Povinnost postarat se o otce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
261
30.6.12 21:13
@Kallkapa píše:
Myslím, že pokud Vám třeba neplatil alimenty - v návaznosti na to i ty bys mohla odmítnout platit mu.. (předpokládám tedy, že se bavíme o pomoci finanční).

Neplatil je jen za začátku, tvrdil, že nejsem jeho atd., půl roku ho hledali, ale potom platil, pořád. Snad jednou se stalo, že alimenty asi 3 měsíce nepřišli, ale byl nemocný, což chápu.
No, to je tedy pěkné, že já mu budu muset posílat peníze pokud si na mě vzpomene.. snad ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.12 21:13

@Kallkapa doufám, že to tak bude
@Marau :hug: :hug: děkuju moc za nalezení :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
5476
30.6.12 21:14
@kvaček píše:
@El-Brno třeba takový dotaz.. Kdyby např. můj táta zůstal bez peněz, tka je moje povinnost ho živit.. Je to jenom otázka :think: :nevim:
Asi si myslím, že vyživovací povinnost je, ale spíš spíš finanční než, že by se někdo musel starat.. Říkiám, záleží na lidech, vztazích, znám kolem sebe víc lidi, co se na ně někdo vys.. :think: a ne z důvodu co píše zakladatelka, ale prostě, že se jim nechtělo…Příspěvek upraven 30.06.12 v 21:09

Ano, jde o povinnot postarat se finančně, nikdo tě nedonuí o něj peovat třeba fyzicky, pokud by byl nemohoucí apod.

Cituju z netu:
Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují. Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.
Dítě má vyživovací povinnost vůči rodičům jen za předpokladu, že už je samo schopno se živit, a jen tehdy, pokud toho rodiče potřebují. Například pokud výživu nezajistí manžel nebo rozvedený druh. Navíc rozsah vyživovací povinnosti je stanoven tak, že jde o zajištění slušné výživy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
30.6.12 21:16

Vím, že jsme se s manželem radovali, když se jeho bývalá žena znova vdala a to docela rychle po rozvodu. Měli jsem radost, že nemůže přijít, zazvonit u dveří a chtít po něm na ni výživné. Teď se rozvádí mamka a její ex je tohohle klidně sprostě schopný. Dokonce tím vyhrožoval, že když je teď odstěhovaný, tak má sníženou životní úroveň než co měli spolu a že podá návrh u soudu. :roll: Na to mu teda mamka odpověděla, že se neměl stěhovat, že ho nikdo nebvyhazoval. On totiž zmizel ze dne na den sám a dlouho se neozýval. Mimochodem ani k soudu nechodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335

Hmm, tak pro mě celkově je samozřejmost - teď odobčím od zakldatelky se postarat jakože navařit, uklidit, když potřebuje můj táta - je po rozvodu, ale teď zůstal s malo penězi, ale nemohouci neni.. Prostě si nehledá práci a zůstal s 1300 na měsíc…Takže to čumím taky, že bych mu měla něco dávat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@MaselQa píše:
Aha, takže já mám povinnost se postarat o někoho, koho neznám? To musím? To se mi teda nelíbí! :D Ne, vážně, nemám zájem se starat o člověka, který si to nezaslouží, nikdy mi nepopřál, ani nezavolal, nestaral se, bylo mu jedno, že nemáme co jíst atd.. a já se pak o něj mám starat? Až on mě bude potřebovat? Já ho taky potřebovala a kde byl?
Možná je to jiné, ale já to tak beru. (Naštěstí jsme 4 sourozenci, takže já jsem z toho doufám venku)

Mám to právě stejně. Výživné jsme z něj dolovali, nakonec nedostali, protože si pořídil další dítě. Neozval se, akorát ubližoval mamce a pak se vjádřil, že si ho měl radši uříznout, než nás splodit. A o tohohle člověka se nechci starat a nechci mu dát ani korunu

• Citovat
  • Upravit
5476
30.6.12 21:18

Výživné nemusí soud přiznat, pokud by bylo v rozporu s dobrými mravy. Takže pokud si rodič neplní svoje povinnosti rodiče, tak se mu taky může stát, že ani dítě nebude muset plnit povinnosti svoje. Takže není třeba plašit, že byste museli platit na člověka, kterého jste 15 let neviděli, který vás třeba jako dítě týral, neplatil vám výživné, který je alkoholik apod. To ale posuzuje soud podle konkrétních okolností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
30.6.12 21:20
@kvaček píše:
Hmm, tak pro mě celkově je samozřejmost - teď odobčím od zakldatelky se postarat jakože navařit, uklidit, když potřebuje můj táta - je po rozvodu, ale teď zůstal s malo penězi, ale nemohouci neni.. Prostě si nehledá práci a zůstal s 1300 na měsíc…Takže to čumím taky, že bych mu měla něco dávat..

