Preferování jedné strany = predilekce?

8959
28.12.13 19:23

Preferování jedné strany = predilekce?

Ahoj holky, když miminko preferuje jednu stranu více, musí se nutně jednat o predilekci? Syn má 5 měsíců a od narození preferuje pravou stranu. Ale v noci se normálně točí na obě, i přes den normálně kouká na „neoblíbenou stranu“. Tzn. že vazy asi zkrácené nemá.. Jen se na ni více točí a má ji asi celkově raději. Na poslední kontrole nám dr. říkal, že počkáme do další (9.1.), ale že se to nejspíš srovná.. Myslíte si, že to musí být predilekce, nebo prostě oblíbenost jedné strany?:-) děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
28.12.13 19:37

@Lejaa Preference jedné strany je normální. Každý máme svou šikovnější nebo oblíbenější stranu. Jde o to, aby tam nevznikla nějaká svalová disbalance - takže pokud se dítě otáčí na břicho třeba jen přes pravou stranu, tak ho motivovat, aby to občas dělalo i přes levou (s tím, že když ho necháš, tak si to sám bude zase dělat jen přes tu svojí oblíbenou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
28.12.13 20:19

@Lejaa Malý od jednoho měsíce, kdy jsem ho začala na doporučení pediatra dávat spát na záda (do té doby jsem ho polohovala na bok), začal okamžitě preferovat pravou stranu. Taky se uměl podívat a otočit do leva, ale v noci si pokládat hlavu na pravo a i přes den se víc stáčel na pravo. Takže na kontrole v 6 týdnech pediatr řekl predilekce pravé strany a hnal nás na rehabilitaci. Přišlo mi to předčasné, když miminko jde do osy až ve 3 měsících, ale člověk nechce nic zanedbat, takže jsem tam šla, ukázali ná, cvik z Vojtovky, ale neměla jsem pocit, že to cvičení má nějaký extra vliv. Spíš teď ke konci třetího měsíce, kdy vidím, že už je schopen si lehnout rovně na záda, se mi zdá, že se míň a míň tu pravou stranu preferuje. Taky se snažím přes den, aby koukal na hračky na neoblíbenou stranu. Takže u nás taky pediatr označil oblíbenost jedné strany za predilekci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
28.12.13 20:26

Díky.. No, holky, uvidím tedy co nám Dr. řekne v tom lednu.
Některé dny mi přijde že to je dobré, jiné dny se zas pořád točí napravo..
Uvidíme no, ale děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.12.13 20:30

@Lejaa Takhle od počítače Ti asi víc neporadíme. Jestli chceš mít jistotu, ať Ti ho zkoukne rehabilitační. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
28.12.13 20:52

Predilekce je normalni, jde spis o to posilovat i druhou stranu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
28.12.13 21:30
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
28.12.13 21:39

Muj malej má taky oblíbenou pravou stranu :zed: Dětská doporučila pytlík mouky obalit plenkou a dát do postýlky, ale někdy se stejně otočí na pravo i tak a nos zabořenej v pytlíku :lol: :nevim: Má prej zploštělou hlavičku. Navíc se mu nelíbí na bříšku, asi je línej, hned brečí a já nemám to srdce ho trápit :oops: Ani o ručičky se neopře, jen chviličku když mu je do tý polohy upravím, ale pak se rozplácne a řve :nevim: :zed: 7.1.mu budou 3 mě. a jdeme do poradny, tak jsem zvědavá… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
28.12.13 22:32

@mahdalka tak náš malej měl úplně to samý, ve třech a půl měsících nás dr poslala na rehabku, cvičíme Vojtovku a až teď (5 měsíců) začíná pást. Spokojenej je hlavně na zádech, měl teda kýlu, takže tu averzi na bříško přičítám tomu, ale už se to začíná pomalu lámat. Musela jsem se akorát umět odpoutat od tabulek, páč malej na ně z vysoka pordí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
29.12.13 09:35

@EvaBB Já se právě vojtovky taky bojím :oops: Radši bych kdyby se to nějak upravilo samo. Chlap říká že se to upraví věkem, že jen doma musíme trénovat, že každý dítě neni tabulkový :nevim: to vim taky, na tabulky nekoukám, vím že každý dítě má svý tempo, ale tohle s tím pasením se mi nelíbí. Včera jsem i koukala že se prohne jako by do luku, nožkama hrabe, hlavičkuzvrácenou na pravou stranu… :nevim: :oops:
A jak často jste na tu vojtovku chodili? :think: Já už takhle stíhám všechno jen tak tak :oops: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
29.12.13 09:45

@mahdalka
tys psala že tvému malému jsou 3 měsíce? Syn začal krásně pást až tak ve 4, nebo po 4… Taky jsem se bála.. a teprve teď v 5 měsíci začal jakš takš držet hlavu při přitahování.. Ještě bych asi počkala.. Taky se mě to pořád nelíbilo, ale tohle se upravilo samo.. Zůstala nám jen ta oblíbenost jedné strany, no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
29.12.13 09:56

@mahdalka vojtovky se neboj, taky jsem z ni delala demona, ale je to uplne v pohode, ver mi, jsem docela poprdena matka a zvladame to dobre :) Chodime na rhb jednou tydne na kontrolu, ale doma cvicime 3-5× denne tak 10 minut. Mne taky vsichni rikali, at se na to vyprdnu, ale co, vsak ta vojtovka mu neublizi, ba naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.12.13 10:01

@EvaBB Nemusíte hned cvičit vojtovku. U nás na špatné pasení stačilo jen dávat dítě do správné polohy. Takové motivační cvičení. Ale čím dřív, tím lépe. Pokud se Ti při pasení bortí na jednu stranu a prohybý se do luku, tak se obávám, že z toho sám nevyroste a ty sama doma mu taky moc nepomůžeš.

Omlouvám se, příspěvek měl být určen mahdalka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
29.12.13 10:39

@Lejaa 3 měs. mu budou 7.1.a to máme taky kontrolu.Doma trénujeme tak 3× denně, dávám ho při pasení do správný polohy, narovnám mu ručičky, ale stejně se mu to nelíbí, začne se vztekat a plácne sebou. Jinak z lehu ho přitahuju za ručičky a hlavičku drží celkem pěkně, taky ho přetáčím z boku na bříško, z obou stran a to mu taky docela jde. Uvidíme co řekne mudra :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
29.12.13 10:45

@mahdalka tak uvidis. snad to bude brzy v poradku:-) kszdopadne bych ho nepritahovala z lehu do sedu. to dela jen dr.,aby zjistil jak nactom mimik je.. nema se to delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí