nic nevim),tak jsem ji taky rekla,ze vim,ze 15mes.je dolni hranice a horni zakon neurcuje,tak otocila,ze je to tedy „doporuceno“do dvou let,ze deti pak nemaji takove problemy atd(takove mirne zastrasovani),nakonec teda prijala a „vcitila se“ze se se asi obavam
a o.k.Ale sestra ta to stale nemuze pochopit ![]()
… já čekala skoro do dvou let. Naše paní dr. očkování přímo miluje, takže nejlepší způsob je tam nechodit, aby se nevnucovala a nepřipomínala, příp. tam jít jen s chorobou, u které přemlouvat nebude (což teplota 38,3 podle mě je!!!).
S očkování prostě čekat, až bude dítě úplně zdravé!
Mimochodem na netu jsou příbalové letáky očkovacích látek, které je dobré přečíst před očkováním, aby člověk věděl.
Jinak doporučuju knihu Doba jedová … tam je vakcíně MMR věnovaná rozsáhlá kapitola, zásadní věc je: vizora vadí, zvýšená teplota vadí, kašel vadí, rýma vadí, prostě dítě musí být stoprocentně zdravé a i tak bývají reakce nepěkné.
Náš malý taky není očkovaný, protože se mu pořád opakují rýmy, nic hroznýho, dr. mi ho chtěla už očkovat, hlavně teda taky sestřička, ta nás honila nejvíc, podle ní měl být očkovaný do konce roku - takový zvláštní datum, bez ohledu na jeho věk, asi jim procházely vakcíny nebo co ![]()
Mě řekli, že malá rýma nebo kašel nevadí, přitom z jiných stran slyším, jak musí být úplně zdravý, tak nechápu, že by si to vzali na triko. Tak se zatím taky vyhýbáme, jak to jde.
Paní doktorka má buď velmi mizerné právní povědomí nebo ti zkrátka lže. Těžko říct, ale teda dětská by zákony a vyhlášky o očkování měla mít v malíku…
I v očkovacím kalendáři je napsáno, že mezi 15-18m je doporučená doba pro vakcinaci. Horní hranice se neuvádí.
vyhláška 537/2006, odstavec 5
(2) Přeočkování se provede za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování, v odůvodněných případech i později s tím, že horní věková hranice pro podání očkovací látky není omezena.
@Martysek píše:
Náš malý taky není očkovaný, protože se mu pořád opakují rýmy, nic hroznýho, dr. mi ho chtěla už očkovat, hlavně teda taky sestřička, ta nás honila nejvíc, podle ní měl být očkovaný do konce roku - takový zvláštní datum, bez ohledu na jeho věk, asi jim procházely vakcíny nebo co
Mě řekli, že malá rýma nebo kašel nevadí, přitom z jiných stran slyším, jak musí být úplně zdravý, tak nechápu, že by si to vzali na triko. Tak se zatím taky vyhýbáme, jak to jde.
mne ta sestra taky porad tvrdi,ze „mala ryma“nevadi
jsem ji rekla,ze ale mne jo,co pak ty mozne fatalni nasledky.Prej zadne nejsou
.Tak jsem rekla,ze ja znam takove deti,prave proto bych tohle neudelala..tak to se divily,ze by snad mel po ockovani nejake horsi nasledky nez jen teplotku
. S tou horni hranici ockovani podle me znaji urcite,ale vyuzivaji „neznalosti“ ![]()