Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nakukovatelko, já bych se vůbec nebála toho, že neřekl, že je vše na 100 % dobré - to si podle mě žádný doktor nelajzne. Vždycky říkají takové ty věty typu „mělo by to být všecko v pořádku, podle vyšetření se všecko jeví v pořádku“ atd. I u té amniocentézy si nechávají 0,1 % možnost, že by něco neklaplo… Prostě sichr je sichr ![]()
Amniocentézu ti vzhledem k věku asi doporučí všichni, zvlášť, jestli nebyla ta krev úplně na stopro, ale myslím, že by ti ji doporučovali i tak (nevím, s tímto nemám zkušenost, jsem ještě „relativní“ mládě - aspoň se tak citím, ale 25 není snad tak moc…
).
Každopádně se určitě nestresuj, počkej, jak dopadnou tripply a pak běž kdyžtak pro klid duše na amnio. A hlavně nehaž flintu do žita, i kdyby náááhodou tripply nedopadly úplně OK, jsou to divné testy…
Ale je super, že je budeš mít tak brzo, mám pocit, že u nás všecko hrozně trvá… ![]()
Každopádně přeju, ať to vyjde moc moc dobře a držím palec
Dej pak určitě vědět…
Dekuju moc, Anguo ! Urcite dam vedet, jak jsem se rozhodla + dopadla. Vim, ze ty triple testy jsou trosku „naprd“
nastudovala jsem o tom kdeco.
Tak zatim ahoj
nakukovatelka
Zítra jdu k svému doktorovi na gyndu také mám špatné výsledky
ale ještě nevím v jakém směru. Musím říct, že se celé těhotenství jenom nervuju. Do dvanáctého týdne abych nepotratila jelikož jsem měla údajně nějaký hematom který teda jeden doktor viděla a druhý to zase vyvrátil. Pak přišly testy z krve a ty vyšly blbě tak pak další testy hrůza. Uvidím co mi zítra řekne. Každopádně se hrozně bojím odběru plodové vody. Těch rizik.
Barunkooo
, já to říkám furt, že před 20 lety sice v těhotenství člověk nic nevěděl, ale zase byl o to víc v pohodě.
Uvidíš, že to všechno dobře dopadne, testy z krve nemusí nic znamenat a před plodovkou půjdeš nejspíš ještě na ten gen. ultrazvuk, tak tě to třeba i mine… Tak pak napiš, jak jsi dneska dopadla…
Uuuuffff, a my už za necelou hoďku jedem, jsem střídavě nervózní a klidná. Včera jsem normálně zjistila, že v tom papíru, co se posílal k vyšetření mám napsanou délku těhu podle UTZ 15+6 a na fotce, z toho UTZ, který mi doktor dělal právě kvůli tomuto údaji, aby ho poslal do Zlína s tou krví je napsané 14+6. No jestli se přes 14 dní nervuju proto, že se doktor upsal na klávesnici (což mi přijde pravděpodobné) a testy kvůli tomu vyšly zkresleně, tak je to fakt na přes hubu
Nechápu, že jsem si toho předtím nevšimla… Chápu, že jsme jenom lidi a stane se a vím, že i tak by to nemuselo vyjít OK, ale u takových věcí je třeba si dát dvojnásobný pozor, si myslím…
Tak pak dám určitě vědět co a jak… ![]()
Anguo, drzim palce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!To je docela drsny, jestli se dr prepsal.........ale na to si doufam davaji velky pozor.........
Pak napis jak jsi dopadla!!!!
ahojky holky já to mám za sebou a všechny co to čeká držím pěstičky a nebojte se není to tak strašný, ale pak to čekání na výsledky, hrůza. Tak ať to všem dobře dopadne já taky čekám na výsledky amnio.
Ahojky,
vsem cekatelkam drim palce a verim,ze vsechny vysledky budou Ok.
Jinak se cghci zeptat,v tehu prukazce je kolonka,kam se zapisuji vysledky triplle testu…
Ja tam mam nejake zkratky a pod nimi vysledky v cislech.
Zajimalo by me,co je co…
Nevite nektera? Co ktera znacka je?
Ahoj holky, tak jsme zpátky a máme zdravé miminko
Je to super, fakt mi spadl balvan, je to úleva… Mimčo bylo úžasné, všecko bylo krásně vidět, včetně pohlaví. (To my jsme teda neviděli, ale dr. jo, tak mu věřím…) Akorát má prý trochu nízko hlavu, tak se to dr. hůř vyšetřovalo… Musel mi zajet tou sondou až bůhví kam
Už jak viděl ten papír s výsledkama tripplu, tak říkal „no, to máte jenom trošku zvýšené, to bude všecko v pořádku“. (Kdyby toto mi sakra řekl ten můj doktor před 14 dny - nevím, jestli to tito normální gyndaři neví, nebo neřeší nebo co, ale měli by, si myslím…
) Pak udělal UTZ, poměřil a bylo… O amnio nepadlo ani slovo, takže počítám, že si byl poměrně jistý. Evidentně je Bublina přepisové miminko
Prý je tento doktor dobrý, je to MUDr. Petr Polák, ordinuje normálně v Olomouci, jenom v pondělí ve Zlíně, tak jsem ráda, že jsme u něho byli a věřím mu.
Tak moc díky za podporu, fakt jste mi hodně pomohly - už jenom moct si přečíst, že někdo prochází tím podobným - a hlavně, že to pak dobře dopadá!!!
xmerssy , no, když si to vybavuju zpětně, tak byl ten den jakýsi roztěkaný, kvůli tomu UTZ mě vracel ještě ze sesterny, poté, co mu to sestra připomněla… Asi neměl den nebo co, i když stávat by se to nemělo. Každopádně to už neřeším, hlavně, že je Bubla OK ![]()
Nikynko , já tam mám z těch triplů přepsané jenom AFP a HCG.
AFP je nějaký alfa-1-fetoprotein, když je ho moc, tak to ukazuje na možnou pravděpodobnost rozštěpu páteře, když je ho málo, tak na možnou pravděpodobnost Downova syndromu (veeelmi laicky řečeno - jak jinak, jsem veeelký laik) Víc je třeba tady http://okbh.centromed.cz/metody/AFP.htm.
HCG je lidský choriový gonadotropin, ale vím o něm jen to, že se objevuje pouze v těhotenství a detekují ho těhotenské testy. Při tom triple testu se to nějak nejspíš kombinuje s tím AFP, ale nevím, jak. Víc je zase tady http://okbh.centromed.cz/metody/HCG.htm
V tom vyšetřovacím papíru mám ještě uE3, to mi ale do průkazky nepřepisovali. Pak tam mám ještě HIV a jakési HBS negativní, ale to vyšetřovali u nás v laborce s kevní skupinou, takže to s tím triplem asi nesouvisí, si myslim…
Jestli chceš, můžu ti tu hodit moje hodnoty, jestli ti to něco řekne…
Hodnota MS-AFP: 62,60 iu/mL : 2,33 MoM
Hodnota uE3: 4,350 nmol/L : 1,08 MoM
Hodnota Total hCG: 34,020 iu/L : 1,24 MoM
Dělali mi to v 16+2 podle PM a 15+6 podle UZ (teda to bylo v té zprávě, na fotce z UTZ bylo 14+6, už jsem to tu psala, takže babo raď…) Verdikt byl zvýšený AFP, ale všude se dočteš, že vysoké je to až od 2,5 MoM a dr. taky říkal, že je to zvýšené jenom trošku.
No, nevím, jestli jsem ti v mém obsáhlém příspěvku nějak pomohla, ale snažila jsem se ![]()
Angua
dekuju,nereklo mi to nic moc ![]()
ja mam zase v tehu prukazce toto:
Le:7,5
Hb:126
Tr:220
Hb s Ag:negativni HIV :negativni (tomu jedinymu rozumim) ![]()
a potom protilatky :negativni ![]()
Angua - gratuluju ke zdravé Bublině! A co má teda mezi těma nožičkama? Nebo je to tajem i pro tebe?
barunko - neboj, všechny to tady máme za sebou a i když je to čekání a strachování na palici, tak zatím jsme všechny ok - teda hlavně prckové!Tak ať ti to taky dobře dopadne!!!
Angua.......to je supeeer, gratuluju ke zdravemu miminku.A tak je to chlapecek ci holcicka
?
Joooo, tak to tam mám taky
Ale to není podle mě vůbec z triple testů, ale kdyžtak z nějakého jiného vyšetření krve… Sice já mám u toho datum, kdy mi tu krev teprve brali, ale budiž ![]()
Tipla bych si, že Le (já tam mám něco jako Leuk) budou leukocyty = bílé krvinky, to mám 8,5. Hb by mohl být hemoglobin =červené krevní barvivo, které je obsaženo v červených krvinkách (já mám značku Hem a hodnotu 124 a za tím něco, co vypadá jako ab), Tr jsou trombocyty =krevní destičky (já mám Trom, hodnota 253) a pak tam mám ještě Ery , Erytrocyty =červené krvinky s hodnotou 4,01. Jestli je to dobře nebo špatně, to nevím, ale když nic neříkali (a máme to i podobné), tak je to asi dobře ![]()
Takže spíš bych to viděla na nějaký krevní obraz, než na triple test, u triplu se sledují ty hodnoty, co jsem psala prve a nic moc ti neřekly ![]()
xmerssy, mischini , díky moc, tajemství to pro mě není, ale dohodli jsme se s mužem, že to budem tajit a on mi to zakázal napsat i sem
Teď sice říkal, jak chceš, ale mám takový pocit, že bych ztratila tvář nebo co, když bych to tak brzo vykecala
Tak jsem zvědavá, jak dlouho to vydržíme - on asi jo, já to mám horší, mám chuť to rozkecat všude možně, ale právě se bojím o tu svoji tvář
A ještě 5 měsíců před náma ![]()
A jak to máte vy? Říkáte to všem nebo nikomu nebo jenom na emiminu?