Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Cuddy píše:
Záleží, jak nejmladší. Pokud by byl nejmladší mezi svým ročníkem, tedy děti by byly max o rok starší, tak ok. Ale ty 2 roky jsou již dost. Nás předškolák chodí teď s dítětem, které je o pár dní mladší než nás druhák. Zářijové dítě s odkladem. Zdravé dítě bez nějakých VD, bez asistentky, nepochopila jsem, proč má odklad.
Odklad u podzimnich deti fakt ne. Ani u deti s asistentkou. To uz je fakt moc, aby sly do skoly skoro v osmi. To jsem hned u starsiho zatrhla. Zadny odklad. Ten vubec chodil do skolky 4 roky. Ta predstava, ze by byl ve skolce 5 let je ujeta.
Syn půjde do spádové školy, bude tam chodit s dětmi ze školky i ze sousedství, kterých tu je hodně, později předpokládám, že budou chodit v partě sami. Nelíbí se mi představa, že bych ho musela každé ráno vozit do školy autem, dělat helikoptérovou matku a stát mu neustále za zadkem. Vím, že spádová škola je taková průměrná, hodně je to o štěstí na učitelku, tak budu doufat. U nás ve městě stejně moc na výběr není, naše spádová škola je podle mě takový zlatý střed.
@Amandine píše:
@Oriseka mně právě překvapilo, že loni 10 lekcí stalo 900 Kč. Nicméně mají v dochozí vzdálenosti několik bazénů, tak položka za dopravu odpadá.
Doprava prave je draha, 2,5 plavani a 2,5 doprava, takze 5tisic za pololeti. Vychazi to na nejake 400Kc/lekce 45min. Ta doprava se dopocitava podle poctu deti, takze to se trochu meni.
@Oriseka Já se pomalu kloním taky k tomu, aby se odklady zrušily. U dítka ve třídě v MŠ jsou 3, možná 4děti, s odkladem, ale podpůrné opatření nemá žádné z nich. Tak kde mají deficit, když není třeba žádné podpůrné opatření.
@K92 píše:
Syn půjde do spádové školy, bude tam chodit s dětmi ze školky i ze sousedství, kterých tu je hodně, později předpokládám, že budou chodit v partě sami. Nelíbí se mi představa, že bych ho musela každé ráno vozit do školy autem, dělat helikoptérovou matku a stát mu neustále za zadkem. Vím, že spádová škola je taková průměrná, hodně je to o štěstí na učitelku, tak budu doufat. U nás ve městě stejně moc na výběr není, naše spádová škola je podle mě takový zlatý střed.
Ano, to byl taky duvod, proc jsem syna dala na spadovou. Muzeme jit pesky a snad bude v budoucnu chodit i sam(s brachou). Kdyby chodil jinam, tak je mimo. Na tu spadovou skolu chodi vsichni v okoli. Takhle jdem na nejakou akci, na hriste, po ulici a syn zna vetsinu deti ze skoly.
@ludmilaadamkova píše:
@Bubla BůčkováMy máme 4 koleckovy… nedává moc rovnováhu.
A na nich dobrý?
@Finkaa píše:
@Oriseka Já se pomalu kloním taky k tomu, aby se odklady zrušily. U dítka ve třídě v MŠ jsou 3, možná 4děti, s odkladem, ale podpůrné opatření nemá žádné z nich. Tak kde mají deficit, když není třeba žádné podpůrné opatření.
Proste urcite procento deti ten odklad potrebuje a proc jim ho tedy nedoprat? Ono taky takove nezrale dite ve skole neni sranda. Je tam nestastne. Co treba deti narozene v srpnu a to velice predcasne(navic jeste s dalsimi problemy)? Taky takove tady odtud znam. Bez odkladu by byli uplne ztraceni.
@Oriseka píše:
Po kurzu vsichni sjeli kopecek. V patek se tam muzes jet i kouknout na zavody. Ale ja pracuju a dovolenou si na to brat nebudu. To je jako s plavanim. Muzeme 2krat za pololeti se jit kouknout na ukazkovou hodinu. Normalne dopoledne, jak jezdi na plavani. To jsou 4 dny v roce. Jako kazdy nema pruznou pracovni dobu a brat si na to dovcu? Ale kdo se nejde podivat, tak hned, ze je to skoda a ze to detem bude lito. Babicka ani dedecek tam nechteji. Museli by se tam prevlekat do sportovniho. Manzel taky vzdycky nemuze.
Proč zas musí být zrovna závody
ale pojedu, mně dovolená zbyla! Máme to od 8.1. co vy?
@Oriseka Já jsem teda i četla několik článků na téma „jak vybrat školu“ a psychologové se klonili k tomu, že spádová škola je pro děti právě z těchto důvodů lepší. Přiznám se, že kdyby ve městě byla nějaká hodně kvalitní škola, nebo by bylo moje dítě v něčem hodně jiné, tak bych se tam snažila dítě protlačit, ale my vlastně ani jinou možnost nemáme, tak se uklidňuji tím že podle psychologů to dělám správně, že ho dáváme na spádovku 😁.
@Bubla Bůčková píše:
Proč zas musí být zrovna závodyale pojedu, mně dovolená zbyla! Máme to od 8.1. co vy?
Prelom ledna a unora. Zavody to byly jen tak. Vsichni dostali medajly a myslim, ze se vitez ani nevyhodnocoval.
@K92 píše:
@Oriseka Já jsem teda i četla několik článků na téma „jak vybrat školu“ a psychologové se klonili k tomu, že spádová škola je pro děti právě z těchto důvodů lepší. Přiznám se, že kdyby ve městě byla nějaká hodně kvalitní škola, nebo by bylo moje dítě v něčem hodně jiné, tak bych se tam snažila dítě protlačit, ale my vlastně ani jinou možnost nemáme, tak se uklidňuji tím že podle psychologů to dělám správně, že ho dáváme na spádovku 😁.
Tak ono skoro, co cloveku zbyva? Tady jsou v nasi mestske casti 2 skoly asi tak podobne urovne a stejne se dostanes jen na tu spadovou pro tvoji ulici. Pak proste uz by to bylo o kazdodennim dojizdenim nekam minimalne pul hodky. Ja treba delam od 7:30 a druziny tu nezacinaji v 7:00. Skolka je 3km od skoly. Skolka zacinac taky v 7hod. Silnice zacpany a nekam dojizdet a kazdy den trnout, jestli do skoly prijedu vcas
. Pak obcas potrebuji, aby vyzvedli prarodice a ze bych je zas posilala do skoly nekam daleko. Nemaji auto. Kolikrat toho je dost i se spadovou skolou v dochozi vzdalenosti 1km.
@Oriseka Tak pokud má více problémů jistě to dítko má PO. Já fakt nechápu, jak může mít dítě odklad a přitom nemít žádné PO, vždyť první stupeň tvoří sama škola. A hlavně dítě bylo v PPP, tam odklad navrhli, takže museli zjistit deficit a navrhnout nějaká opatření. Ale vlastně ne ono stačí napsat odklad a dítko nám třeba dozraje… Ne toto není dle mě důvod na odklad. Fakt se čím dál tím víc kloním k tomu, aby děti byly zaškoleny v šesti letech všechny, ty co mají deficit větší, tak třeba právě do paragraf. tříd, mít navíc hodiny spec. ped. péče. Nebo aspoň nutnost jít do přípravné třídy, ale třeba u nás v okresním městě není žádná… Takže mé děti mají ve třídě MŠ sedmileté dítě, které má odklad a nepotřebuje dle MŠ žádné podpůrné opatření, tak kde to tedy jsme?
U nás je škola co jede vzdělávání formou projektu… jmenuje se to začít spolu. Jinde jsou to soukromé školy tady je to státni.
Bude tu do 5. třídy a pak se uvidí.
@ludmilaadamkova píše:
U nás je škola co jede vzdělávání formou projektu… jmenuje se to začít spolu. Jinde jsou to soukromé školy tady je to státni.Bude tu do 5. třídy a pak se uvidí.
Začít spolu je takový běžný standard.