Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Macíku, taky tě uklidním. Já měla výsledek DS 1:50 ( a to jen proto, že se do toho nějak počítá i věk - je mi 29, a kdyby mi bylo 22, tak bych to měla 1:1200) Gyndr mi dal do ruky takovaj šílenej třístránkovej elaborát a s tim mě poslal na genetiku. Tam nám Dr. všechno vysvětlila… a já se DOBROVOLNĚ rozhodla podstoupit AMC ( byla jsem taky rozhodnutá, že bych šla na potrat
).
AMC proběhla v pohodě (samo,že jsem měla strach) a za 2
dny jsem věděla výsledek co se týče chromozomů a za 2 týdny jsem to měla písemně i s určením pohlaví. Takže hodně štěstí a hlavně PEVNÉ NERVY
HOLKY MOJE ZLATÝ JEŠTĚ ŽE VÁS TU MÁM!!!!! MOCINKY VŠEM DÍKY!!!!! Z CELÉHO SRDCE DĚKUJI ZA UKLIDNĚNÍ!!!
dnes jsem volala na objednání, vzala to sestřička a byla příjemná. vysvětlila mi co a jak. nejdřív bude UTZ genetický. Pak poučení a odběr. Ptala jsem se, že nevím na co je to pozitivní… že mi to můj dr. neřekl, a ona se dívala, protože ty výsledky jsou u nich. A dozvěděla jsem se toto: ÚDAJNĚ PŘI ODBĚRU V 10TT JSEM MĚLA NIŽŠÍ NĚJAKÝ HORMON. TAK PROTO JE MŮJ SKRINING POZITIVNÍ.. ALE ASI TYHLE TESTY V 16 TT JSOU UŽ OK!
tak mi řekněte..... není to zbytečné???? jak tu někdo psal: naše maminky nás taky měly a zbytečně se do nich nerýpalo!
sestřička říkala, že podle toho utz se ještě uvidí, že se třeba amnio dělat nebude, ale upřímně! NEVĚŘÍM TOMU!!! KDYŽ UŽ JE ŽÁDANKA… A POŽADAVEK.. UDĚLÁ HO TAK JAKO TAK! jen když odmítnu… doufám, že si budu moct s ním předem nejdřív promluvit… a domluvit se. a uvidím co mi řekne!
když přemýšlím nad tím jak se choval můj dr. a kdy mi říkal o amniu… tak by to fakt vycházelo že to již věděl po prvních testech! protože mi to říkal, že by rád mě poslal, já jsem chtěla počkat na druhé testy! a najednou jsou pozitivní. muselo to tak být!
nevím jestli budou už tyhle testy v 16tt ok… zda podstoupit odběr nebo odmítnout!
je to holky tak strašně těžké!
Maciku,tak vidíš,ten gennetický utz odhalí nějakou vadu.Byla jsem na něm a můžu říct,že jsem tam ležela půl hodiny,dr. kontoroloval uplně všechno.Hlavičku,záda,ledviny,játra,ruce,obličej,nohy,srdíčko,no prostě všechno!
Takže si myslím,že pokud utz dopadne dobře,nebude důvod jít na amnio.
MACÍKU,NEBOJ SE!!TĚŠ SE NA TEN UTZ,JE TAM VŠECHNO KRÁSNĚ VIDĚT!!
Ten utz ti udělají před amnio, zkoumají, jestli na něm něco nenajdou. Ale i když se jim bude zdát miminko zdravé, amnio ti stejně udělají, pokud ho neodmítneš.
Ale už budeš v ruce držet papír a tam budeš mít napsáno: Plod bez zjevných známek poškození, to mě strašně drželo nad vodou. ![]()
Fakt se ničeho neboj, v ČB jsou fakt profíci (utz mi dělala moc příjemná paní doktorka, pohlaví mi řekla hned
), samotný amnio mladý pán Čutka.
Držím palce, pak dej vědět, jak jsi dopadla.
Jak už jsem psala, u nás se dělají amnia jako na běžícím pásu, ale přitom je to invazivní vyšetření ohrožující miminko i matku a mělo by se dělat jen v naprosto oddůvodněných případech. Pokud bude UTZ v pořádku, tak bych si ho rozhodně nenechala dělat, i kdyby doktoři chtěli. Když jim vysvětlíš, že ho nechceš z důvodu rizika potratu, určitě to pochopí. Ne nadarmo před zákrokem musíš podepsat papír, na kterém je uvedeno, že to riziko potratu je …
Martina
holky dík! vím že musím souhlasit! pokud nebudu nemůžou zákrok udělat. uvidím! podle rozhovoru s dr. s tím co řekne k té krvi… a tak vůbec.. ale asi pro svůj klid to podstoupím… uvidím!
určitě vám napíšu
JO JSEM OBJEDNANÁ NA PONDĚLÍ HNED V OSM HODIN RÁNO! TAK MI DRŽTE PĚSTIČKY! DÍKY!
Maci!
Je mi lito, ze tohle musis podstupovat, ale uprimne ti muzu rict, ze jsem teda jeste osobne nezazila nikoho komu delali triply ani ne v ukoncenem 15.tt!
Ja bych taky byla pro rozhodnuti dle UZV, ale osobne ja bych do toho nesla, pokud slo jen o to co pises! Tak se drz, moc ti drzime pesti!
Neboj, verim ze vse je v poradku a zbytecne te jen stresuji!!!
Zubr - můžu podepsat všechno, cos napsala. Amnio je pořád chápáno téměř jako rutinní vyšetření, a to nejen lékaři, ale i mnohými maminkami.
Tady je jedna nepříliš povzbudivá diskuse od maminky, kde to dopadlo špatně (VAROVÁNÍ: Kdo nechce, ať nečte, je to jen pro silné žaludky, které snesou myšlenku, že teoretické riziko se může stát reálným)
http://emimino.cz/modules.php?…
no Slysil… ale asi ty testy byly ok… špatné byly v tom 10tt… ale byl nižší nějaký hromon..
Ahojík Macíku
mě při tripplech vyšla nižší hodnota HCG, sice mě neposlali na plodovku, ani nechtěli další odběry krve, ale slovíčko screening negativní bylo přeškrtnuté. Můj gyndař mě uklidnil, že to nic není. Ve 20 tt jsem šla na velký genet. UTZ do HK (ségra měla vroz. srdeční vadu - tak kvůli tomu) a můžu potvrdit jak psaly holky - tam doktor zkontroloval úplně vše - od mozečku až po počet prstíčků… taky když jsem s ním mluvila tak mluvil úplně jinak než asi jen ty obyčejný gyndaři - prostě do toho víc vidí a rozumí tomu daleko víc… takže si s ním promluv a uvidíš, osobně si myslím, že až zjistí že je vše v naprostém pořádku, že na plodovku ani nebudeš muset jít.....
Držím ti moc palečky, drž se holka…
Blanina ze snažilek
Maciku, před pár týdny jsem řešila naprosto stejný problém jako ty.Omylem mi udělali odběr krve na tripple testy 14+5tt a když to dr.zjistila, tak mě předem upozorňovala, že výsledky budou pravděpodobně pozitivní, ale ať se neděsím.No a samozřejmě vyšel stejný výsledek jako tobě - zvýšené AFP, tedy riziko rozštěpu páteře.Já jsem se teda zase tak nenervovala, protože jsem už věděla ze zkušenosti kamarádek, že polovina z nich měla pozitivní tripple a všechny mají zdravé děti.A navíc jsem nějak vnitřně cítila, že nosím zdravé mimčo.Ale nervozita určitě byla.Na genetice mi hned řekli, že půjdu na genetický UTZ a pokud se bude dr.zdát vše ok, tak mě na amnio vůbec nepošlou.Přesně jak už psal někdo přede mnou tak jsem tam ležela minim.půl hodiny.Dr.kontroloval úplně všechno a zaměřoval se hlavně na tvar hlavičky a páteř.Všechno bylo úplně bez problémů a dr. mi řekl, že amnio považuje za vyloženě zbytečné.Moc ti přeju brzké výsledky a stejné, jako byly u mě.TeĎ jsem 25.tt a každý utz potvrzuje, že nosím pravděpodobně to nejzdravější mimčo po sluncem (ťuk, ťuk na dřevo).Petra
maciku taky jsem mela tyhle testy pozitivni.Vypadalo to na rozstep patere.jenze co jsem slysela tak tyhle testy vychazeji skoro u kazdeho pozitivne.A clovek se zbytecne stresuje.Ja cekala ze zacatku dvojcatka ale jedno mimino nam zaniklo a pry to ma taky vliv na ty testy.Chtely me hnat na amnio ale ja jsem se po ko utz ktery byl nastesti 3dny po tech testech rozhodla ze na amnio nepujdu.Utz vysel dobre i kdyz neni 100procentni.Ja bych tyhle testy vyskrtla je to zbytecny stres.Rika se ze jestli dobre dopadnou testy v tom 11tt a na tom jsme byli tak pak by melo vse dopadnou ok.No ale stat se muze samozrejmne cokoli.Jo jinak eliska je zdrava a jsem zato rada a drzim ti moc palecky at se taky dockas.pa.
tak už vím o co jde!
mám nizkou hladinu PAP - A hormonů což může signalizovat postižení bylo to v tom 10tt. Ještě nevím to procento jaké mi řeknou to 1: X to mi řeknou v ponděllí. volala jsem tam do té laboratoře a zeptala se přímo co je špatně. a sestřička mi tohle řekla. Zavolala jsem jedné známé dr. a ta mi zprostředkovala hovor s gynekologem, který vysvětlil rizika, možnosti a to vše okolo toho. Dozvěděla jsem se, že by se rozhodl podle toho jaké bude to procento rizika! pokud bude 1:340 odmítl by plodovou vodu, a porovnat riziko vzhledem k věku tak vzhledem screeningu. pokud bude ještě menší ohledně screnningu asi nepůjdu zároveň mě upozornil, že pan doktor má velmi výmluvné metody a bude mě přesvědčovat… přímo tenhle pan doktor má velmi dobré statistiky co se týče potratu po amniu! za 14 let praxe toho gynekologa s kterým jsem mluvila měl pouze dva potraty po amniu a odesílá cca 150 rodiček na amnio ročně. trošku mě uklidnil.. no uvidíme pojedu tam a uvidíme!
tak holky ráno jdu na to! už aby bylo to vše za mnou aspoň 14 dní a já věděla, že je vše ok a nekoná se potrat!