Přestěhovat se s dětma?

Anonymní
5.3.23 21:21

Přestěhovat se s dětma?

Ahoj, chtěla bych poprosit o vaše nezaujaté názory:
Jsem rok rozvedená, 2 roky s bývalým manželem od sebe. Máme děti 4 a 7 let. Když jsem bývalého manžela poznala, odstěhovala jsem se za ním 150 km, nechala jsem v bývalém bydlišti rodinu a šla za ním, kde jsem neznala kromě jeho a jeho rodiny a jeho přátel nikoho. Narodily se děti, vyrůstají tady. Rozvod jsem iniciovala já, ve zkratce - neměl čas na rodinu, všechno bylo důležitější než já a děti. Po rozchodu nás nechal bydlet s dětmi v jeho domě v podstatě za náklady. Našel si ale novou ženu, se kterou chce ve svém domě bydlet a mě se zrovna naskytla možnost pronájmu jiného domu jen cca 1 km daleko od původního, takže jeho dům jsem vyklidila a s dětma se přestěhovala. Děti zůstávají v místě svého narození, ve své škole a školce, se svými kamarády, tátu budou mít hned za rohem.
ALE. „Náš“ nový dům má pár nedostatků. Jednak samozřejmě finance - nájem spolkne větší část mojí výplaty a musím si obstarat dřevo na topení, protože se v domě topí jen kotlem na dřevo. Topení je pak asi největší mínus, protože se topí jen tím kotlem na dřevoplyn, ale nejsou tady žádné akumulační nádrže, takže topit se musí pořád. Teď zrovna jsem na neschopence, ale až budu chodit do práce, nedovedu si představit, že přijdem v zimě s dětma v 16 hod. domů, kde bude třeba 16° a minimálně hodinu bude trvat, než se kotel rozhoří a začne topit :( Zatopit ráno nemá smysl, musela bych vstávat min. o hodinu dřív a stejně by to nevydrželo do odpoledne. Další problém je, že dům je patrový, druhé patro je momentálně neobývané a neobyvatelné, ale topení vede i nahoru a vytápím i tam, protože podle majitele to nejde nijak od sebe oddělit. Že budu vytápět i horní patro mi majitel jaksi neřekl, dozvěděla jsem se to náhodou :( Jsou tady i jiné nedostatky, ale to vytápění mi dělá největší starosti, navíc opravdu nedokážu odhadnout, kolik dřeva budu potřebovat a kde na něj ušetřím. Začínám litovat, že jsem byla moc zbrklá a přestěhovala se sem místo toho, abych se vrátila do svého původního domova, protože:
V mém rodišti mám v podstatě svůj dům, kde bysme bydleli za 1/3 toho, co dám tady za nájem a otop. V tom domě se topí plynem, takže žádné přikládání do kotle, strachování se, jestli bude ráno doma teplo, jestli bude teplo odpoledne. Mám tam celou svoji rodinu. ALE moje děti tam nemají nic - sice tam jezdíme, znají to tam, ale musely by opustit svoji školku, školu, kamarády, tátu, příbuzné, které mají tady. Já bych musela odejít z práce, která mě jednak baví a jednak naprosto vyhovuje časově při péči o děti, se zaměstnavatelem se dá dobře na čemkoliv domluvit, neprudí, když jsou děti co chvíle nemocné, vyjde vstříct, což je v dnešní době velký benefit. Těžko bych hledala jiné takové zaměstnání.
Otázka zní, co si o tom myslíte? Přestěhovat se 150 km, nechat všechno tady a začít znova tam, kde já jsem doma a mám tam zázemí (ano já, děti ho mají tady, kde jsme teď) a kde bude spousta věcí jednodušších a „levnějších“ nebo zůstat, snažit se aby děti mohly vyrůstat dál tam, kde jsou zvyklé, ale za cenu toho, že na tom budeme asi hodně bídně finančně + strach z příští (a případné každé další) zimy?
Moje rodina mě přemlouvá k tomu odstěhování se, děti prý si zvyknou. Já z toho mám strach. Určitě bysme nebyli ani první ani poslední, kdo by se takto stěhoval, ale já prostě nevím jak to rozseknout, proto bych byla ráda za nějaký nezaujatý pohled. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4091
5.3.23 21:26

Nějak mi v tom dlouhatánském příspěvku chybí zamyšlení nad tím, jak by po přestěhování probíhal styk dětí s otcem? Co si o případném stěhování bývalý manžel myslí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
5.3.23 21:31

Tatínek se stará? Jak si představuješ styk po přestěhování? Najdi si jiné bydlení v místě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
5.3.23 21:41

Našla bych si jiné bydleni, méně nákladné v místě, kde jste. Zůstane ti zaměstnání a dětem škola a otec..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.23 21:49

Styk dětí s otcem by vypadal „stejně“ jako do teď. Děti u táty každý druhý víkend + prázdniny atd. dle domluvy. Otec dětí se - jak to tak bývá - stará po rozchodu víc než před tím, ale taky to není žádná hitparáda. I když teď od sebe bydlíme nedaleko, stává se jen zřídka, že by si děti vzal mimo dohodnutý čas a často i v tom čase, kdy má s dětma být je dává někomu na hlídání, protože sám na ně čas nemá. Původně s tím, abychom se odstěhovali nesouhlasil, aby o děti nepřišel, pak ale dal písemný souhlas do rozvodové dohody, že se můžeme odstěhovat, protože do budoucna se chtěl vrátit do svého domu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.3.23 21:56

@pannda Právě aby mi zůstalo zaměstnání, tak potřebuju bydlet tady v místě. Není to žádný job snů, kdybych tady napsala kolik a za co mi platí, tak by se mi všichni vysmáli. Mě ta práce ale baví a jak píšu taková vstřícnost od zaměstnavatele k samoživitelkám se určitě všude nenosí. Kdybych si našla jiné bydlení někde v okolí (nejblíž, kde se tady něco dá sehnat je okresní město, 15 km), musela bych do práce dojíždět a složitě kombinovat školku a školu (nebo nakonec taky změnit) a to už by se mi nevyplatilo hlavně finančně (teď chodím do práce pěšky, takže nic neprojedu).

• Citovat
  • Upravit
2033
5.3.23 22:02

Mno, nezávidím.. Určitě bych nezustavala v tom hroznem starém domě. Buď najít nové bydlení v místě nebo to odstehovani. Já myslím, že děti si skutečně zvyknou. To menší určitě, to větší to bude mít těžší. Je to prvňáček nebo druhák? Co bude ovšem blbé, že kvůli předání budete muset ty nebo muž ujet za víkend 1× 14 dní dohromady 600km.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva.asdfghjkl
5.3.23 22:02

Nasla bych si jine bydleni tam, kde jste. Vytapet patro je naprosto zbytecny luxus… topeni pres zimu by se dalo castecne pokryt primotopem v jedne mistnosti, kdyz prijdete v 16 hod domu. Ale je to nakladne a nekomfortni. Nebo varianta vzit si nekoho do horniho patra, kdo by se podilel na nakladech a pomohl s,,organizci,, topeni pres zimu. Je to ale dosti krkolomne. I celkove v byte byste meli vetsi pohodu, zbylo by vice penez a casu na spolecnou zabavu…

• Citovat
  • Upravit
34322
5.3.23 22:15

Tohle budes muset rozseknout sama, ale urcite bych se nerozhodovala jenom podle bydleni.
Vyhod by muselo byt vic a urcite by tam jednoznacne musela byt dobra prace.
 Takze:

• najdes super praci tam?
  • bude ti rodina pomahat nebo spis kafrat do zivota?
  • proc tvoje bydleni tam nepronajmes…?

Soucasny barak ma topeni drevem, tedy levne.
Zatopit rano je otazka peti minut, opravdu to netrva hodinu. A po prichodu teplota o tolik dolu nepujde, to bych se nebala.
Co se tyce patra, udelat na trubkach dva zaviraci ventily je pro instalatera otazka hodinky a par stovek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2092
5.3.23 23:15

Jen taková vsuvka…oddělit topení, tedy patra na dva okruhy samozřejmě jde, majitel kecá, nechce to resit. Kdyby jsi pochybovala o.mych slovech…děláme do tohoto oboru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
5.3.23 23:36

@Lucie_Sx záleží na nemovitosti a místě.
Topili jsme uhlím a tedy ráno to na 5 minut nikdy nebylo.
A v zimě, myslím fakt zimu bez neustálého topení odpoledne klidně 16 stupňů tam bylo. Normálně tam bylo tak 21 víc ne. Ale šlo o nezateplený, stará okna, obrovský dům.
Dlouhodobě nevytápěný hořejšek klidně těch 10 stupňů měl.
Znova bych v tom nebydlela.
Volili jsme i jednu zimu zde zmíněnou variantu topení topidlem před příchodem což zase byla drahá sranda.
Nakonec jsme přešli na plyn ( drahá sranda vč. připojky) a barák prodali.

• Citovat
  • Upravit
34322
5.3.23 23:42
@kocourGarfield píše:
@Lucie_Sx záleží na nemovitosti a místě.
Topili jsme uhlím a tedy ráno to na 5 minut nikdy nebylo.
A v zimě, myslím fakt zimu bez neustálého topení odpoledne klidně 16 stupňů tam bylo. Normálně tam bylo tak 21 víc ne. Ale šlo o nezateplený, stará okna, obrovský dům.
Dlouhodobě nevytápěný hořejšek klidně těch 10 stupňů měl.
Znova bych v tom nebydlela.
Volili jsme i jednu zimu zde zmíněnou variantu topení topidlem před příchodem což zase byla drahá sranda.
Nakonec jsme přešli na plyn ( drahá sranda vč. připojky) a barák prodali.

Ja bydlela dva roky takto a pohoda. Rano stacilo zafajrovat drevem a nalozit plny kotel, odpoledne se to dohralo behem chvilky.
Ale bude to samozrejme barak od baraku.
Zase je to drevo levnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
5.3.23 23:53

Proč mají dřevoplyn bez akumulační nádrže? To je docela blbost. Kam pak půjde nadbytečné teplo? :think: Dusit pak takový kotel - nic moc. Abys ještě pak nemusela platit výměnu kotla :nevim:.

Já bych se v takové situaci odstěhovala k rodině, děti jsou malé, zvyknou si. Práci, kde vyděláš málo, najdeš i jinde - a možná i lepší, jenom teď se bojíš :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
101684
6.3.23 06:04
@Anonymní píše:
@pannda Právě aby mi zůstalo zaměstnání, tak potřebuju bydlet tady v místě. Není to žádný job snů, kdybych tady napsala kolik a za co mi platí, tak by se mi všichni vysmáli. Mě ta práce ale baví a jak píšu taková vstřícnost od zaměstnavatele k samoživitelkám se určitě všude nenosí. Kdybych si našla jiné bydlení někde v okolí (nejblíž, kde se tady něco dá sehnat je okresní město, 15 km), musela bych do práce dojíždět a složitě kombinovat školku a školu (nebo nakonec taky změnit) a to už by se mi nevyplatilo hlavně finančně (teď chodím do práce pěšky, takže nic neprojedu).

Aha, takže pro tebe je problém dojíždět 15km, ale deti a otec klidně mohou jezdit 300 a 600km, jo, to je fakt geniální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí