PPM pobírá otec

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.1.18 17:56

Ahoj,
zkouším obnovit, přidáte se? Nevím, kudy kam a tady jsem všechny odpovědi nenašla.
Nastínění situace: na začátku července 2018 konec čtyřleté RD, v půlce září 2018 termín porodu, PPM bude pobírat otec (bude stále pracovat, jen na jinou smlouvu), doma s dítětem budu já. Na RD pak po dobrání PPM manželem nastoupím já. Problém je, že mi skončila pracovní smlouva ještě před narozením prvního dítka a já nevím, kde se nahlásit, aby za mě bylo placené zdravotní pojištění.
Můžu se po skončení stávající RD nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let (tedy o první dítě, které půjde na podzim ale do školky) a nechat to tak až do doby, kdy nastoupím na RD s druhým dítětem? Nebo musím po skončení stávající RD na pracák, pak hned po porodu na novou RD, po šestinedělí ji přerušit a jít znovu na pracák (nebo kam?) a po těch 22 týdnech, kdy manželovi skončí MD zase na RD nastoupit? To je fakt dost zařizování a čekání na úřadech mezi kdo ví kým těsně po porodu a šestinedělí. Případně je ještě jiná možnost, jak to vymyslet?
Díky za tipy a rady, doufám, že budou psát ti, kteří vědí nebo jsou ve stejné situaci:)
Anonym proto, že těhotenství je ještě čerstvé

• Citovat
  • Upravit
23.1.18 21:13

Můžu se zeptat na jakou jinou smlouvou může chlap pracovat u stávajícího zaměstnavatele, když bude pobírat PPM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.18 13:32

To záleží na dohodě mezi ním a zaměstnavatelem a na tom, co dělá. Umím si to představit třeba tak, ze by to mohl být třeba konzultant místo
projekťáka? Pokud to dobře chápu. Každopádně to jde, jen neznám podrobnosti. Já řeším spíš to, kde se zatím nahlásím já kvůli pojištění, v tom tápu :(

• Citovat
  • Upravit
25.1.18 04:44

Jestli už máš doma jedno dítě, tak napiš na pojišťovnu že jsi osoba pečující o dítě do věku 7 let. Já to mám taky tak udělané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.18 22:30

Vážně? Takže můžu jako osoba pečující o dítě do sedmi let překlenout tři čtvrtě roku od konce první RD až dokud nenastoupím na druhou RD a porod druhého dítěte na tom nic nezmění? A také co školka, je nějak omezena doba, kterou může být dítě, na které jsem takhle zapsaná, ve školce?

• Citovat
  • Upravit
101854
28.1.18 18:04

Doba omezena je na 4 hodiny denne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.18 11:09

Děkuji :) Čtyři hodiny mi přijdou nešťastné, na tom možná ztroskotáme, podle do které školky se malá dostane. Jasně, že bych vyzvedávala hned po obědě, ale teoreticky: přivést max. v osm znamená vyzvednout ve 12 a to teprve začínají obědvat ve většině školek :( Takže asi jedině najít školku, kde můžou děti chodit až do 9 h, ale to tady zatím fungovalo jen v některých a na zkoušku prý

• Citovat
  • Upravit
101854
29.1.18 14:54

To bych zase nehrotila, prostě bych ji do školky přihlásila a pak oznámila, že kvůli pojišťovně potřebuješ docházku jen na 4 hodiny… a buď ti sami nabídnou, že může chodit od 9 nebo řeknou, ať to neřešíš, že ti to případně potvrdí i tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
15.5.19 10:51

Ahoj holky, obnovuji diskuzi, také si nejsem jistá tím, co jde jak udělat… Abych nastínila svoji situaci:

Jsem v 7. měsíci těhotenství a teď jsem zjistila, že nebudu mít nárok na PPM (bohužel o hloupé 2 dny, k datu nástupu na mateřskou bych byla účastníkem SP 268 dní).

Momentálně jsem v pracovní neschopnosti.

Když nemám nárok na PPM, mohu tedy zůstat v pracovní neschopnosti až do konce šestinedělí? (Tou dobou ještě budu zaměstnaná, pracovní smlouva mi vyprchá na konci šestinedělí)

A následně po šestinedělí, může začít pobírat PPM otec? A ta PPM bude vypočítána z jeho platu? A po šestinedělí, když on začne čerpat PPM, tak já mohu jít do práce nebo se přihlásit na úřad práce, že?

A po těch 22 týdnech jeho PPM, bych na rodičovskou dovolenou zase nastoupila já a manžel se vrátil do práce…Lze to takto?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
15.5.19 10:57

Ano, takto přesně to všechno jde. Jen manžel musí být fakt na u chlapů rodičovské a brát PPM, nemůže pracovat na stávající smlouvu. Kdyby chtěl chodit do práce, a nechtěl být fakticky doma, musel by pracovat na jinou pracovní smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
15.5.19 10:59

@Sněženka25 No a nedalo by se domluvit s lékařem, aby o ty dva dny posunul TP a tím i nástup na PPM? Vím, že někteří to udělají.

Jinak na PN myslím jde zůstat do toho konce šestinedělí. No a potom záleží, kdo se bude starat o dítě. Pokud otec, tak ty klidně můžeš jít do práce a nebo na ten pracák.

A nebo se otec může v práci domluvit, aby mu dali jinou smlouvu a zůstat v práci i přes PPM a ty potom budeš doma s dítětem jako osoba pečující o dítě. A pak budeš pobírat RP. A tam automaticky zdravotní platí stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
15.5.19 11:03

@P4ja nemůže být doma jako soba pečující o dítě, když otec čerpá PPM ( i když to otec obejde tím, že uzavře fiktvní jinou smlouvu, aby mohl dál chodit do práce, což je mimochodem dost na hraně podvodu, ale na to se nikdo neptá). Dokonce musí otec podepsat s matkou papír, že přejímá dítě do péče. Takže ona pak nemůže tvrdit, že je sobou řádně celodenně pečující o dítě. Musí si to zdravotní hradit sama, pokud nebude v práci nebo na pracáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
15.5.19 11:10

@Šáruší Aha, tak to bych zkusila toho doktora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
15.5.19 11:11
@Šáruší píše:
@P4ja nemůže být doma jako soba pečující o dítě, když otec čerpá PPM ( i když to otec obejde tím, že uzavře fiktvní jinou smlouvu, aby mohl dál chodit do práce, což je mimochodem dost na hraně podvodu, ale na to se nikdo neptá). Dokonce musí otec podepsat s matkou papír, že přejímá dítě do péče. Takže ona pak nemůže tvrdit, že je sobou řádně celodenně pečující o dítě. Musí si to zdravotní hradit sama, pokud nebude v práci nebo na pracáku.

Jen doplním, pozor, ta dohoda mezi matkou a otcem dítěte o péči otce musí mít ověřené podpisy (tuším, že stačí ověřit podpis matky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
15.5.19 11:20

Bohužel s doktorem to nejde… Mám termín porodu dle UTZ 22.7. a potřebovala bych ho posunout na 24.7…sestra byla ochotná, že se s tím dá šolíchat, pokud bych měla termín podle MS později, ale ten mám bohužel už 18.7… a tyto data mám od 13.týdne zapsané v databázi, takto je to uvedené už i na pojišťovně, takže bohužel s tím šolíchat už nemůžou :-(

Jinak manžel by buď tedy dostal jinou smlouvu v práci a v tom případě bychom museli zařídit co? Podepsat tedy nějaký papír na sociálce?

Osobou pečující o dítě bych možná mohla být na staršího syna (téměř 5 let), ale o tom jsem nepřemýšlela, to bych byla doma zadarmo, ne? Takže spíše na ten pracák a nebo jít fakticky do práce…

@Šáruší Prosím tě, proč přesně je to na hraně podvodu? To bych určitě nechtěla řešit naši situace nezákonně…To by mi za to zase nestálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat