Překážky na straně zaměstnavatele - na co máme nárok?
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ne, nemá.
Buď jste na 60% nebo pracujete. Lze běžně pracovat část úvazku a část
být na 60%. Třeba tři dny v týdnu se pracuje, 2 dny 60%.
Tu odpracovanou mzdu máte nějak kompenzovanou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Podle mě u vás aplikují tohle:
Tzv. částečná nezaměstnanost dle § 209 zákoníku práce
Zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní
pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo
omezení poptávky po jím poskytovaných službách. Zaměstnanci náleží
náhrada mzdy ve výši 100% průměrného výdělku. Nicméně dohoda mezi
zaměstnavatelem a odborovou organizací, případně vnitřní předpis
zaměstnavatele, nepůsobí-li u zaměstnavatele odborová organizace, může
výši poskytované náhrady mzdy stanovit v jiné výši, nejméně však ve
výši 60% průměrného výdělku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
A jinak ještě vtipněji to udělali u nás, někdo měl home office a byl
zavalen prací a někdo byl za 100 % na překážce a nedělal nic. Rozdíl byl
jen v tom, že první dostal stravenku a druhý ne. Legální to je, ale košer
ani trochu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Snad když jste v práci, tak pobíráte mzdu za odpracovanou dobu, když není práce, máte 60%?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Ne, je to jak píšu, dostáváme jen 60% mzdy za celý měsíc z důvodu překážky na straně zaměstnavatele, ale někteří z nás jsou úkolováni, musí se zajistit povoz, smlouvy…, někdy musí do kanceláře, někdy pracují z domova. Odpracuji tak 20 hodin za měsíc, kolegyně cca 30 hodin. Nijak nám to nekompenzují. Normálně mám poloviční úvazek, takže těch 20 hodin mi dělá asi 1/4 hodin za měsíc. Stravenky samozřejmě nedostáváme.
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
Ale to je normální práce co po vás chce, tak ať ji taky normálně zaplatí jak má.
Jen jestli není nějak podmínka v těch Antivirech, že musí být zaměstnanec na překážkách celý měsíc, aby mohl čerpat podporu nebo tak něco. Ale každopádně, když chce „odrbávat“ stát, tak budiž, ale tobě to má pak nějak kompenzovat ten rozdíl ve mzdě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius píše:
Ale to je normální práce co po vás chce, tak ať ji taky normálně zaplatí jak má.Jen jestli není nějak podmínka v těch Antivirech, že musí být zaměstnanec na překážkách celý měsíc, aby mohl čerpat podporu nebo tak něco. Ale každopádně, když chce „odrbávat“ stát, tak budiž, ale tobě to má pak nějak kompenzovat ten rozdíl ve mzdě.
Ne, taková podmínka v Antvirech není, pokud vím, protože si sám a jednomu svému oblíbenci už dvakrát nechal proplatit pár hodin 100%. Samozřejmě se bojíme ozvat, protože nám je připomínáno, že bychom taky mohli dostat výpověď.
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@Anonymní píše:
Ne, taková podmínka v Antvirech není, pokud vím, protože si sám a jednomu svému oblíbenci už dvakrát nechal proplatit pár hodin 100%. Samozřejmě se bojíme ozvat, protože nám je připomínáno, že bychom taky mohli dostat výpověď.
A kdo by jim tam potom pracoval, když vám dají výpověď?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Monchichik přece ty
zástupy co stojí u vchodu do areálu. To se říkalo u nás, pak zjistili,
že tam vůbec nikdo není a začali přidávat peníze, aby lidi
neutíkali
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius kdyby se všichni naštvali a poslali je někam, tak by si tohle nedovolili…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
U částečné nezaměstnanosti člověk může chodit do práce: za odpracovanou dobu má mzdu, za neodpracovanou má těch 60 %. Za vykonanou práci náleží mzda, ne náhrada mzdy. Pokud zaměstnavatel platí automaticky jen 60%, pak to oznamte inspektorátu práce a asi i úřadu práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Mám se ho zeptat, jestli spolu chodíme?
- Logopedie - mám přehnaná očekávání?
- Máme své děti a adoptovali jsme další
- Dva zaměstnavatelé, MD, daně
- Je tu někdo z Písku? Mám hodně specifický dotaz.
- Jaký dudlík mimi spíš vezme? AVENT nebo MAM?
- Mám skoro nejnižší plat ze všech!!! Říci si o zvýšení?
Ahoj, už několik měsíců jsme v zaměstnání kvůli Covidu na překážkách zaměstnavatele z důvodu omezení poptávky, bereme 60% platu. Jako firma využíváme vládní program Antivirus B. Problém je, že část zaměstnanců opravdu nepracuje a nekteří jsme za těch 60 % platu nuceni pracovat, sice méně než normálně, ale i tak dost hodin za měsíc odpracujeme. Samozřejmě chápu, že doba je těžká a jsme rádi, že nás zatím nepropustili, nicméně už nás štve, že někteří prostě pracovat musíme a přitom dostáváme jen 60% platu. O tom, že bychom se dočkali aspoň nějakého slovního uznání a pochvaly, ani nemluvím. Je to bráno jako samozřejmost a ještě dostáváme vynadáno, když nesplníme úkol okamžitě po zadání. Má na to zaměstnavatel právo?