Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Synovi je 5 let a z krevních testů mu vyšly pozitivní výsledky na lepek, přesně anti transglutamináza IgA 13,34 index POZITIVNÍ. Do ambulance jsme objednaní až na půlku srpna a do té doby prý nemáme držet žádnou dietu, mohlo by to ovlivnit další vyšetření. Zajímalo by mě, znamenají tyto hodnoty už celiakii, nebo to může být jen alergie na lepek, je to rozdíl? Třeba se někdo orientujete, předem děkuji za informace.
ahoj no tohle jsou hranicni hodnoty, kazdopadne pocitejte s vysetrenim, coz znamena, ze bude polykat trubku s kamerou a oni mu utrhnou kousek streva na rozbor,, u deti to delaji v celkove narkoze, coz jim zavidim, ja si to uzila on line ![]()
jinak se to vysetrit neda, a jinak ano je rozdil mezi celiakii a alergii na lepek, prvni je na dozivoti druhe je na par let
zakladni rozdil mezi alergii a celiakii je ze na obalu vyrobku je bud bezlepkove coz mohou oba typy nebo s lepkem to nesmi ani jedni nebo je tam muze obsahovat stopy lepku a to znamena, ze nesmi celiak ale muze alergik
jizvikova, podle me i alergie muze byt dozivotne, hlavni rozdil je v tom co lepek s organizmem vyvadi, u alergie jsou to klasicke priznaky jako vyrazka apod. a pokud neni extremni tak je spis dost obtezujici nez zivotu nebezpecna, u celiakie lepek poskozuje sliznici streva a to postupne prestava vstrebavat potrebne latky a pokud se nedodrzuje bezlepkova diety tak muze vyustit v radu onemocneni, mmj. rakovinu tlusteho streva a taky priznaky jsou ruzne a tezko se to odhaluje, predpoklada se ze je diagnostikovano cca 10% skutecne nemocnych
nicmene trochu good news - dnes uz s bezlepkovou dietou neni takovy problem jako kdysi, existuje spousta vyrobku, hodne veci uz chutove k nerozeznani od lepkovych, lecos uz se da sehnat v normalnich obchodech, treba globusu nebo dm drogerii, ceny jsou sice porad vyssi, ale uz mi ten rozdil neprijde tak hrozny jako driv
Ahoj,tak tohle máme čerstvě za sebou. Transglutaminazu měl Matěj taky hraniční,měl 2,4,ale v rodině celiakii máme,takže jsem ani nedoufala,že to může dopadnout dobře. Biopsii prováděli na Karláku, já právě nechtěla aby měl narkozu. No dopadlo to dobře,ale kontrolovat nás budou častěji… Jinak si myslím,že tyhle testy souvisí pouze s celiakií ne s alergií,nikdo s doktorů mi rozhodně neříkal ¨" třeba to bude jenom alergie" ,ale všichni mě připravovali na celiakii… Mirka.
Děkuji za všechny cenné rady a příspěvky! Teď o víkendu jsme zkusili vy:,–(it lepek, protože do vyštření to máme ještě daleko, jen na zkoušku, a barva stolice se změnila ze světlé pískové na normální hnědou, asi to něco znamená..
Ahojte, koukala jsem na tuto diskusi, i kdyz uz aktualne neprobiha.....diskutovali jsme ohledne zavadeni lepku do stravy v prikrmech u 5ti-6ti mesicnich miminek. Rozdily mezi celiakii a alergii dobre popsala pani, ktera je sama celiakik a dlouhodobe se touto problematikou zabyva......
celiakie je geneticky podminena, celiakem se dite narodi, je to jako downuw syndrom, proste metabolicka vada, zakodovana v genech.
Celiakie ve sve podstate zpusobuje vyhladoveni organismu, nedostatek zivin pro stavbu kosti, mozku, apod. Cili, nechame jeho organismus vyhladovet v pulroce nebo roce?
Lekem na celiiaki je prisna bezlepkova dieta, cili dokud dite je na prisne bezlepkove diete (neji lepek), pak nemusi mit jeho rodice obavy z projevu celiakie.
Lepek pro takto malé dítě je v kasi - spaldova, jecna, detske piskoty, susenky… apod.
POZOR! Oves neobsahuje lepek. Obsahuje AVENIN a nekteri celiaci na nej reaguji jako na lepek (ale zatim jeste probihaji studiie). Pokud predtim nebyla expozice lepkem, oves by nemel zpusobovat problemy.
Pro dospeleho: plna zatez lepkem odpovida trem krajicum bileho chleba denne po dobu tri mesicu
Alergie na lepek je neco jineho nez celiakie, chova se jako jakakoli jina alergie, lze ji dostat i v padesati… Kdykoli v prubehu „papani“ lepku. Nezpusobuje vyhladoveni organizmu, muze zpusobit vyrazku, prip. jine problemy (duseni apod)
alergie na lepek je neco jineho nez celiakie!!!
alergie - telo prehnane zacne reagovat na nejakou latku, ktera jinak neskodi. Alergicke projevy jsou neprijemne, hlavne u takto malych deti. Opet, jsou zde deti citlivejsi a mene citlive. Lepek je alergen. Alergeny jsou zavadeny do stravy postupne z duvodu jejich mozne detekce. Alergie take muze vymizet a zpravidla mensi mnozstvi lepku nevadi. Alergie na lepek (jako takovy) je vzacna, velmi, mnohem beznejsi je alergie na psenici.
Celiak muze jist deproteinovany psenicny skrob (zbaveny lepku, lepek je protein), alergik na psenici ne, alergik na lepek ano.
Dobrý den, prosím poraďte. Byla jsem na odběru na alergii na lepek a laktozu a dr mi telefonicky řekla, že hodnoty na lepek igg mám 13 a mají být 10. Že to je jen lehce zvýšené, ale žádnou dietu držet nemusím. Tak to shrnula. Můžete poradit, jaké hodnoty už jsou nutné na držení diety bezlepkové? Děkuji.
@market.km píše:
Dobrý den, prosím poraďte. Byla jsem na odběru na alergii na lepek a laktozu a dr mi telefonicky řekla, že hodnoty na lepek igg mám 13 a mají být 10. Že to je jen lehce zvýšené, ale žádnou dietu držet nemusím. Tak to shrnula. Můžete poradit, jaké hodnoty už jsou nutné na držení diety bezlepkové? Děkuji.
A máš problémy? Pokud ano, vysadila bych lepek a neřešila, jestli mám nějaké hodnoty nebo ne. Testy bývají kolikrát falešně negativní a rozhoduje až vysazení určitých potravin, tzv. eliminační dieta.
Taky bych se ridila podle priznaku. Mas nejake bolesti bricha průjem atd.??? Ja to mela porad. Nafoukle bricho, prujem, krece uz se to nedalo..vysadila jsem lepek a od ty doby mam klid.