To už je ale pak morální povinnost každého z nás se postarat o nemohoucího, do které ale nikdo nikoho nutit nemůže, právně vymahatelné to není ;)

Pokud si ale sám nehledá práci, tak by se to třeba i dalo posoudit v rozporu s dobrými mravy… to těžko říct, záleželo by na situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.12 21:24

Tak aspoň naděje, že případně soud by byl rozumný :palec: Ještě jednou děkuju všem. Lepší být připravená

• Citovat
  • Upravit
14856
30.6.12 21:42
@Anonymní píše:
Mám to právě stejně. Výživné jsme z něj dolovali, nakonec nedostali, protože si pořídil další dítě. Neozval se, akorát ubližoval mamce a pak se vjádřil, že si ho měl radši uříznout, než nás splodit. A o tohohle člověka se nechci starat a nechci mu dát ani korunu

rozumny soud by to fakt nemel schvalit. Hlavne tam je smerodatne to jeho vyzivne vuci tobe a tvoje mamka je z toho uz venku.

Jestli bude muj otec nekdy potrebovat vyzivovat, tak teda taky nadsena nebudu, mame sice relativne dobre vztahy, ale kdyz mel naopak vyzivovaci povinnost vuci me, tak se taky nepretrhl. Vim ze moc penez nemel, ale on to ani nepriznal…kdyby rekl, ja bych ti rad pomohl, ale nemuzu. Byla jsem z toho spatna. :think:

a kdyz padne kosa na kamen u manzelovych rodicu, tak to bude teprv zajimavy 8o, na to se fakt netesim. Ti nam sice financne jeden cas pomahali, ale zase nam dost ublizili jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
30.6.12 22:20
jo, tohle si pamatuju nejakej pripad z telky, ze zenska, kterou manzel opustil, chlastal a snad ji i mlatil, tak ji prisla od soudu vyzivovaci povinnost po dvaceti letech a ona mu odmitla platit a dostala se tenkrat do maleru… ale nevim, jak to dopadlo - kazdopadne to vsem prisla jako hrozna kravina, ale dle vyjadreni soudu to bylo naprosto v poradku
v tomhle state je bohuzel mozny vsechno
@Marau píše:
http://zakony-online.cz/?…

huš to mám. musela jsme chvilku pátrat.

*část 3. hlava první, § 87

(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.

(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.*

asi je pak třeba dořešit toto soudně. :nevim:

HLAVA ČTVRTÁ

*Výživné rozvedeného manžela

§ 92

(1) Rozvedený manžel, který není schopen sám se živit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich.

(2) Tato povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům.

§ 93

(1) Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely podle § 91 odst. 2.

(2) Výživné podle odstavce 1 lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu.*

§ 94

(1) Právo na výživné zanikne, jestliže oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře.

(2) Právo na výživné zanikne též poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
1.7.12 19:26

A nevíte jak to je, pokud jsem na mateřský/v domácnosti (prostě bez příjmu) a vydělává jen manžel-můžou po mě chtít „výživné“ na amtku? od 18 se nestýkáme, náš vztah je hooodně komplikovaný ale třeba týraní apod. tam nebylo aby byl právní důvod rozporovat vyživovací povinnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
2.7.12 12:10

@spiky01 „Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.“

Na MD nejsi schpna živit, nemáš příjem, „jen“ soc. dávku.

Taky mám trochhu obavu, aby manžela nebo mj ex nechtěli vyživovat. Ale z as já jsme na MD, máme doma 3 děti… manžall je na ÚP a naavíc před operací :zed: :zed:

Ex má krom mojí dcery vyživ. povinnost na další 2 děti 2 matek + já u něj mám exekuci, teď je sud kvůli neplacení… byl by docela paradox život ho, jako neženatého expartnera :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
2.7.12 12:19

Jj, já příjem nemám-jde mi spíš o to jestli můžou argumentovat že má příjmy manžel, firma mu prosperuje a já nechci aby doplácel na moje rodiče… už tak na moji minulost dost doplatil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
2.7.12 17:17

@spiky01
ja myslim, ze pokud jste manzele, tak se bere, ze jste rodina a prijmy se berou dohromady - to mas jako s pujckama atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová