Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslim, ze se prijmeni moc precenuje. Vetsinou nejsme slechticove nebo vyznamne bohate rodiny, kde je jeho vyznam dulezity kvuli rodinne historii nebo spolecenskym kontaktum a prestizi.
Ve spouste zemi je naopak bezne, ze rodina nema jedno spolecne prijmeni.
Pokud ma otec pekne prijmeni, nevidim duvod, proc ho diteti nedat a trvat na svem jenom proto, abych i ja mela stejne, ikdyz nedojde ke svatbe, nebo dite po rozchodu prejmenovavat. Moje dite to bude vzdycky.
Rekla bych, ze at v pripade otce nebo matky, obema rodicum jde spis o nejakou formu „uznani vlastnictvi“ a vlastni ego (a to nemyslim ve zlem, je to asi prirozene). Diteti je to spis jedno, pokud ma s rodici normalni vztahy.
Bylo by mi jedno, ze se otec prejmenuje na moje prijmeni, aby se jmenoval stejne jako deti. Spis by mi to u nej prislo smesne. Ale mozna i mile. ![]()
Vsak zmenou prijmeni se nestane dedicem rodoveho majetku. ![]()
U zakladatelky pripadu. Kdyby se otec deti zrovna ozenil, nebo mel zenit a ona bych se ted nechala prejmenovat, tak by to vypadalo jako pomsta nebo zavist. Ale jinak proc ne.
Prijmeni ditete bych nemenila. Geny otce ma a zmena prijmeni je nevymaze, mne budou rikat prijmenim ditete, ikdyz v papirech se budu jmenovat jinak, takze se s tim jeste trmacet na urady, mi prijde zbytecne.
A přibrat si ke svému příjmení ještě jedno asi nejde, že. Pokud se nevdávám. Místo té změny mého rodného.
Nevidim na tom nic spatneho. Znama to tak taky udelala po rozchodu s partnerem. A je pravda, ze jsem ji gratulovala ke svatbe. Ale tak co? Mne by tohle nevadilo, ji snad take ne. Proste mi jen vysvetlila situaci.
My jsme se brali az se 3 spolecnymi detmi. A nikdy me ani nenapadlo, ze by se deti nejmenovaly po tatinkovi. A to jsem vazne se svatbou nepocitala. Vubec mi nevadilo ani to, ze me lidi oslovovali prijmenim deti. Nekdy jsem rekla, jak se jmenuju, nekdy ne.
Můžeš si změnit jméno kompletně, křestní, příjmení, přidat prostřední jméno… takže nevidím důvod proč by nešlo přidat ještě jedno příjmení.